Gazete Vatan Logo

Ahıska Türklerinin dördüncü kafilesi Türkiye'de

Ukrayna'daki Ahıska Türklerinin dördüncü kafilesi Erzincan'a getirildi. Kafiledeki Ahıska Türklerinden Abbasov: "72 yıl sürgünlerde gezdik. Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Ukrayna ve sonunda vatanımıza geldik. Toprağımız da budur vatanımız da budur"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın koordinasyonu doğrultusunda Türkiye'de iskan ettirilecek Ahıska Türklerinin 341 kişilik dördüncü kafilesi Erzincan'a getirildi.

Ukrayna'dan Üzümlü ilçesine üç kafilede getirilen bin 206 Ahıska Türkü'nün ardından 341 kişinin bulunduğu dördüncü kafile de Erzincan Havalimanı'nda yetkililer tarafından karşılandı.

Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen yıl Ukrayna'yı ziyaretinde bu ülkedeki savaş bölgesinde yaşayan Ahıska Türklerinin Türkiye'ye taşınması yönünde alınan karar doğrultusunda ailelerin geldiğini hatırlattı.

Bu kapsamda Erzincan'a toplam 595 ailenin getirilmesinin planlandığını anımsatan Türköz, "Kalacakları, konaklayacakları bütün imkanları sağladık. Üzümlü ilçemizde kalacağı konutları hazırladık. Yakacaklarından beyaz eşyalarına kadar bütün imkanlar sağlandı." dedi.

"72 sene bekleyip ana vatanlarına kavuştular"

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Sadyr Eibov da Ahıska Türkleri olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ettiklerini dile getirdi.

Ukrayna'da zor durumda kalan Ahıska Türkü ailelerin kabul edilmesinden dolayı mutlu olduklarını vurgulayan Eibov, "Kasım ayı, Ahıska Türkleri için önemli bir ay; 1944'te yani 72 yıl önce Ahıska bölgesinden Orta Asya ve Kazakistan'a sürgün olmuşlardır. O gün de bugüne denk geldi, 72 sene bekleyip bugün ana vatanlarına Ahıska Türkleri kavuştular." diye konuştu.

Kafiledeki Ahıska Türklerinden Azalhan Abbasov ise bir kere değil yüz kere mutlu olduğunu belirtti.

Abbasov, 78 yaşında olduğunu anlatarak, "72 yıl sürgünlerde gezdik. Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Ukrayna ve sonunda vatanımıza geldik. Toprağımız da budur vatanımız da budur." ifadelerini kullandı.

Daha sonra aileler, gümrük işlemlerinin ardından otobüslerle Üzümlü'ye götürüldü.

Haberin Devamı