Gazete Vatan Logo

AGİ ödemesi yapılmazsa ne olur, cezası nedir? AGİ'si ödenmeyen işçi sözleşmesini feshedebilir mi?

İşçiler, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ücretleri ödenmediği durumda ne yapmaları gerektiğini merak ederken, bunun işveren açısında bir yaptırımı olup olmadığını da öğrenmek istiyor. İşte işverenin AGİ için çalışanlarına ödeme yapmadığı takdirde uygulanacak işlemler ve cezaların ne olacağıyla ilgili detaylar...

AGİ ödemesi yapılmazsa ne olur, cezası nedir? AGİ'si ödenmeyen işçi sözleşmesini feshedebilir mi?

AGİ, işveren tarafında ödenmesi zorunlu bir ücrettir. AGİ'yi ödememenin işveren için cezai yaptırımları vardır. Peki AGİ ödemesi yapılmayan işçi ne yapmalıdır?

AGİ ÖDENMEYEN İŞÇİ NE YAPMALIDIR?

AGİ ödemesi işveren tarafından yapılmayan işçi Çalışma Bakanlığının ALO 170 ihbar hattına, hem de Vergi İletişim Merkezinin 444 0 189 nolu ihbar hattına şikayette bulunmalıdır.

AGİ ÖDENMEZSE İŞÇİ SÖZLEŞMESİNİ FESHEDEBİLİR Mİ

AGİ'si ödenmeyen işçi haklı nedenlerle iş sözleşmesini feshetme hakkına sahip olacaktır. AGİ, İş Kanunu'nun tanımladığı ücretin bir parçasıdır ve ücretlerin belirli bir süre ödenmemesi İş Kanunu'na göre işçiye derhal haklı fesih hakkı vermektedir.

AGİ ÖDEMEYEN İŞVERENE NE OLUR?

AGİ ödemelerinin yapılmamasının işveren için de cezai sonuçları vardır. İşverenler tarafından hizmet erbabının ücret gelirlerinden kesilen gelir vergisinden mahsup edilen asgari geçim indirimi tutarının, o ayki ücretiyle birlikte ücretliye nakden ödenmesi gerekir. Aksi takdirde, ücretliye nakden ödenmeyen asgari geçim indirimi, işverenler tarafından haksız yere yapılan bir mahsup işlemi niteliği taşıyacak ve tevkif suretiyle kesilen verginin bu tutar kadar olan kısmı, muhtasar beyanname ile eksik beyan edilmişolacaktır.

Haberin Devamı

Bu nedenle, yukarıda belirtilen şekilde ücretliye nakden ödenmeyen asgari geçim indirimi o ayda eksik beyan edilmişvergi tevkifatıolarak kabul edilerek, bu vergiler için de işverenler hakkında cezalıtarhiyat yapılacaktır.