Gazete Vatan Logo

Afrin’de Mehmetçik’e sıcacık anne yemeği

Zeytindalı Harekatı’na katılan Mehmetçik teknolojik gıdalarla besleniyor. Afrin kahramanları dönerden tas kebabına, yaprak sarmadan tavuğa 100 farklı yemeği sıcak sıcak tüketiyor, anne yemegi lezzetindeki bu mönüler moralleri de yükseltiyor.

Afrin’de Mehmetçik’e sıcacık anne yemeği

Zeytindalı Harekatı devam ederken hep akıllarda bir soru vardı, Mehmetçik Afrin’de ne yiyor ne içiyor? Öyle ki harekat sürerken vatandaşlar evindeki pişen yemeği Mehmetçik’e ikram etmek için bölgeye göndermeyi bile düşündü, çünkü vatan evlatlarının o zor şartlarda ne yiyip içtikleri herkesin aklındaki en önemli soru idi.

Gebze’deki Unifo Gıda 20 yıldır TSK’nın elit birliklerine yemek üretiyor. Şirket Genel Müdür Yardımcısı Emir Osman Aksoy, “Yiyeceklerin ilerde kullanmak için saklanması insanlık tarihi kadar eskidir. Aile geleneklerimizden de bildiğimiz gibi mevsiminde lezzetli olan birçok yiyeceği farklı yöntemlerle ileride tüketmeye hazırlamak yaşamın bir parçasıdır. Teknoloji geliştikçe bu yaklaşım çok farklı, büyüklerimizin hayal dahi edemeyeceği proseslerle yepyeni bir hayat bulmuştur. Bizde bu yeni teknolojilerle birleştirdiğimiz usta aşçılarımızın geleneksel tariflerini 20 yıldır hem Mehmetçiğimizin sahada görevli personeli, hem de tüketicilerimiz için üretimini gerçekleştiriyoruz. Etli kuru fasülye, et döner, tas kebabı, bulgur pilavı, yaprak sarma gibi 100’den fazla çeşit üretiyor ve askerlerimizin ‘anne yemeği’ tadındaki katkı ve koruyucu madde içermeyen bu yemekleri sahada sıcak yemesini sağlıyoruz. 100 çeşit onaylı yemek var mönümüzde, çorbalardan düğün çorbası, ezogelin, tarhana, mercimek.. Operasyondaki Mehmetçiğe bu sıcak ve lezzetli yemekler hem moral hem de güç veriyor” diyerek kahraman askerlerin Afrin’deki öğünlerini anlatıyor.

Haberin Devamı

Dönerden, kuru fasulyeye, salsa soslu tavuktan, kıymalı makarnaya, et kavurmadan, bulgur pilavına kadar paketlerde 100 farklı yemek alternatifi bulunuyor. Yemekler askeriyenin belirlemiş olduğu şartname esaslarına göre kaliteli hammadde, yüksek hijyen koşulları ve büyük bir özen ile hazırlanıyor. Aksoy, “Operasyondaki asker sıcak yemekle moral buluyor. Dağ başında pilav üstü döner yemek operasyondaki Mehmetçiğe büyük moral destek ve kuvvet veriyor” diyor.

Peki bu yemekler askerler sahada görev yaparken nasıl hazırlanıyor? Emir Osman Aksoy bunun formülünü de anlatıyor, “Usta aşçılarımızın geleneksel tarifleri ile hazırlanan yemekler, ön pişirilme yapıldıktan sonra otomatik olarak kaplara doldurulmakta ve oksijen ile teması kesilmektedir. Daha sonra buharlı kazanlarda pişirme işlemi uygulanarak geleneksel damak tadımıza uygun yemekler üretilmektedir. Bu sayede katkı ve koruyucu madde içermeden oda koşullarında uzun raf ömrü süresince taze, sağlıklı ve leziz olarak saklanmakta olan yemeklerimiz ta!da! markası ile hem tüketiciler, hem de Mehmetçik ile buluşuyor. Yemekleri ısıtmak ve ayrıca çay kahve içmek için sıcak su ısıtmaya yarayan kullanımı pratik, alevsiz ısıtıcı kitleri ile askerlere büyük kolaylık sağlanıyor. Bu teknolojik yöntem ile yemek paketleri ısıtma torbasına atılıyor 5-10 dakika bekletildikten sonra benmari yöntemi ile buharla ısınan yemekler ilk günkü lezzeti ile asker tarafından yeniyor. Bu oturduğumuz yerde çok önemli bir şey gibi görünmese de günlerce dağlarda operasyonda kalan Mehmetçik için bu inanılmaz bir moral desteği.”

Haberin Devamı

Yarım bardak suyla yemekler ısıtılıyor

Haberin Devamı

Alevsiz Isıtıcı Kitleri “Hazır Yemek Paketlerini” ısıtmak amacıyla kullanılıyor. Bu kit fermuarlı ısıtma torbası, sıcak su ısıtma poşeti ve ısıtıcıdan oluşuyor.
- Fermuarlı ısıtma torbası, üst tarafındaki fermuarı açılarak, düz bir zemine dik duracak şekilde yerleştiriliyor. Isıtıcı parlak koruyucu ambalajı yırtılarak çıkarılır ve ısıtma torbasının taban kısmına yerleştiriliyor.
- Isıtılmak istenen 1 veya 2 adet hazır yemek poşeti açılmadan, ısıtma torbası içine dik olarak konuluyor.
- Isıtma torbasının içine yarım su bardağı (100ml) su ilave edilip
fermuarı kapatılıyor.
- Su ile temas eden ısıtıcı yaklaşık 1,5 dakika içinde ısıtmayı başlıyor ve 5-10 dakika içinde (Hazır yemek poşetlerinin ısıtma öncesi sıcaklığı ve yemek çeşidine bağlı olarak) yemek ısınmış olarak yenmeye hazır hale geliyor. Isınan yemekler ısıtma torbasından çıkarıldıktan sonra halen sıcak olan ısıtma torbasında, dış ortam hava sıcaklığına bağlı olarak daha fazla hazır yemek poşeti veya
çay ve kahve yapmak için de özel su poşeti ısıtılabiliyor.
Yüzde 70’i kadın çalışan
Şirketin Pazarlama Müdürü Meral Tek yaptığı açıklama ile şirket personelinin yüzde 70’ten fazlası kadın olduğunu bu işi yaparken salt üretim olarak gerçekleştirmediklerini anne eli değmişçesine duygu ile de harmanladıklarını belirtti. Bu işin duygusal hazzının tarif edilmez bir duygu olduğunu da vurguladı.

Haberin Devamı