Gazete Vatan Logo

Ahmet Altan hakkında yakalama kararı! Ahmet Altan kimdir?

15 Temmuz darbe girişimi öncesi 'subliminal mesaj' vererek darbeye iştirak ettikleri iddiasıyla 12 gün önce gözaltına alınan ve hâkimlikteki sorgunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Ahmet Altan hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Ahmet Altan hakkında yakalama kararı! Ahmet Altan kimdir?

Hakkında yakalama kararı çıkarılan Gazeteci-Yazar Ahmet Altan, tekrar gözaltına alındı.

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında adli kontrol şartıyla serbest bırakılan gazeteci Ahmet Altan hakkında, savcılığın itirazı üzerine yakalama kararı çıkarıldı. Taraf gazetesinin FETÖ /PDY amaçlarını gerçekleştirmek amacıyla yayın hayatına başladığı belirtilen kararda, Altan’ın darbe girişiminden önceden haberdar olduğu kanaatine varıldığı aktarıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında 12 gün gözaltına alınan Ahmet Altan sevk edildiği mahkemece sabah saatlerinde adli kontrol şartıyla bırakılmasına savcılık itiraz etti. İtirazı değerlendiren İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği Ahmet Altan’ın adli kontrol şartıyla serbest bırakılması kararının kaldırılmasına, Altan hakkında “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek ve silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlarından yakalama emri çıkarılmasına karar verdi.

"Serbest bırakılma kararının hukuka uyarlı olmadığı.."

Altan hakkında yakalama kararı çıkaran hakimlik kararında “Genel yayın yönetmeni olduğu dönemde kamuoyunda Balyoz Darbe planı olarak bilinen davaya ilişkin belgelerin Tarafa gazetesinde yayınlanması nedeniyle hakkında “devletin güvenliğine ilişkin gizli belge bulundurmak” suçundan kamu davası açıldığı ve yargılamanın halen devam ettiği, şüpheli hakkında silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan açılan bir kamu davasının bulunmadığı, bu sebeple İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin serbest bırakılma gerekçesinin hukuka uyarlı olmadığı kanaatine varılmıştır” denildi.

“Taraf gazetesinin FETÖ /PDY amaçlarını gerçekleştirmek amacıyla yayın hayatına başladığı?”

Şüpheli Ahmet Altan’ın genel yayın yönetmeni olduğu Taraf gazetesinin FETÖ /PDY silahlı terör örgütünün amaçlarını gerçekleştirmek, kamuoyu oluşturmak amacıyla yayın hayatına başladığı aktarılan kararda “Bu gazetede örgütün emir talimatları doğrultusunda haberlere yer verildiği, Balyoz Darbe planı haberlerinin de bu anlayış çerçevesinde manşete taşındığı, Balyoz, Ergenekon, Askeri Casusluk, Amirallere Suikast, Poyrazköy, Odatv ve benzeri davaları haberleştirdiği , kamuoyu oluşturarak yayın hayatını sürdürdüğü, şüphelinin de yayın yönetmeni olarak gazetenin yayın politikasını belirlediği, süren yargılamalar sonucunda milli ordunun tasfiye edilerek FETÖ/PDY mensuplarının orduda yükselmelerine ve silahlı kuvvetleri kontrol altına almalarına ilişkin suçlara iştirak ettiği değerlendirilmiştir” ifadelerine yer verildi.

“Askeri darbeye teşebbüsünden haberdar oldukları kanaatine varılmıştır”

FETÖ/PDY’nin yargı ayağının 7 Şubat 2012’de ve 17/25 Aralık sürecinde yapmış olduğu hükümeti devirmeye teşebbüs suçunun işlenmesinde de Taraf gazetesinin aktif rol aldığına değinilen kararda şu ifadelere yer verildi:

“22 Temmuz sürecinden sonra örgütün yayın organlarıyla Taraf gazetesinin birlikte hareket ederek haklarında soruşturma yürütülen şüphelilerle ilgili de algı yönetimine başvurduğu tespit edilmiştir. Can Erzincan TV’de askeri darbeye zemin hazırlayacak ve kamuoyu oluşturacak program yaptıkları, 14 Temmuz 2016 tarihli programda da askeri darbeye teşebbüsünden haberdar oldukları kanaatine varılmıştır.”

Bu gerekçeler doğrultusunda savcının itirazını kabul eden mahkeme, Ahmet Altan hakkında “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, silahlı terör örgütüne üye olma” suçlarından yakalama emri çıkarılmasına karar verdi.

Soruşturmanın geçmişi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü suçlar Bürosu tarafından yürütülen FETÖ soruşturması kapsamında gazeteci Ahmet Altan ve kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan gözaltına alınmış, emniyetteki işlemleri tamamlanan Altan kardeşler 12 gün sonra adliyeye getirilmişti.

Soruşturma savcılığı Altan Kardeşleri, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs", "Örgüt propagandası yapmak" ve "Örgüte yardım ve yataklık" suçlarından tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etmişti.

Mehmet Altan tutuklanmış Ahmet Altan serbest kalmıştı

Nöbetçi hakimlik, Mehmet Altan'ın, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme ve terör örgütüne üye olmak" suçlarından tutuklanmasına karar verirken Ahmet Altan'ın ise "haftada bir gün evine en yakın güvenlik birimine imza verme" ve "yurt dışına çıkış yasağı" zorunluluğundan oluşan adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakılmasına hükmetmişti.

Haberin Devamı

AHMET ALTAN KİMDİR?

Haberin Devamı

Ahmet Hüsrev Altan (d. 1950; Ankara), Türk yazar ve gazeteci. Taraf gazetesinin eski genel yayın yönetmenidir. Günümüzde Haberdar'da yazmaktadır.
Hürriyet, Güneş, Milliyet ve Yeni Yüzyıl gazetelerinde uzun yıllar köşe yazarlığı yaptı. Milliyet gazetesinde çalıştığı dönemde, gazetede Kürtlerin çoğunluğu oluşturduğu kurgusal bir “Kürdiye” ülkesinden bahseden yazısı nedeniyle gazeteden kovuldu.
2007 yılında Taraf gazetesinin kurucusu olan Altan, Alev Er ile birlikte genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Daha sonra Er'in ayrılmasıyla gazetenin genel yayın yönetmenliği görevini tek başına yürütmeye devam etti. Gazetenin "Kum Saati" adlı köşesinde, köşe yazarı olarak yazılar yazdı. Eylül 2008'de Ermeni Kırımı’nın kurbanlarına adadığı bir köşe yazısı nedeniyle Türklüğe hakaretle suçlandı. Taraf gazetesi 2009 yılında Leipzig Bankası Medya Vakfı tarafından verilen dünyanın prestijli basın ödüllerinden biri olan Özgürlük ve Medyanın Geleceği Ödülü'ne layık görüldü. Altan, 2011'de üçüncüsü düzenlenen ve Ulusulararası Hrant Dink Vakfı tarafından özgür ve adil bir dünya için çalışan, ilham ve umut ışığı kişilere layık görülen Hrant Dink Barış Ödülü'nün de sahibidir.
Altan, Aralık 2012'de Yasemin Çongar ile birlikte Taraf gazetesindeki görevinden istifa etti.
Taraf'taki yazılarına son vermesinin ardın 2015'e dek roman yazdı. Ancak 7 Ekim 2015'te gazeteciliğe geri döndü ve Haberdar'da yazmaya başladı

Haberin Devamı