Gazete Vatan Logo

Ahmet Ercan beklenen İstanbul depremi için tarih verdi

İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan beklenen İstanbul depremi için tarih verdi. Deprem bilimci, olası İstanbul depreminin şiddetini de söyledi.

Ahmet Ercan beklenen İstanbul depremi için tarih verdi

Sözcü gazetesinden Yüksel Şengül'ün sorularını yanıtlayan İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, beklenen İstanbul depremi hakkında konuştu.

'DEPREMLER BEKLENEN TARİHLERDEN ÖNCE HİÇ OLMADI'

Türkiye'deki depremlerin periyodik bir sistemi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ercan, beklenen İstanbul depremi için tarih verdi:

"Son 2 bin 200 yıl içinde İstanbul 16 tane yıkıcı deprem yaşadı. Şimdi ise 17. depremini beklemektedir. Deprem oluşumlarıyla şiddetlerine bakınca aralarında doğrusal ilişkiler olduğunu görürüz. Depremler beklenen tarihlerden önce hiç olmamıştır. 2 bin 200 yılda sadece iki kez gecikmiş İstanbul depremi. Şimdiki beklenen İstanbul depreminin olacağı tarihe gelince. Bana göre İstanbul depreminin tarihi 2045'tir. Eğer şanslıysak ve tarihteki üçüncü gecikme olayı yaşanırsa, İstanbul depremi 2225'te olur."

DEPREMİN ŞİDDETİNİ SÖYLEDİ

Depremin sarsıntı, sıcaklık ve ışık gibi temel üç bileşeni olmasına rağmen Türkiyen'nin sadece sarsıntı bileşeni ile uğraştığını söyleyen Prof. Dr. Ercan, olası İstanbul depreminin şiddetini de söyledi:

Haberin Devamı

"İstanbul'da 7.5 şiddetinde bir depremin olma ihtimali binde birdir. İstanbul depremi Kuzey Marmara'da Adalar'la Büyükçekmece arasında meydana gelecektir. Şiddeti ise yüzde 73 ihtimalle 6.4'le 6.7 arasında olacaktır. İkinci deprem Mürefte'ye uzanan fayın Marmara Ereğlisi açıklarında 7 ile 7.2 arasında meydana gelecektir."