Gazete Vatan Logo

Afganistan'daki savaş 10'uncu yılını doldurdu!

“Sonsuz Özgürlük Operasyonu”nun üzerinden 10 yıl geçti

ABD’nin Afganistan’a başlattığı “Sonsuz Özgürlük Operasyonu”nun üzerinden 10 yıl geçti. En iyimser tahminlere göre 40 bin sivil öldü, milyarlarca dolar harcandı. Ancak

Afganlara verilen sözler tutulmadı. Batı’nın en önemli ‘zaferi’ ise Ladin’in ölümü oldu

ABD’ye tarihinin en büyük şoklarından birini yaşatan 11 Eylül saldırılarının üzerinden 1 ay bile geçmeden, 7 Ekim 2001’de Afganistan’ın Kandahar kenti, gece gökyüzünden gelen korkunç sesle uyandı. Amerikan Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları, Taliban ve El Kaide hedeflerine bomba yağdırdı. Washington yönetimi, “Sonsuz Özgürlük Operasyonu” adını verdiği saldırıların, Afgan halkına karşı değil, Taliban ve El Kaide’ye karşı olduğu mesajını verdi. ABD, hep Afganistan’a demokrasi, istikrar ve refah getirmeyi vaat ediyordu. Ancak aradan geçen on yılda sözler tutulmadı, ülkede güvenlik ve istikrar sağlanamadı.

İyi başlamıştı

Aslında saldırılar başladıktan bir kaç hafta sonra Taliban yönetimi, hedeflendiği gibi devrilmişti. Pek çok Taliban ve El Kaide mensubu sınırı geçip komşu Pakistan başta olmak üzere, başka ülkelere sığındı. Yıllardır Taliban baskısı altında yaşayan halk ise rahatlamıştı. Erkekler Taliban döneminde bırakmak zorunda oldukları uzun sakallarını kesmeye başladı. Kız çocukları okula döndü. Müzik dinlemek ve top oynamak gibi yasaklar da kalktı. Ülke tarihinde ilk kez serbest seçimler yapıldı. Anayasal düzene ve demokrasiye geçiş yönünde adımlar atıldı. Ancak ABD yönetimi ağırlığı Irak’a vermeye başlayınca tablo yavaş yavaş değişmeye başladı.

Askerler 2014’te çekilecek

Sonraki dönemde ülkede güvenlik durumu kötüleşmeye, Taliban güç kazanmaya başladı. Afganistan’da barışı sağlama imkânsız hale geldi. Ancak çok sayıda ülkenin ateş gücü ülkedeki karışıklığın son bulmasını sağlayamadı. Afganistan’da hâlâ 130 bin yabancı asker görev yapıyor. BM sadece son beş yıldaki şiddetin 10 binden fazla Afganın ölümüne yol açtığını kaydediyor. Savaş sırasında çoğu Amerikalı 2 bin 750 kadar yabancı asker de öldü. El Kaide lideri Usame Bin Ladin mayısta öldürüldü. Taliban lideri Molla Ömer’den ise uzun süredir ses çıkmıyor.

En uzun savaş

Afganistan, süresi itibariyle Vietnam Savaşı’nı da geçerek, Amerikan tarihinin en uzun süren savaşı haline geldi. Ülkenin yeniden imarı, işsizlik ve yoksullukla mücadele yönünde hedefler de tutturulabilmiş değil. 7 milyonun üzerinde kişi halen açlık sınırında yaşam mücadelesi veriyor. Afganistan ordusu ve polis teşkilatının oluşturulmasına ağırlık veren Batılı ülkeler, 2014 yılı sonuna kadar yabancı muharip askeri birliklerin ülkeden ayrılmasını hedefliyor. Ancak Afganlar, bu tarihten sonra Taliban’ın yeniden yönetimi ele geçirebileceği endişesini taşıyor. Batının, “Afganistan’ı asla yalnız bırakmama” sözü ise büyük hayal kırıklığı yaşayan Afganlar tarafından artık inandırıcı bulunmuyor.

Karzai: En büyük eksik güvenlik

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, hükümetinin ve onun yabancı destekçilerinin, Afgan halkını güvenlik konusunda hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Karzai, hükümetinin ve uluslararası ortaklarının, Afgan halkının güvenliğini sağlamakta “son derece başarısız” olduğunu kaydetti. Karzai, doğru konulara odaklanıldığı taktirde, yabancı askerlerin Afganistan’ı terk etmesinin ardından ülkesindeki güvenlik durumunun düzeleceğine inandığını belirtti.

BATI KENDİ ELEŞTİRİYOR:

‘Açgözlülük ile budalalık yaptık’


Afganistan’daki savaşın üzerinden 10 yıl geçtikten sonra bugün savaşın öncü Batı ülkelerinden ağır eleştiriler yükseliyor.

l Eski Alman Genelkurmay Başkanı Harald Kujat: Operasyon, ABD ile dayanışma gösterme şeklindeki siyasi hedefine ulaştı. Ancak bir ülkede veya bölgede istikrarı sağlama hedefi açısından başarısız oldu.

- The Independent: Batı, Afganları hele de kadınları yüzüstü bırakıp kaçmamalı. Bu ihanetlerin en büyüğü olur.

- Guardian gazetesi (İngiltere): Afganistan savaşı, her düzeyde yenilgi ile sonuçlandı.

- Daily Telegraph: Savaşı kazandığımızı düşünmek hayal olur. Teröristlere direnebilecek bir devlet inşa etmek için batının süresi tükeniyor. İsyan kanserse, çok uluslu gücün operasyonları ancak anestezidir. 10 yıl sonra stratejimiz hala ölümcül derecede yanlış.

- The Economist: 2001 yılının söylemleri ve hedefleri uçup gideli çok oldu. ‘Kimse bir İsviçre yaratmaya çalışmıyor.’

Haberin Devamı