Gazete Vatan Logo

Ahmet’in yüzü artık Uğur’da gülecek

Ahmet’in yüzü artık Uğur’da gülecek

Türk hekimlerin adı tıp tarihine altın harflerle yazıldı. Türkiye’de ilk kez yüz nakli yapılırken, dünyada da ilk kez kadavradan alınan iki kol ve bacak aynı hastaya takıldı. Bu müthiş ameliyatların kahramanı ise dramlarla dolu hayatına son veren 39 yaşındaki Ahmet Kaya... Hayattayken gülmeyen Ahmet’in yüzü, 19 yaşındaki Uğur’un şansı oldu

Türkiye ve dünya, dün iki mucize ameliyata tanıklık etti. Uşak’ta beyin ölümü gerçekleşen 39 yaşındaki Ahmet Kaya’nın yüzü gece 03.30’da başlayan ameliyatla 19 yaşındaki mermer işçisi Uğur Acar’a nakledildi. Kolları ile sağ bacağı ise Atilla Kavdır’a takıldı. Uşak’ta 13 gün önce trenin altına atlayarak intihar girişiminde bulunup ağır yaralanan tekstil işçisi, 6 çocuk babası Ahmet Kaya’nın (39) beyin ölümü gerçekleşince ailesi, tüm organlarını bağışlama kararı verdi. Bunun üzerine Antalya’dan yola çıkan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki özel ekip, Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen özel uçakla Uşak’a ulaştı. Uşak Devlet Hastanesi’nde yaklaşık 6 saat süren operasyonla vericiden alınan iki kol, sağ bacak ve yüz, kısa sürede Uşak Havaalanı’na getirildi. Kaya’nın operasyon sırasında kalbinin durması üzerine iç organları işlevini yitirdi, kadavradan alınan göz korneaları ise nakil için özel ambulansla Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gönderildi.

Ahmet’in yüzü artık Uğur’da gülecek

Organlar özel uçakla geldi

Organları nakletmek için Antalya’dan giden Sağlık Bakanlığı’na ait Hava Ambulans Uçağı’nın Uşak Havaalanı’ndaki beklemesi sırasında aşırı soğuk nedeniyle kanatlarında buzlanma meydana geldi. Bunun üzerine havaalanındaki teknik personel tarafından uçağın kanatları alkolle yıkanarak uçuşa hazır hale getirildi. Sorunun giderilmesinin ardından ambulans uçak saat 02.00’de Uşak’tan Antalya’ya gelmek üzere havalandı. Uşak’tan havalandıktan 45 dakika sonra Antalya Havalimanı’na inen uçaktaki uzman ekip, kendilerini bekleyen minibüslerle Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne geçti.

Aynı anda iki operasyon

23 yıl önce elektrik çarpması nedeniyle iki kolu ve sağ bacağını kaybeden 34 yaşındaki Atilla Kavdır ile bebekken çıkan yangında yüzünden yaralanan ve uzun süredir yüz nakli olmayı bekleyen mermer işçisi 19 yaşındaki Uğur Acar da ameliyata hazırlandı. Kısa sürede hastaneye ulaşan Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip de hiç vakit kaybetmeden ameliyata girdi. Mucize ekip, yüz nakli ameliyatı ile aynı anda iki kol ve bacak naklini de gerçekleştirdi.

Tam yüz nakli 9 saat sürdü



Türkiye’nin ilk yüz nakli ameliyatının yanı sıra daha önce kol ve bacak nakli operasyonlarının ayrı yapıldığı ancak, aynı hastaya iki kol ve bir bacak naklinin de dünyada bir ilk olduğu belirtildi. Ahmet Kaya’nın yüzü 9 saat süren ameliyat sonunda Uğur Acar’a nakledildi. Saat 12.30’da tamamlanan operasyonla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Ömer Özkan, operasyonu “tam yüz nakli” olarak tanımladı.

Kollar ve bacak 11 saatte takıldı

Dünyada ilk kez aynı kişiye aynı anda yapılan iki kol ve sağ bacak nakli ise yaklaşık 11 saat sürdü. Kaya’nın kolları ve sağ bacağının Atilla Kavdır’a nakledildiği operasyon saat 14.00 sıralarında tamamlandı. Yüz nakli yapılan Uğur Acar’ın ardından kol ve bacak nakli yapılan Kavdır da yoğun bakım ünitesinde hazırlanan özel odaya alındı.


‘Çocuklar benden korkmasın’ diye yüz nakli istemiş!

40 günlük bebekken Antalya’daki evlerinde çıkan yangında yüzünün yüzde 90’ı yanan Uğur Acar, 19 yıl sonra ilk kez hayata gülerek bakacak. Bir mermer atölyesinde çalışan Uğur, uzun süredir yüz nakli ameliyatı için bekliyordu. Bugüne kadar Şişli Etfal Hastanesi ile Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çeşitli ameliyatlar geçiren Uğur Acar, önceki gün öğle saatlerinde rutin kontrol için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne gelerek Prof.Dr. Ömer Özkan tarafından muayene edildi, kontrolün ardından otobüs ile Manavgat’a döndü. Acar otobüsten indiği sırada telefonla aranarak, yüz nakli için beklenen kadavranın çıktığı ve acilen hastaneye dönmesi istendi. Bu haberle sevinçten deliye dönen Uğur, ameliyata girmeden önce, “Küçük çocuklar yüzümü görünce korkuyordu. Yüzüm bu halde diye bana iş vermiyorlardı. Bu nedenle yüz nakli istedim” dedi. Dayısı Yusuf İnce de yeğeninin “Yeni bir hayata başlıyorum” diyerek ameliyata girdiğini ve nakilden sonra askere gidip evlenmek istediğini söyledi.

30 hasta başvurdu

Prof.Dr. Ömer Özkan, yüz nakli için 30 hastanın başvurduğunu söyledi: “Çoğu ‘Yüzümü beğenmiyorum, değiştirsenize’ diyordu. Bizim önceliğimiz yanık, kaza ve ateşli silah yaralanmasıydı. Biz bunu 3’le kısıtladık. Elimizde farklı kan ve doku gruplarından 3 hasta tespit ettik ve onlarla temastaydık” dedi.

3 aday arasından seçildi

Yüz nakli için Uğur Acar’ın yanı sıra tandıra düşme nedeniyle yüzü tamamen yanan, saçı ve göz kapakları olmayan, bu nedenle de okula gidemeyen 15 yaşındaki Leyla Demirci ile eşinden gördüğü şiddet nedeniyle girdiği bunalım sonucu 18 yıl önce kendisini boğazından av tüfeğiyle vurarak intihar girişiminde bulunan ve yüzünde tahribat oluşan Zonguldaklı 49 yaşındaki Sezgin Ergen aday olarak hazırlanmıştı.

23 yıl sonra kolları ve bacağı olacak!

Ahmet Kaya’dan alınan kolların ve sağ bacağın nakledildiği 34 yaşındaki Atilla Kavdır, Kepez İlçesi’ne bağlı Altıayak Mahallesi’nde yaşıyor. Kepez Belediyesi’nde işçi olarak çalışan Kavdır, 11 yaşındayken evlerinin önündeki elektrik tellerine konan güvercinleri uçurtmak için demir sopa ile tellere vurunca elektrik akımına kapıldı. Bu olaydan sonra hastaneye kaldırılan Kavdır’ın iki kolu dirseğin 7 santimetre altından, sağ bacağı da diz üstünden kesildi. Şu anda 2 çocuğu olan atilla Kavdır operasyon haberini alınca dünyalar onun oldu. Ameliyata girmeden önceki son sözleri ise, “Artık ben durumuma alışmıştım. Ama çocuklarıma çok büyük sürpriz olacak. Artık ellerini tutup gezebileceğim, onlara doya doya sarılabileceğim” oldu.

Müftü, ‘caiz’ dedi, bağışladık

Hayatı boyunca dram üstüne dram yaşayan, bu yüzden de yaşamına son vermek isteyen 39 yaşındaki Ahmet Kaya, Türkiye’nin kahramanı oldu. Tüm organlarını bağışlayan ailesi ise herkesin gönlüne taht kurdu. 6 çocuğu olan Ahmet Kaya, geçim derdi yüzünden eşiyle ayrılınca bunalıma girdi. Çocuklarının ikisini devlet himayesine aldı, çocuk esirgeme kurumuna yerleştirdi. Diğerlerine ise 52 yaşındaki ablası Fatma Çil bakmaya başladı. Kardeşinin hayattan ümidini kestiğini söyleyen abla Fatma Çil’in, “Ahmedimin yaşarken yüzü hiç gülmedi, hiç gün yüzü görmedi. İnşallah nakil olduğu gençte güler artık” sözleri yürek burktu. Kardeşinin sağlığında, organlarının bağışlanmasını istediğini anlatan Çil, 1996’da yılında kız kardeşleri Leyla’yı bir trafik kazasında yitirdiklerini, bu olayın ardından kardeşi Ahmet ile ölümleri halinde organlarını bağışlanmasını karar verdiklerini de anlattı: “Beyin ölümü gerçekleşince, ‘Fişini çektirirsem günaha girer miyim?’ diye içime şüphe düştü, müftülüğe gittim ve sordum. ‘Caiz’ denince tereddüt etmeden organlarını bağışladım. Kardeşimin organları bir can kurtardıysa çok mutlu olacağım. Yüzünün nakledilen kişiyi görmek istiyorum. Bayramlarda bana gelsin, ‘Abla’ desin, sarılıp elimi öpsün yeterli.”

Cenazesine cansız mankenden bacak ve iki kol takıldı

Ailesi Ahmet’in eksik gömülmesini istemedi. Bu yüzden de yüzünün yerine silikon ve özel maddeden, aslıyla birebir örtüşen maske yapıldı. Cansız mankenden alınan kollar ve bacak da cesedine takıldı. Uşak Organ Nakil Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, “Yakınları, eksik vücut uzuvlarıyla defne razı olmadı ve bizden bu yönde bir talepleri oldu. Biz de bir cansız manken temin ettik ve onların isteklerini yerine getirdik” dedi. Uşak Müftüsü Fuat Altındaş ise Kaya’nın cesedine monte edilen parçalarla ilgili olarak, İslam dinine göre böyle bir zorunluluğun olmadığını, organ bağışının caiz olduğunu, kişinin eksik organlarla gömülmesinde de hiç bir sakınca bulunmadığını kaydetti. Bununla birlikte ailenin isteğiyle böyle bir işlemin yapılmasında da bir sakınca olmadığını söyleyen Altındaş, organ bağışının teşvik edilmesi gereken bir davranış olduğunu sözlerine ekledi. Türkiye’ye gurur günü yaşatan kahraman Ahmet Kaya, Uşak’ta gözyaşlarıyla toprağa verildi.

BU EKİBE BRAVO!

Yorucu ama zevkli ve fantastik bir ameliyattı


Mucize ekibin mucize hekimi Prof. Dr. Ömer Özkan, iki başarılı operasyonun ardından ayakta zor duruyordu. Tüm yorgunluğuna rağmen mutluluğu ve gururu yüzünden okunan Özkan, operasyonları şu sözlerle anlattı: “Aynı zamanda kol ve bacak nakli yapmak zor ama güzel. Zorluğun ötesinde fantastik bir ameliyattı. Yüzün riski ise daha fazla çünkü kaybedildiğinde hastaya çok zarar vereceksiniz. Kol da ya da bacakta eskisine dönecek ama yüz de dönüşü de yok. O yüzden çok itinalı davranmak zorunda kaldık. İlk 10 gün çok kritik, vücut reddebilir. Ancak onunla da baş edebiliriz.”

Ameliyata 14 uzman katıldı

Her iki operasyonu da AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan’ın başkanlığındaki ekip gerçekleştirdi. Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Serdar Tüzüner, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Necmiye Hadimoğlu ile Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Özlenen Özkan’ın katıldığı operasyonda plastik cerrah asistanları Dr. Harun Şimşek, Dr. Kerim Ünal, Dr. Mehmet Can Obur ve Dr. Polat Biçici ile anestezi asistanları Dr. Emel Gündüz, Dr. Filiz Bilgiç, Dr. Cahide Kozan ve Dr. Özgen Özmete görev yaptı. Ameliyatta hemşireler Derya Sülge ve Ayşe Kavak yer aldı.

İlk rahim naklini de onlar yaptı

Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, Türkiye’nin ilk çift kol naklini ve dünyada kadavradan ilk rahim naklini de gerçekleştirdi. Derya Sert adlı hastaya, nakilden önce uygulanan tüp bebek işlemiyle hazır bekletilen dondurulmuş embriyo da bu yıl Ağustos ayında nakledilecek ve hamile kalacak.

Rektör: Gurur duyuyorum

Ameliyatların ardından Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ve operasyonları gerçekleştiren ekibin başkanı Prof. Dr. Ömer Özkan basın toplantısı düzenledi. Rektör Kurtcephe, Akdeniz Üniversitesi’nin bugün Türk milletini gururlandıracak ilklere imza attığını söyledi: “Akdeniz Üniversitesi, yüz nakli ve aynı anda aynı hastaya çift kol ve bacak nakliyle dünyada büyük başarıya imza attı. Türk milletinin huzurunda ameliyatı yapan ekibe teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı