Gazete Vatan Logo

Ağır silahlar İdlib’den çekildi

İdlib’deki askeri gruplar, Esad rejimi ile sınır durumundaki alanlardan havan, top, tank ve füze rampalarını Soçi’de ilan edilen silahsızlanma bölgesinden çıkarttı

Ağır silahlar İdlib’den çekildi

Suriye konusunda Türkiye ile Rusya arasında 17 Eylül’de Soçi’de varılan mutabakatın ilk kritik aşaması yerine getirildi. İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki silahsızlanma hattında ağır silahların çekilmesi süreci tamamlandı. Askeri muhalifler ve rejim karşıtı güçler, İdlib ve çevresindeki bölgeleri kapsayan, rejim ve İran destekli unsurlarla cephe hattının oluşturulduğu alandaki ağır silahlarını çekti. Bu kapsamda, Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı gruplar ve rejim karıştı silahlı gruplar, Beşar Esad rejimi ile sınır durumundaki alanlardan havan, top, tank, Grad rampaları ve orta menzilli isabet edebilme imkanına sahip füze rampalarını söz konusu silahsızlanma bölgesinden çıkarttı.

Cepheler tutulacak

Ağır silahlardan arındırılan cephelerde bundan sonraki süreçte rejim karşıtlarının nöbet ve gözlem faaliyetleri ise devam edecek. Hafif silahlarla cephelerini korumayı sürdürecek olan muhalifler, aynı zamanda olası saldırılara karşı bulundukları alanlara siper ve kara harekatına karşı hendek kazma işlemi başlattıkları öğrenildi.

Haberin Devamı

Mutabakatta neler var?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya lideri Putin arasında sağlanan mutabakat, 15 Ekim’e kadar 15 ila 20 kilometrelik bir hatta silahsızlanma bölgesi oluşturulmasını, denetimin Türk ve Rus askerleri tarafından yapılmasını öngörüyor. Askeri muhalifler, Heyet Tahrir Şam, rejim askerleri ve destekçisi yabancı terörist grupların cephe hatları boyunca, derinliği coğrafi şartlara göre belirlenecek silahsızlanma bölgesindeki ağır silahlarını çıkartması gerekiyor. Ağır silahlarıyla bölgeyi terk edecek taraflar, kontrol ettikleri alanların sınırlarını kendileri korumaya devam edecek. Garantör ülkeler Türkiye ve Rusya, sorumlu bulundukları silahsızlanma bölgesinde koordineli devriyeler gerçekleştirecek.
Esad’dan tehdit!
Suriye rejiminin lideri Beşar Esad’ın dün yaptığı açıklamalar ise kafa karıştırdı. Esad, Türkiye ve Rusya garantörlüğünde oluşturulan silahtan arındırılmış bölgeye ilişkin Soçi mutabakatını geçici eylem olarak gördüklerini ve İdlib’i yeniden ele geçireceklerini ileri sürdü.

Haberin Devamı