Gazete Vatan Logo

Ağustos'ta bu ilde kiralar fırladı!

Reidin Emlak Endeksleri'ne göre, Ağustos'ta yeni konut fiyatları nasıl değişti?

Birinci ve ikinci el ortalama konut satış fiyatları Ağustos'ta bir önceki aya göre yüzde 1,45, yıllık bazda yüzde 16,76 yükseldi. En yüksek yıllık artış yüzde 21,65 ile İstanbul'da yaşandı.
Reidin.com ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği tarafından Garanti Mortgage'ın desteğiyle hazırlanan Reidin Emlak Endeksleri'ne göre, Ağustos'ta yeni konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,4, geçen yılın aynı döneme göre yüzde 8,35 yükseldi. Birinci ve ikinci el ortalama konut satış fiyatları ise Ağustos'ta bir önceki aya göre yüzde 1,45, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 16,76 yükseldi.
EN YÜKSEK ARTIŞ
İstanbul’da Ağustos'ta metrekare başına konut satış fiyatlarının yüzde 1,81 arttığı İstanbul, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönemde konut satış fiyatları Bursa'da yüzde 1,35, Antalya'da yüzde 1,28, İzmir'de yüzde 0,89, Adana'da yüzde 0,88, Kocaeli'de yüzde 0,75, Ankara'da da yüzde 0,57 artış kaydetti. Endeks değerlerine göre, artan satılık konut fiyatlarına rağmen düşen konut kredisi faiz oranları çerçevesinde, konut satın alımları Ağustos'ta bir önceki aya kıyasla Türkiye genelinde yüzde 1.1, Ankara'da yüzde 2, İzmir'de yüzde 1.7, İstanbul'da da yüzde 0,7 kolaylaştı. Konut kredisi faiz oranları aylık ortalama yüzde 0,92 seviyesinde bulunuyor.
MARKALI KONUTLARDA SATIŞ SENETLE
Ağustos ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 22'si yabancı yatırımcılara yapıldı. Yabancılara satışta son altı aylık ortalama ise, yüzde 18 seviyesinde gerçekleşmişti. Markalı projelerden konut satın alanların peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, Ağustos ayında peşinat oranı yüzde 25, senet oranı yüzde 66 ve banka kredisi oranı yüzde 9 olarak gerçekleşti. Endeks değerlerine göre, Ağustos'ta kiralık konut fiyatları ise; bir önceki aya göre yüzde 1,79, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 14,57 artış gösterdi.

Haberin Devamı