Gazete Vatan Logo

Ahmet Hoca haklı çıktı!

‘15 gün içinde büyük bir deprem olur’ demişti

Ahmet Hoca haklı çıktı!

İran’daki 7.8’lik depremin ardından VATAN’a konuşan İTÜ Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, “15 gün içinde dünya genelinde büyük bir deprem yaşanabilir” demişti. Çin depremiyle haklı çıkan Ahmet Hoca, özetle şunları söylemişti: “Bu deprem Pakistan ve Afganistan’ı da etkilemiştir. Depremin olduğu bölge tam bir ateş çemberi. Şu an bütün dünya yerin çekirdeğine kadar sarsılıyor. Diri kırıklar taşma noktasına gelmiş durumda. Kırık olan bölgelerde deprem olaylarını göreceğiz. 15 gün içinde dünya genelinde bir büyük deprem yaşanabilir. Ve yeni oluşabilecek deprem en az 5 büyüklüğünde en çok ise 7.3 büyüklüğünde deprem üretecektir.”

Türkiye’yi etkileyebilir

“İran’daki deprem bizim Doğu Anadolu fay hattını değil tüm dünyayı etkileyebilir. 2013 doğa olaylarının doruk noktasına ulaşacağı yıldır. Dolunay dönemlerinde depremlerde yüzde 15 artış olur.”



Bu kez de Çin 7.0 ile sarsıldı

İran’dan sonra Çin’de de büyük bir deprem oldu. Sıçuan eyaletinde, 7.0 büyüklüğündeki depremde 120 kişi öldü, 3 bin kişi yaralandı

Çin’in dağlık alanı olan Sıçuan’da dün sabah 7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şinhua ajansının haberine göre, Yaan kentinin Luşan kasabasında yerel saatle 08:02’de meydana gelen depremde 120 kişi öldü, 3 binden fazla kişi yaralandı. Eyalet kanalı CCTV, bölgede 10 bin civarında evin hasar gördüğünü bildirdi. Elektrik ve su kesintisinin olduğu bölgede, birçok yolun ulaşıma kapandığı ifade ediliyor. Sarsıntının Sıçuan eyaletinin çevresinde bulunan Çonçing kenti, Gansu, Şaanş, Guicou ve Yünnan eyaletlerinde de hissedildiği açıklandı.

10 saniye sürdü

On saniye süren büyük sarsıntı ardından gelen artçıların 1 dakika sürdüğü ifade edildi. Depremin merkez üssünün yerin 13 kilometre altında olduğu açıklandı. Amerikan Jeoloji Araştırması, Çin Deprem Ağı Merkezi’nin 7 olarak açıkladığı depremin şiddetinin 6.6 olduğunu kaydetti. Depremin ardıdan 260 artçı şokun yaşandığı ifade edildi. 6 bin asker ve güvenlik görevlisi arama çalışmalarına katıldı. Ancak deprem bölgesine giden bir askeri aracın içindeki 17 askerle birlikte uçuruma yuvarlandığı ve 1 askerin öldüğü kaydedildi. Başbakan Li Keqiang, Sıçuan eyaletine helikopterle gelerek bölgeyi ziyaret etti.

Haberin Devamı