Gazete Vatan Logo

Afrika'daki çölleşmeye Türkiye modeli

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde "Uluslararası Çölleşmeyle Mücadele Eğitimi" gerçekleştirildi.

Afrika'daki çölleşmeye Türkiye modeli

TİKA tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, eğitim kapsamında Türkiye'nin çölleşmeyle mücadele ve ormancılık deneyimleri Afrika ülkelerinin temsilcileriyle paylaşıldı.

Programa, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Dr. Ahmet İpek, Arap Ligi-Tarımsal Kalkınmaya Yönelik Arap Organizasyonundan Khaleel Abdel Hameed Abu Afifeh'in yanı sıra akademisyenler ve çeşitli kamu kurumlarının yöneticileri katıldı.

Eğitim çerçevesinde Türkiye'nin çölleşmeyle mücadele ve ormancılık alanındaki bilgi birikimini Afrika ülkeleriyle paylaşmak üzere Konya'da Karapınar tecrübesi ve Mersin'deki örnek uygulamalar yerinde incelendi.

Türkiye'nin çölleşmeyle mücadele ve ormancılık alanındaki bilgi birikimini paylaşmak üzere 17 ülkeden 33 temsilcinin katıldığı eğitimde, yüzde 70'i çölleşme tehlikesi altında bulunan tarım alanları, yanlış arazi uygulamaları, bilinçsizlik gibi etkenlerin neden olduğu erozyon ve çölleşme tehlikesi hakkında bilgi verildi.