Gazete Vatan Logo

Afla borç nasıl azalacak?

KESİNLEŞMİŞ ALACAKLARDA:

- Ödenecek tutar: Alacak asıllarının tamamı, SGK tarafından uygulanan idari para cezalarının yüzde 50’si, alacak aslına bağlı olmayan cezaların yüzde 50’si esas alınacak. Gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası silinerek, bunun yerine güncelleme oranı (TEFE/ÜFE) esas alınarak belirlenecek tutar ödenecek.

- Silinecek tutar: Vergi aslına bağlı olarak kesilen cezaların tamamı, para cezalarının kalan yüzde 50’si, gecikme cezası, gecikme zammı, gecikme faizinin tamamı silinecek. TEDAŞ, TRT, KOSGEB ve OSB alacaklarında da aynı kurallar uygulanacak.

İHTİLAFLI ALACAKLARDA: İhtilafın bulunduğu safhaya göre;*

- Ödenecek tutar: Alacak asıllarının yüzde 50’si veya yüzde 20’si, asla bağlı olmayan cezaların yüzde 25’i veya yüzde 10’u, gecikme faizi ve gecikme zammı yerine güncelleme oranı (TEFE/ÜFE) esas alınarak hesaplanacak tutarlar ödenecek. * Silinecek tutar: Vergi aslına bağlı olarak kesilen vergi cezalarının tamamı ile gecikme cezası, gecikme zammı, gecikme faizi, faiz gibi alacaklar silinecek.

- SGK’nın prim alacak asıllarında ise herhangi bir indirim yapılmayacak, idari para cezalarının yüzde 25’i ile güncelleme oranı (TEFE/ÜFE) esas alınarak belirlenecek tutar ödenecek. Gecikme zammı ve gecikme cezası silinecek.

İNCELEME VE TARHİYAT SAFHASINDAKİ ALACAKLARDA:

- Başlanmış incelemeler devam edecek. Bu anlamda vergi incelemeleri ile takdir, tarh ve tahakkuk işlemleri de sürecek. Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra, tarh edilen verginin yüzde 50’si ödenecek. Gecikme faizi yerine güncelleme oranı (TEFE/ÜFE), esas alınarak hesaplanacak. Kalan alacak asılları ve vergi cezaları ile gecikme faizi gibi fer’i alacaklardan vazgeçilecek.

Demirel ve Erbakan gibi ‘bonkör’ davranmadılar

Söz konusu affa devletin yaklaşık 100 milyar lirayı bulan ana para, faiz ve gecikme cezası alacağı giriyor. Ancak devlet son afta ‘Ana parayı getir, gecikme zam ve faizinin tamamını sildik’ demiyor. Yani yaklaşık 34 milyar liralık ana para alacağı duracak. Sözkonusu af yaklaşık 66 milyar TL olarak hesaplanan gecikme faiz ve cezaları kapsayacak. Dolayısıyla uzmanlar bu afta en fazla devletin 15-20 milyar lira gelir elde edebileceğini hesap ediyorlar. Geçmişte 1991 yılında Süleyman Demirel döneminde bir af yapılmış ve SSK ve Bağ-Kur’luların tüm gecikme zam ve faizleri silinmişti. 1997 yılında Necmettin Erbakan da ‘Gel ana parayı öde ve git, gecikme zam ve faizinin tamamını sildik’ demişti.

Haberin Devamı