Gazete Vatan Logo

Ağır kamyonlarla 500 milyon'a koşacak

Karsan Otomotiv, Renault Trucks için yılda 5 bin adet ağır kamyon üretecek, cirosunu 500 milyon dolara çıkartacak

Dünya otomotiv devlerine fason üretim yapan Karsan Otomotiv, Hyundai ile yaptığı kamyon üretimi anlaşmasından sonra bu kez Fransız Renault ile el sıkıştı. Karsan Otomotiv, Renault Trucks ile 7.5 tonun üzerindeki ağır kamyonların Bursa’da üretilmesi konusunda mutabakat metni imzaladı.

Görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde İnan Kıraç’ın şirketi, Renault Trucks için Türkiye ve yakın çevre ülkelerde satılmak üzere yılda 5 bin adet Magnum ve Premium kamyon üretecek. 2008 ortasında hayata geçmesi hedeflenen proje Karsan Otomotiv’e yılda yaklaşık 200 milyon euro ek gelir kazandıracak. Şirketin cirosu böylece ’Hyundai kamyon üretimi ve İran’a J9 ihracatı’ projeleriyle birlikte yaklaşık 500 milyon doları bulacak. Şirketin 13 bin adet olan üretim kapasitesi de 25 bine çıkacak.

İşbirliği sürecek
Karsan’dan İMKB’ye gönderilen açıklamada, söz konusu mutabakat metnindeki temel prensiplere paralel olarak nihai anlaşmaların Temmuz ayı sonuna kadar sonuçlandırılmasının hedeflendiği ifade edilerek, bu süre zarfında Karsan ile Renault Trucks’ın ağır kamyonların Türkiye’de üretimi için yapacakları görüşmeleri münhasır olarak sürdüreceklerine işaret edildi.

Ayrıca Karsan ile Renault Trucks, olası üretimin başlamasından 3 yıl sonra işbirliğini daha da kuvvetlendirmek üzere bir joint venture kurulmasını da değerlendirecek. Bursalı üretici, bu yeni işbirliğinin yanı sıra çok markalı üretim stratejisi çerçevesinde diğer yeni projelerle ilgili çalışmalarını da sürdürecek.

Yeni anlaşmalarla ihracatı katlanacak
“Tek tesiste çok marka” yaklaşımını benimseyen Karsan, 2007’ye hızlı başladı. Şirket, Hyundai ile HD35 ve HD75 hafif kamyon modellerinin Türkiye’de münhasır üretim ve dağıtımı için beş yıllık anlaşma imzaladı. Anlaşma ile yılda yaklaşık 2 bin adet üretim ve yaklaşık 35 milyon dolar ek satış hasılatı hedefleniyor. Şirket böylece 5 yıllık süre içinde minimum 175 milyon dolarlık ek gelir elde edecek. Karsan Otomotiv, Mart ayı başında beş yıl süreyle İran’a yılda yaklaşık 3 bin adet ve İran üzerinden çevre ülkelere yılda yaklaşık ek bin adet J9 ihracatı için anlaşma imzaladığını açıkladı. Şirket, 2006’da 12 bin 317 adet araç satarak 189.5 milyon dolar ciro elde etti.

Renault Trucks’ın 100 milyon euroluk yatırımı kaçtı
Karsan’la üretim için el sıkışan Renault Trucks, Türkiye’de yapmak isteği 100 milyon euroluk yatırımdan vazgeçmiş oldu. Renault Trucks CEO’su Stefano Chmielewski, dünyanın en hızlı büyüyen pazarlarından biri olduğu için Türkiye’de üretimi istediklerini, planladıkları yatırımın 100 milyon euroyu aşabileceğini, en az bin kişiye yeni istihdam olanağı yaratılacağını her fırsatta dile getiriyordu.

Haberin Devamı