Gazete Vatan Logo

Afganistan’ın ilk kadın orkestrası Davos’ta

13-20 yaş arasında 35 kişiden oluşan Afganistan’ın ilk kadın orkestrası Zohra, bugün ve yarın İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda konser verecek.

Afganistan’ın ilk kadın orkestrası Davos’ta

Dünya liderlerinin katılımıyla her yıl İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu etkinliği bu yıl Afganistan'ın ilk kadın orkestrasına da ev sahipliği yapıyor. Yaşları 13 ila 20 arasında değişen ve çoğunluğu ekonomik durumu iyi olmayan ailelerden gelen kız çocuklarının oluşturduğu "Zohra Orkestrası" bugün ve yarın dünya ekonomisinde söz sahibi olan şirket ve devlet yetkililerine birer konser verecek.

Fransa merkezli haber ajansı AFP'nin konuştuğu orkestra üyelerinden Negina Khpalwak, "Babaannem, babama 'Eğer onu müzik okuluna gönderirsen seni evlatlıktan reddederim' demiş. Amcam ise 'Bir daha seni görmek istemiyorum. Bizim için bir utanç kaynağısın' dedi" şeklinde konuştu. 19 yaşındaki Negina, "Yurtdışında okumak, okumak ve okumak istiyorum.

Ülkeme döndüğümde Milli Orkestra şefi olmak istiyorum. Kabil'de yaşamak çok zor. Eğer dik durmazsanız geleceğiniz olmaz. Ben dik durarak diğer kızlar için de yol açmak istiyorum" ifadelerini kullandı. Taliban militanlarının kız çocuklarının okula gitmesine ve müzikle uğraşmasına karşı çıktığını anlatan 18 yaşındaki Zafira Adiba ise "Afganistan'da bir sonraki bombanın nerede patlayacağını bilmiyorsunuz.

Haberin Devamı

Hele müzisyenseniz hayat daha da zorlaşıyor. Şimdi bizim neslimizin, ülkemiz için bir şeyler yapma vakti geldi. ABD'nin en iyi üniversitelerinde okumak istiyorum. Afganistan'ın yurt dışındaki imajını değiştirmek istiyorum" dedi. Hem klasik Batı eserlerinden hem de Afgan müziğinden örnekler sunacak 35 kişilik orkestranın konserleri merakla bekleniyor. (Sabah)