Gazete Vatan Logo

Agos’ta dışkı depremi

Agos Gazetesi yazarı Sevan Nişanyan’ın bir kavanoz dışkıyı, eşi Müjde Nişanyan’ın başından aşağı dökmesiyle gazetede başlayan feminist tartışma, bir kadın gazetecinin istifasına neden oldu. Agos’un internet sayfası editörü Nuran Ağan, tartışmaya katılan Genel Yayın Yönetmeni Etyen Mahçupyan’ın son yazısında kadınları aşağıladığını belirterek işinden ayrıldı.

AGOS Gazetesi yazarı Sevan Nişanyan’ın eşi Müjde Nişanyan’ın başına dışkı dolu bir kavanoz atmasıyla başlayan tartışma, gazete çalışanları arasında derin ayrılıklara neden oldu. Agos’un internet sayfası editörü Nuran Ağan, Genel Yayın Yönetmeni Etyen Mahçupyan’ın "Feminizmin Bulanık Suları" başlıklı yazısında kadınları aşağıladığını ve hakaret ettiğini belirterek istifa etti.

Ağan, Hrant Dink’in kadınların aşağılanmasını en büyük suçlardan biri saydığını ve bunun Agos’un ilkelerinden biri olduğunu belirterek "Mahçupyan, yazısının tamamında, Şapparigce köşesinde ve Agos’ta bugüne kadar hiçbir biçimde kullanılmamış olan bir dil ve üslupla kadınları aşağılamış ve yine yazının tamamında hakaret etmiştir" dedi.

Kadınların protestosu

Sevan Nişanyan’ın eşine dışkı attığının duyulmasından sonra, Agos’ta çalışan kadınlar, bir protesto yazısıyla, gazete yönetiminin olaya sessiz kalmamasını istediler. Kadınlar, "Hiçbir öfke, hiçbir sinir krizi hali, hiçbir gerekçe"nin kadına şiddeti açıklayamayacağını söylediler.

İki kişilik bir olay

Genel Yayın Yönetmeni Etyen Mahçupyan ise, kadın çalışanlara yanıtında genel değerlendirmelere katıldığını belirterek "Cinsel kimliklerimizi fazlasıyla aşan ’insani’ tutumları ima eden ve iki kişi arasında yaşanmış olan bir olayın siyasi tavırlarımıza araç teşkil etmesinin bir sınırı olması gerektiğini düşünüyor ve söz konusu sınırın bir gazetenin yazı işlerine ilişkin kararları belirleme noktasının altında olması gerektiğine inanıyorum" dedi.

Sembolik bir jestti

Bu arada gazetede çalışmayan ancak tartışmaya ortak olan bir grup kadın, Etyen Mahçupyan’ın "iki kişi arasında yaşanmış" olay ifadesinden rahatsız olduklarını belirterek, "Kadınlar üstündeki sistemli tahakküm ilişkisi tam da bu sözcüklerle, olanların ’İki kişi arasında’ yaşandığı söylenerek gözlerden gizlenir" dediler.

Sevan Nişanyan ise eşi Müjde Nişanyan’ın Şirince Köyü’ndeki ekonomik ve sosyal gücünü kullanarak, hemcinsi olan iyi niyetli birkaç genç kadına yönelttiği kasıtlı, planlı ve onur kırıcı psikolojik şiddeti protesto ihtiyacını duyduğunu belirtti. Eylemini "sembolik jest" olarak niteleyen Nişanyan’ın, "Şiddete şiddetle karşılık vermeyi doğru bulmadığım için, Müjde Hanım’ın davranışına tam olarak uyan sembolik bir jestle yetindim... Üçüncü şahıslara karşı onurunun kırılmamasına da dikkat ettim" demesi feministlerin kızgınlığını daha da artırdı.

İki kere özür dilemeli

Nuran Ağan ise Sevanyan’a tepkisini şöyle dile getirdi:

"...Sembolik bir jestle yetindim demişsiniz ve öyle yücesiniz ki ’Üçüncü şahıslara karşı onurunun kırılmamasına da dikkat’ etmişsiniz. Daha da ileri gidiyorsunuz Sayın Nişanyan, bizi, kendi yaptığınız ’sembolik eylem’in anlamından kopartarak ’pusu kurmak’la suçluyorsunuz. ’Sembolik eyleminiz’ ciddi bir hata idi, Öncelikle bunun için ’sembolik eylem’inizi gerçekleştirdiğiniz insandan özür dilemelisiniz. ’Pusu kurmak’la suçladığınız bizlerden iki kere özür dilemek durumundasınız."

Feministlere suçlama

Tartışma burada da bitmedi ve Nişanyan, Nuran Ağan’a, feministlerin kendisiyle yüzleşmek yerine bel altından vurduklarını savunan bir cevap yazdı. Nişanyan, özellikle protesto metinlerinde imzası bulunan Avukat Fethiye Çetin’e gönderme yaparak "Listede Fethiye Çetin gibi, çok önemli bir sorumluluğu yüklenmiş birinin adını görünce doğrusu içim cız etti. Tastamam bu zihniyete karşı mücadele etmesi gerekmez mi, Fethiye Hanım’ın diye düşündüm" dedi.

Gidene ’dur’ demeyiz

Bardağı taşıran son damla ise Agos Yayın Yönetmeni Etyen Mahçupyan’ın, Hrant Dink’in ölümünden sonra yazmaya başladığı "Şapparigce" köşesinden geldi. "Feminizm Bulanık Suları"nda başlıklı yazıda Mahçupyan, "Bir yazarımızın eşine yaptığı ve kabul edilmesi mümkün olmayan bir hareketi kınamak üzere yola çıkan bazı feministlerin ne denli gayri ahlaki davranabileceklerini gördük (....) Ben bu yazarımızın yaptığının erkeklikle değil, düpedüz insanlıkla ilgili bir durum olduğunu düşünüyorum (....) Bu yazar, yazılarına devam edecek. Feminist oldukları için buna tahammülü olmayanlar bizle ilişkilerini kesebilirler. Agos olarak sahip olduğumuz düstur ’insan olan beri gelsin’den ibarettir. Geri kalan herkese uğurlar ola" diye yazdı.

Bu yazıyı gerekçe gösteren Nuran Ağan istifa etti, ancak Agos’taki tartışma kısa sürede biteceğe benzemiyor. (Hürriyet)

Haberin Devamı