Zeytinyağını nihayet hatırladık

Akdeniz usulü beslenme modası zeytinyağına rağbeti artırdı. Ve Kuzey ve Güney Ege zeytinyağları coğrafi işaret koruması altına alındı.

Zeytinyağında ulaştığımız düzeyi değerlendirirken aklıma, 20 yıl önce yazdığım bir yazı geldi. Bakın, o günlerde zeytinyağının toplumda nasıl algılandığını hakkında neler yazmışım: "Dönün çevrenize bakın. Kaç evde zeytinyağlı yemek pişiriliyor? Çevremde mis gibi natürel zeytinyağı ile servis yapılan salatayı, kötü kokuyor diye yemeyip bırakan nice sözüm ona gurme kişileri biliyorum."

Çığırtkan rakiplerin etkisi

Geçen yüzyıllarda zeytinyağı kültürü yalnız İstanbul ve ülkenin batısında değil, koşullar zeytinciliğe elveren her yerde yaygındı. Ama dinleri gereği et ve hayvansal ürün perhizi yapan azınlıklar Anadolu’dan ayrılınca zeytinyağı unutuldu. 1950'li yıllarda doymamış yağların kolesterolü düşürdüğü öğrenilince zaten zeytinyağını tanımayan Amerika'nın mısır lobisi bundan kendine pay çıkardı ve o güne dek kimsenin yüz vermediği mısırözü yağının mucizeler yarattığı yolunda uzmanlara bilimsel raporlar hazırlattı. Ayçiçeği üreticileri lobisi de benzer bilimsel raporlarla ayçiçeği yağı satışlarını katladılar. Zeytin üreticileri ise Amerikalılar'a bir türlü zeytinyağını sevdiremedi ve zeytinyağı, çığırtkan rakiplerinin gölgesinde kaldı.

Haberin Devamı

Bir yılda yüzde 123 artış!

Sağlıklı, Akdeniz usulü beslenme modası ülkemizde de zeytinyağına olan rağbeti artırdı. Ayvalık, Kuzey ve Güney Ege zeytinyağları coğrafi işaret koruması altına alındı. Modern zeytin işleme tesisleri kurulurken, ısı, basınç kontrollü yeni sistemler sıkılan yağların aromatik lezzet özelliklerini korudu. Zeytinyağı firmaları ürettikleri yağları uluslararası yarışmalara götürdü ve çok önemli ödüllerle geri döndüler. Oldukça düşük verimli bir hasat dönemine rağmen Ege bölgesinden zeytinyağı ihracatımız son bir yılda yüzde 123 artışla rekor kırdı.

Ve geçtiğimiz ay Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi kaliteyi teşvik amacıyla kamu, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve özel sektör işbirliği ile ülkemizin en iyi tadım özelliklerine sahip natürel sızma zeytinyağlarını belirlemek üzere ilk kez bir yarışma düzenledi.

Zeytinyağı Konseyi Ulusal Yarışması

Haberin Devamı

Her üç dalda birincilik ve altın madalya kazanan yağlar:

Yoğun Meyvemsilik - Zetay (Aydın G.Ege Coğ. İş.)

Orta Meyvemsilik - Olivurla (Urla, İzmir)

Olgun ve Düşük Meyvemsilik - Pirgion (Birgi, Ödemiş, İzmir, G. Ege Coğ.İş.)

İkincilik ve gümüş madalya kazanan zeytinyağlar:

Yoğun Meyvemsilik - Tuay - (Erdemli, Muğla, G. Ege Coğ. İş.)

Orta Meyvemsilik - Seroliva - (Söke, Aydın, G. Ege Coğ. İş)

Olgun ve Düşük Meyvemsilik - Selme - (Ayvalık, Balıkesir, Ayvalık C oğ. İş.)

Üçüncülük ödülü ve bronz madalya kazananan zeytinyağlar:

Yoğun Meyvemsilik - Gülcü - (İzmir)

Orta Meyvemsilik - Cömert - (Ayvalık, Balıkesir, Ayvalık Coğ. İş.)

Olgun ve Hafif Meyvemsilik - Onursel (Ayvalık, Balıkesir, Ayvalık Coğ. İş.)

DİĞER YENİ YAZILAR