Gazete Vatan Logo

Ağlamayana meme yok!

Dünyaya ağlayarak gelmemeiz ne garip! Oysa bu ağlama ciğerlerimizin havayla dolmasını gösteren iyi bir işaret. Demek ki bazen ağlamak iyidir. Bebeğiniz herağladığında mutsuz olduğu anlamına gelmez. İşte detaylarıyla bebek ağlaması.

Geçmiş araştırmalar, ağlayan bebeklerin anında ve olumlu ilgi ile yaklaşılırsa, kendi haline bırakılanlara oranla, büyüdüklerinde ağlamaya daha az eğilimli olduklarını göstermiş. Bebeğiniz ağladığında göstereceğiniz yakınlık ile, onunla güven ve ilgiye dayalı, sevgi dolu bir bağın temellerini atarsınız. Hem siz hem de bebeğiniz bu zorlu ağlama dönemini atlatmaya çalışırken arada kurulan derin bağdan yarar göreceksiniz.

0-6 ay arası bebekler

AÇLIK: Karnı acıktığında ağlayacaktır . Siz bir süre sonra bu ağlamayı tanıyacak ve ne zaman olacağını tahmin eder duruma geleceksiniz. Bebeğinizin beslenmesini belirli saatlerle kısıtlamak zorunda değilsiniz. ‘Açlık ağlamasını’ duyduğunuzda onu besleyebilirsiniz.
SUSUZLUK: Bebeğiniz mamayla besleniyorsa ona, öğünler arasında sterilize edilmiş su verilebilirsiniz . Bebeğiniz, anne sütüyl ile besleniyorsa susadığını düşündüğünüz durumlarda, su vermek yerine onu emzirin.

KUCAK İSTİYOR: Bebeklerin sizin fiziksel temasınıza gereksinimi vardır. Onu kucağınıza alın ve göğsünüze dayayarak, kalp atışlarınızı duymasını sağlayacak şekilde taşıyın. Ağladığında, hızlı bir şekilde aşağı yukarı sallanmaktan hoşlanmayabilir. Yavaş, yumuşak ve rahatlatıcı hareketlerle onu sallayabilirsiniz. Müzik dinletmek veya sizin söyleyeceğiniz bir şarkı da onu rahatlatabilir.

ÜSTÜNÜN DEĞİŞTİRİLMESİNİ HİÇ SEVMEZ: Bebeğiniz, giysilerinin çıkarılmasından hoşlanmayabilir. Bunun nedeni üşümesi değil, sadece içinde rahatının bozulması,uyku tulumu veya yeleğin çıkarılmasındandır. Onu mümkün olduğunca çabuk soyun ve onunla konuşmayı deneyin. Üstünü değiştirirken eğer üzerine bir havlu veya hafif bir örtü koyarsanız ağlamasının azaldığını göreceksiniz, çünkü kumaşa tutunacak ve onu cildi üzerinde hissedecektir. Bu dönem birkaç hafta içinde geçer.

ÇOK SICAK VEYA ÇOK SOĞUK: Onu uykuya yatırdığınızda oda sıcaklığı sabit olmalıdır. İdeal oda sıcaklığı 22 derecedir. Bebeklerin uyurken bez, yelek ve tulumdan başka bir şeye gereksinimleri yoktur . Onu çok fazla örtmeyin. Bebeğinizin vücut ısısını karnına dokunarak anlayabilirsiniz. Çok sıcaksa gereğinden fazla giydirmiş veya örtmüş olabilirsiniz.

KORKMUŞSA DA AĞLAR: Bebeğiniz yüksek seslerden, parlak ışıklardan, ani ve hızlı hareketlerden irkilip rahatsız olabilir. Bunun sonucu ağlarsa, onu göğsünüze dayayarak sakinleştirmeye çalışın. Mümkünse, sıkıntısının kaynağını ortadan kaldırın.

Önemli bir ağlama nedeni: Kolik

NEDİR? Akşam yemeği saati ve bebeğiniz aniden ağlamaya başladı. Tanıdığınız bir ağlama değil, amansız bir çığlık ve hiçbir şekilde onu susturamıyorsunuz. Ağlaması o kadar güçlü ve ısrarlı ki yüzü kızarıyor, vücudu bir top şeklini a1ıyor. Bu ağlama nöbetleri günün düzenli parça1arı haline geliyorsa, muhtemelen bebeğinizin kolik şikayeti vardır. Bebeğiniz 20 günlük ile 3 aylıkken görülen kolik sancılarına neyin sebep olduğu ve kesin tedavisi bilinmektedir. Üç ayın sonunda kendiliğinden geçecek bu sancı süresince sakin ve sabırlı olmaya çalışın.

KOLİK OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?
Nedeni açıklanamayan ağlama nöbetlerinin varlığında,
Günde bir iki kez, genelde aynı saatlerde tekrarlayan ağlamalarda,
Ağrısı olmayan sağlıklı bebeklerin ağlamasında,
Ağlama nöbetinin 1-2 saat sürmesi durumunda,
Ağlama dönemleri dışında bebeğin bir sorunun olmaması durumunda,
Dördüncü haftadan önce başlayan ağlamaslarda,
Bebeğin üç–dört aylık olmasıyla ağlamaların azalması ya da kaybolması durumunda kolik tanısı koyulur.

NEDENİ
Normal sağlıklı bebekler, yaşamın ilk birkaç ayında çeşitli nedenlerden dolayı ağlarlar. Bebeğiniz, açlık, ağrı ve aşırı ısınma nedeniyle ağlamıyorsa, bir başka deyişle nedensiz ağlıyorsa, buna kolik adı verilir. Bbebeklerin yaklaşık yüzde 10’unda kolik gözlenir. Koliğe yol açan nedenlerden kesin olarak bilinmemekle birlikte, bu bebeklerin daha fazla kucağa alınmaya ya da uykuya dalmadan önce kucağa gereksinimleri olduğu düşünülür. Bu bebeklerin daha hassas ve duygusal olduğu tahmin edilmektedir.
Kolik oluşmasında, anne – babanın kişiliği bebeğe olan tavırları, bebek bakımı kalitesi rol oynamaz. Bu nedenle bebeğin koliği için kendinizi kesinlikle suçlamayın. Nadiren inek sütüne karşı alerjisi olan bebeklerde kolik gözlenir. Aşırı ağlamanın nedeni bebeğin çok gazlı olması da değildir. Bu nedenle bebeğinizin gazını çıkarmak için ekstra uğraşılara ve özel biberonların kullanılmasına gerek yoktur. Koliğin nedeni karın ağrısı da değildir. Kolik esnasında bebeğin karnının sert hissedilmesinin nedeni, bebeğin ağlarken karın kaslarını kullanmasıdır. Bebeğin ağlarken bacaklarını karnınaı çekmesi ve kollarını büzmesi de normal ağlama pozisyonundan başka bir anlam taşımaz.

AŞIRI AĞLAMASI ZARARLI MI?
Aşırı ağlamanın bebeğinizee her hangi bir zararı yoktur. Aşırı ağlama ikinci aydan itibaren giderek azalır. Üçüncü dördüncü aya gelindiğinde tamamen kaybolur. Ağlama nöbetlerini yok etmenin bir yolu yoktur, ancak bazı önlemlerle ağlama süresi kısaltılabilir. Uzun vadede bu bebekler diğer bebeklere oranla daha duyarlı ve çevrelerinde olup bitenlere karşı daha uyanık olurlar.

KOLİK İÇİN ÖNERİLERİMİZ
Size önerdiğimiz yöntemlerle koliğini biraz olsun azaltabilir hatta önleyebilirsiniz.

1. Bebek ağladığında kucağınıza alıp sakinleştirmeye çalışın. Onu sakinleştiren ritmik bir hareket, bebeği rahatlamaya, uykuya dalmasına yardımcı olur. İlk birkaç ay, ağlama nedeniyle kucağa alınan bebek şımarmaz. Onu kucağınıza alarak, bir sallanma koltuğuna oturarak, yavaşça sallanabilirsiniz. Bebeği beşikte sallayabilirsiniz. Titreşimli ya da bebeği otomatik sallayan koltuklardan da yararlanabilirsiniz. Saç kurutma makinesini düşük devir ve ısıda çalıştırarak bebeğin karnına tutabilirsiniz. Yan odada süpürge ya da çamaşır makinesinin çalıştırılması da yararlı olabilir. Arabayla kısa bir gezintiye çıkabilirsiniz. Emzik, masaj, sıcak banyo, rezene , papatya, panason, bitki çayları gibi bebeğe yardımı dokunabileceğini düşündüğünüz her hangi şeyi yapabilirsiniz.
2. Bebeğin ağlayarak kendi kendine uykuya dalmasını bekleyin. Tüm yukarıdakileri denemenize rağmen bebek 30 dakikadan daha fazla ağlamaya devam ederse, bebeğinizin muhtemelen uykusu gelmiş ve uyumak istiyordur. Böyle bir durumda, dış uyaranları (gürültü ışık gibivb) en aza indirerek bebeği yatağına yatırın. Bebeği ağlamasına karşın odasının kapısını kapatarak, on beş dakika yalnız bırakın. Bu süre içerisinde uykuya, dalmazsa, on beş dakika sonra yanına giderek tekrar yukarıda sayılan sakinleştirme önerilerini deneyin.
3. İleride de oluşabilecek uyku sorunlarını şimdiden önleyin. Uykusu gelen bebekler her ağladıklarında kucağa alınırlarsa, kendi kendilerini rahatlatıp uykuya dalmayı öğrenemezler.
4. Bebeğin gündüz yerine, gece uzun süre uyumasını teşvik edin. Bebeğinizin gündüz uzun süre uyumasına izin vermeyin. Bebek gündüz üç saatten daha uzun süre uyursa yavaşça uyandırın. Besleyerek ya da onunla oynayarak tekrar uyumaması için oyalamaya çalışın. Bu şekilde bebeğin gece hiç uyunmadan en az beş saat uyumasını sağlamış olursunuz.
5. Beslenmede şu öÖnerileri deneyin. Her ağladığında beslememeye çalışın. Bebeğin aç olması, ağlama nedenlerinden yalnızca biridir. Beslenme sonrası midenin tamamen boşalması için en az iki saat gereklidir. İki saatten daha kısa aralarla beslenme, bebekte kramp tarzında karın ağrılarının oluşmasına zemin hazırlar. Anne sütü yapımının artabilmesi için, istisna olarak, ilk iki hafta boyunca her ağladığında bebeğinizi emzirin. Gündüz sık aralıklarla beslenen bebekler, gece de sık aralarla uyanarak acıkıp beslenmek isterler. Süt veriyorsanız aşırı kahve, çay, kola, gibi uyarıcı özelliği olan içeceklerden kaçının. Bebeğinizde ishal, kusma, egzema, hırıltılı solunum, inek sütü alerjisinin belirtileri olabilir. Bu durumda bir süre soya içeren bir mamaya geçilmeli ya da emziren annelerin süt ve süt ürünlerinden bir hafta süreyle uzak durmaları gerekir. Bu süre içinde bebeklerdeki belirtilerin azalıp azalmadığını gözlemelidirler. Bebeğin şikayetleri bir hafta sonunda belirgin biçimde azalırsa, çocuk doktorunuzu daha ileri bilgi almak için arayın.

Haberin Devamı