Gazete Vatan Logo

Ahmedinecad zirveye damgasını vurdu

'Krizin nedeni faizciliği Allah kendine savaş kabul eder'

İSEDAK Zirvesi’ne damgasını vuran İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, kapitalist sistemin artık iflas ettiğini belirtti ve İslam ülkelerine birlikte iş yapma çağrısında bulundu. Ahmedinecad, “Krizin sebebi olan faizciliği Allah kendisine savaş olarak niteler. Herkes ekonomisini yeniden yapılandırmalı” dedi

İslam ülkeleri arasında Avrupa Birliği benzeri bir ticari birlik oluşturma yolunda önemli kilometre taşı olacak İSEDAK Zirvesi’ne İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad damgasını vurdu. İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 25. toplantısı çerçevesinde gerçekleştirilen İSEDAK Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Ahmedinecad, “Ekonomik krizin sebebi olan faizciliği Allah kendisine savaş olarak niteler” diye konuştu.

Küresel ekonomik krize değinen ve sebebi olarak “kapitalist düzendeki faizciliği” gösteren İran Cumhurbaşkanı, dünyada birçok milletin dış borçlarının yaygınlaşmasına, 1 milyar kişinin aç, 3 milyar kişinin fakirleşmesine neden olan kapitalist sistemi ve düşüncesinin artık iflas etmiş olduğunu söyledi. İslam ülkelerine birlikte iş yapma çağrısında bulunan Ahmedinecad, ”Birleşerek, ekonomimizin gelişmesinde çok başarılar kaydedebiliriz “ dedi.

Ahmedinecad, şöyle devam etti:

”Kapitalist düzendeki faizcilik esas sorundur. Bu sistemin köklerine işleyen ve iş yapmadan çalışmadan kağıt üzerinde parayı kağıt üzerinde artırma olan faizciliği Allah kendisine savaş olarak niteler. Başka ülkelerin kaynaklarını ele geçirmek ve belli bir kesimi zenginleştirmek yolu artık bitmiştir. Çok hızlı bir şekilde herkes kendi ülkesinin ekonomisini yeniden yapılandırmalı.”

Gül’den birlik çağrısı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise İslam ülkealirine işbirliği çağrısında bulundu. Gül, “İslam Kalkınma Örgütü (İKÖ) Tercihli Ticaret Sistemi’nin bir an önce işlerlik kazanması bizleri İKÖ içi ticaretin geliştirilmesinde çok daha ileri noktalara taşıyacak. Bu bakımdan halen 4 ülke tarafından onaylanan menşe kurallarının da en az 6 ülke tarafından daha bir an önce onaylanması gerekiyor” dedi.

Gül, şunları kaydetti: “Küresel ekonominin etkin yönetiminin sağlanabilmesi için gelişmekte olan ülkelerin de büyüyen ekonomileriyle orantılı bir söz hakkında sahip olması gerekiyor. G-20 platformunda yer alan İKÖ üyesi ülkelerin önemli bir misyon ifa edeceklerine inanıyor ve daha çok sayıda İKÖ üyesinin yer almasını temenni ediyoruz.”

Esad: Yatırımları artırmak için ortak vize çıksın

Surİye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, İSEDAK’ın, bir kutlamadan çok bir değerlendirme ve geleceği öngörme için bir fırsat olduğunu vurguladı. Esad, “Geniş ve zengin kaynaklara sahip İslam alemi bize farklı imkanlar sunuyor. Siyasi iradenin dış etkenlerden uzak olması, teşkilat üyelerini daha güçlü hale getirir. Kendi aramızdaki ilişkiler uluslararası rekabette daha çok direnme ve güç sağlayacak. Yatırımların önündeki engeller kaldırılmalı. Teşkilata üye ülkeler arasındaki vize sorununu aşmak için yatırımcılara ortak işadamı kartı verilmeli” diye konuştu.

Karzai: 1.4 milyar insanız, geleceğimiz parlak

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamit Karzai, İKÖ üyesi ülkeleri Afganistan’da yatırım yapmaya davet etti. Afganistan’ın önünde parlak bir gelecek olduğunu kaydeden Karzai, şunları söyledi: “Tarihsel olarak kişisel bireysel girişimciliğimiz var ve özel sektör girişimciliğini destekliyoruz. Yenilikçiliği de sonuna kadar destekliyoruz. Biz 550 milyon işçimizle birlikte önemli bir iş gücü piyasasına sahibiz ve 1.4 milyar insanız. Çok muazzam maden ve fosil yakıt kaynaklarımız, enerji kaynaklarımız var. Bu ortak çaba İslam ülkelerinin ekonomik büyümesi için kullanılmalıdır.”

İslam Zirvesi Kuran’la başladı

* İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 25. toplantısı çerçevesinde gerçekleştirilen İSEDAK Ekonomi Zirvesi, Kuran’ı Kerim’in okunmasıyla başladı.

* 11 devlet başkanı, 3 cumhurbaşkanı yardımcısı, 6 başbakan, 3 başbakan yardımcısı, 18 bakanın bulunduğu zirvede yer alan 3 gözlemciden biri, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat oldu. En geniş katılım sağlayan heyet ise İran idi.

* Katar heyetinden bir yetkilinin elinde, domuz gribinden korunmak amacıyla kullanılan maske göze çarparken, karşılama sırasında konuklar ve Cumhurbaşkanı Gül, tokalaşma ve öpüşme konusunda herhangi bir tereddüt göstermediler.

* Zirveye katılan tek kadın heyet başkanı Gambia’dan geldi.

* Toplantıya, 404’ü yerli, 293’ü yabancı olmak üzere 697 basın mensubu akredite oldu.

* Toplantının yapıldığı Beşiktaş’taki Four Seasons Oteli çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Polis helikopterinin, otelin üzerinde ve çevresinde sürekli uçuş yapmasının yanı sıra sahil güvenlik ekipleri de denizden güvenliği sağladı.

* Zirvenin öğle arasında konuklara, aralarında enginar ve levreğin bulunduğu yemekler ikram edildi. Pancar carpaccio üzerine zeytinyağlı enginar ikram edilen konuklar, pazı dolması, ardından ılık piyaz ve fırında levrek, tatlı olarak da ayva tatlısı ve kaymak yedi.

Gül, Kıbrıs’a destek istedi

CumhurbaŞkanı Abdullah Gül, İSEDAK Zirvesi’ne katılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a yakın ilgi gösterdi. Gül, zirvede liderlerden tanınmayan Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti için destek istedi. Gül, “Bildiğiniz gibi Türk tarafı, 2004 yılında BM çözüm planına destek vererek adil bir çözüme taraf olacağını tüm dünyaya açıkça göstermişti. Ne yazık ki, karşı tarafın bu planı kabul etmemesi nedeniyle o dönemde bir çözüm sağlanamadı. Türkiye, yeniden başlayan çözüm sürecine bu defa da kuvvetli biçimde destek veriyor. İKT üyesi ülkelerin Kıbrıslı Türk kardeşleri üzerindeki haksız baskıların ve ambargoların ortadan kaldırılması için mümkün olan her türlü desteği vermeleri ricamızı burada bir kere daha ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Kardeşler elele verelim krizden çıkışı hızlandıralım

Kuveyt Emiri Şeyh El Tani, ekonomik alanda, özellikle İSEDAK’ın aldığı kararların ülkelerinde aktif bir şekilde uygulanarak, ekonomik entegrasyonun daha kolay bir şekilde sağlanabileceğini ve ekonomilerin en kısa sürede canlandırılabileceğini düşündüklerini belirtti. El Tani, küresel krizin, üye devletlerin ekonomilerinde olumsuz sonuçlar yarattığına değinerek, “Buradaki kardeşlik çerçevesinde bir araya gelerek, işbirliği yapmamız bu ekonomik krizden daha kolay kurtulmamızı sağlayacak” dedi.

Atatürk’e övgü yağdırdı

El Tani, konuşmasında Atatürk’ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım tarihine de değinerek, “Atatürk’ün, bu ülke insanları için ne kadar önemli bir kişi olduğunu çok iyi biliyoruz. Türk halkına cumhuriyeti getiren ve bugün kalkınma seviyesine gelmesinde önemli rol oynayan büyük bir kişi” dedi.

Boğaz manzaralı aile fotoğrafı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) 25. toplantısı çerçevesinde gerçekleştirilen İSEDAK Ekonomi Zirvesine katılan heyet başkanları aile fotoğrafı çektirdi. Four Seasons Otel’de boğaz manzarası önünde gerçekleştirilen fotoğraf çekimine Cumhurbaşkanı Gül, Kuveyt Emiri Şeyh El Tani ile birlikte geldi.

Haberin Devamı