Gazete Vatan Logo

Afrika Birliği Somali Misyonu'nun Hiran'dan çekildiği iddiası

Etiyopya Hükümet Sözcüsü Reda: - "Somali'nin Hiran bölgesinden çekilen kuvvetler AMISOM'a bağlı değil. Onlar, hükümete destek vermekle görevli lojistik birliklerdi"

Afrika Birliği Somali Misyonu'nun Hiran'dan çekildiği iddiası

Etiyopya Hükümet Sözcüsü Getachew Reda, Somali'nin orta kesimindeki Hiran bölgesinden çekilen askeri kuvvetlerin, Afrika Birliği Somali Misyonuna (AMISOM) bağlı olmadığını belirtti.

Reda, ülkedeki olağanüstü hale (OHAL) ilişkin düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Etiyopya hükümetinin, şiddet olayları ve protestolar nedeniyle 8 Ekim'de ülke genelinde OHAL ilan ettiğine dikkati çeken Reda, şimdiye kadar OHAL kapsamında Amhara ve Oromo eyaletlerinde bin 500'den fazla kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Reda, yürütülen başarılı operasyonlarla çok sayıda kaçak silahın da ele geçirildiğini ifade ederek, ülkede huzur ortamının sağlandığını ancak daha yapılacak çok şey olduğunu vurguladı.

İnternet kesintisinin ne zaman sona ereceği sorusuna Reda, hükümetin kararında henüz bir değişiklik olmadığı cevabını verdi.

OHAL kapsamında, muhalif yayın organlarını izlemeye yasak getirilmiş, izinsiz gösterilerin doğrudan tutuklanma sebebi sayılacağı duyurulmuştu. Ayrıca başkent Addis Ababa'daki diplomatlara da şehir dışına çıkış yasağı konmuştu.

Haberin Devamı

Reda, öte yandan, basın mensuplarının, "AMISOM'a bağlı askeri birliklerin Somali'nin Hiran bölgesini terk ettikleri" yönündeki sorusunu, "Hiran'dan çekilen kuvvetler AMISOM'a bağlı değil. Onlar, hükümete destek vermekle görevli lojistik birliklerdi." şeklinde cevapladı.

Etiyopya askerlerinin iki hafta önce Hiran'dan çekilmesi sonrası bölgenin kontrolü Eş-Şebab örgütünün eline geçmişti.

Somali'de 2007'den bu yana görev yapan AMISOM, hükümet güçlerinin de işbirliğiyle Eş-Şebab örgütüne karşı mücadele yürütüyor.

Ülkede Birleşmiş Milletlerin desteğiyle kurulan AMISOM bünyesinde başta Uganda, Etiyopya, Cibuti ve Kenya'dan olmak üzere yaklaşık 22 bin asker görev yapıyor.

Somali'de 2004'te kurulan Eş-Şebab ise ülkenin güneyindeki bazı köy ve beldelerin kontrolünü elinde bulunduruyor. Örgüt, başkent Mogadişu dahil çeşitli kentlerde otelleri, hükümet kurumlarını ve güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenliyor.

Haberin Devamı