Gazete Vatan Logo

Ağaçlı Köyü’nde 3’üncü havalimanı isyanı!

'Ölüsü bile 300 TL eder devlet veriyor yarısını'

Ağaçlı Köyü’nde 3’üncü havalimanı isyanı!

3’üncü havalimanının alanına giren Ağaçlı Köy için savaş dönemlerinde uygulanan ‘acil kamulaştırma’ kararı, matem havası yarattı. TOKİ’nin arazilerinin metrekaresine 175 TL teklif edeceğini duyan köylüler isyanda...

Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihale bedeli ile satışı gerçekleştirilen 3’üncü havalimanı için gözler projenin yapılacağı bölgeye çevrildi. Limak-Cengiz-Mapa-Kolin-Kalyon ortaklığı tarafından 22 milyar 152 milyon ihale bedeli ödenen proje tamamlandığında yıllık 150 milyon yolcu kapasitesi ile Dünya’nın en büyüğü olması planlanıyor. Dev proje İstanbul’un kuzeyinde bulunan Arnavutköy ilçesine bağlı “Kulakçayır” adı verilen geniş bir arazi üzerinde inşa edilecek.


‘Savaşta mıyız!’

Ancak projeden 20 kilometre uzaklıktaki Eyüp ilçesine bağlı Ağaçlı Köyü’nde bugünlerde adeta bir matem havası yaşanıyor. Ağaçlı Köyü, yukarı Ağaçlı Mahallesi için ancak seferberlik ve savaş dönemlerinde uygulanan acil kamulaştırma kararının alınması, 160 yıllık köydeki vatandaşların tepkisine yol açtı. Arsa metrekare fiyatlarının 500 liradan başlayıp 1200 liraya kadar çıktığını dile getiren köylüler, TOKİ tarafından önerilen rakamın sadece 175 lira olduğunu dile getirdiler.

‘Ne huzur kaldı ne iştah’

Dünyaya gözlerini Ağaçlı’da açan Ali Fehmi Bostancı, yerini yurdunu terk etmeyeceğini söylüyor: “Ne para istiyoruz, ne de başka yerde arazi. Köyümüzde doğduk, köyümüzde ölmek istiyoruz. 3’üncü havalimanı projesi çıktığından beri ne huzur kaldı ne iştah.”

Zenginler arazi topladı

Köyde lokanta işleten Nail Bostancı ve Ertan Aksoy, zenginlerin çoktan arazileri topladığını söylüyor: “Havalimanı projesinden önce zengin kişiler tarafından arazi alımları başladığını duyuyorduk. Projeyle birlikte birden fiyatlar uçuşa geçti ve bölgemiz çok değerlendi. TOKİ’nin önerdiği metrekare fiyatı 175 lira. Bu rakam çok düşük.”

‘Bulgar’dan kaçıp geldik’

Hayvancılıkla uğraşan ve Ağaçlı Köyü’nde 50 mandası bulunan Halil Bilen’in köyü terk etmeye hiç niyeti yok: “1860’ların sonunda Bulgar’dan kaçıp gelmişiz. TOKİ yetkilileri 175 lira fiyat öneriyor. Benim yerlerin ölüsü bile 300 liradan gider. Sadece 300 liradan metrekare hesabı yaptığımda 1.3 milyon lira almam gerekir.”

‘Benim kapı gibi Osmanlı tapum var’

Köylülerden Sabahattin Çalışır dedesinden kalan Osmanlı dönemi tapularının fotokopisini gösteriyor. Ağaçlı Köyü’ne rant odaklarının göz diktiğini düşünüyor: “Benim 2 katlı müstakil evimi kerpiç olarak göstermişler. Elimde Osmanlı’dan kalma tapularımız var. Allah aşkına siz söyleyin, benim evim kerpiç mi! 160 yıllık ata toprağımızdan bizi kovmak istiyorlar. Sağda solda kulağımıza söylentiler geliyor. Ağaçlı Köyü’nde 1999 depremi sonrası özellikle de 2003 yılından sonra büyük arsaları toplayan kişiler olduğu biliniyor. Hatta Arapların bile Türk yatırımcılar üzerinden arsa aldıkları söyleniyor. Buraları imara açıp, lüks villalar yapmak istiyorlar. Bizsatmayınca sanki birileri intikam almak istermişçesine acil kamulaştırma kararı aldı.”

KÖY MUHTARI

TOKİ’den resmi teklif gelmedi

Ağaçlı Köy’ün muhtarı Güngör Korkmaz metrekareye 175 TL teklifin kulaktan duyma olduğunu, henüz resmi bir teklif almadıklarını söylüyor: “Köyümüz imarlı. Yetkililerden tam olarak biz de ne olduğunu öğrenebilmiş değiliz. Henüz elimize ulaşan bir tebligat olmadı. Ramazan Bayramı’ndan sonra TOKİ tarafından gönderilen kamulaştırma kararı yazıları olmuştu. Ağaçlı’da metrekare fiyatları 1000 liranın üzerinde. TOKİ’nin bazı arkadaşlarımıza önerdiği rakam 175 lira. Şuan için elimize ulaşan resmi tebligat bulunmuyor.”

Dünyanın en büyüğü olacak

3’üncü havalimanı, Karadeniz kıyısında, eski maden ocakları bölgesinde; Tayakadın, Yeniköy ve Akpınar köyleri arasına inşa edilecek. 4 Etapta tamamlanacak proje ilk kazma vurulduktan 42 ay içinde tamamlanacak. Havalimanı 2018 sonunda faaliyete geçecek ve yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak. İnşaatta 350 bin ton çelik, 10 bin ton alüminyum, 415 bin metrekare cam kullanılacak. 2.5 milyar metreküp alan doldurulacak. Orman alanındaki 657 bin ağaç kesilecek, 1.8 milyonu ise taşınacak.

Haberin Devamı