Gazete Vatan Logo

Afgan kadınlar DEAŞ'a karşı silahlandı

Afganistan'da terör örgütü DEAŞ'ın sivillere yönelik saldırılarının artması üzerine kadınlar ilk kez ellerine silah aldı. Örgüt üyeleri eşlerini, çocuklarını öldürdü, evlerini ateşe verdi. Durum böyle olunca kendi silahlarını kendileri temin etti ve sadece kendilerini değil halklarını da savunmak için harekete geçtiler.

Afgan kadınlar DEAŞ'a karşı silahlandı

Afganistan'da yıllar süren iç savaş döneminde evlerine kapanmak zorunda kalan kadınlar, yavaş yavaş çalışma hayatına katılmaya başlarken bazıları ise çalışma hayatıyla yetinmeyip güvenlik güçleriyle yan yana terör örgütlerine karşı mücadele ediyor.

Ülkenin kuzeyindeki Cüzcan vilayetine bağlı Darzab ilçesinde terör örgütü DEAŞ'ın sivillere yönelik saldırılarının artması üzerine bölgedeki kadınlar, ilk kez ellerine silah aldı.

Darzab'ın Gerimcer köyünde yaşayan ve okuma yazma bilmeyen kadınlar, DEAŞ üyelerinin çocuklarını, eşlerini öldürmesi ve evlerini ateşe vermesinin ardından Kuş Tepe ilçesinin Nav Abad köyüne sığındı, Burada silahlanan kadınlar, DEAŞ'e karşı mücadele etmek için dağa çıktı.

"DEAŞ ÇOCUKLARIMI ÖLDÜRDÜ"

DEAŞ'a karşı silahlanan kadınlardan Ay Cemal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü üyelerinin köylerine saldırdığını, çocuklarını ve kocasını öldürdüğünü belirtti.

Kendilerini ve halkı savunmak için silahlandıklarını ifade eden Cemal, son nefeslerine kadar teröristlerle savaşacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Cemal, Afgan kadınlarının cesaretini tüm dünyaya göstermek için savaş meydanına çıktıklarını vurguladı.

DEVLETTEN DESTEK İSTİYORLAR

Köylerindeki gençlerin katledildiğine dikkati çeken Ay Cemal, bölgedeki güvenlik güçlerinin de yetersiz kalması nedeniyle savunmasız kaldıklarını, devletten mühimmat ve silah desteği istediklerini anlattı.

Halihazırda 20 kişi olduklarını belirten Cemal, devletten silah desteği geldiği takdirde sayılarının yüzü geçeceğinin altını çizdi.

"SİLAHLARI SATIN ALDIK"

Badam Gül de 3 ay önce teröristlerle çatışan oğlunun yaralandığını ve tedavi için hastanede olduğunu söyledi.

Ellerindeki silahları satın aldıklarını kaydeden Gül, ''Bizim geleceğimiz belli değil, belki DEAŞ gelip bizleri de öldürür. Bu nedenle acil silah desteği istiyoruz." dedi.

DEAŞ, yaklaşık bir ay önce Cüzcan'ın Derzab ilçesindeki Gerimcer köyüne saldırmış ve üç sivili öldürmüştü.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava operasyonları nedeniyle kendisine yeni eylem alanları arayan DEAŞ, Afganistan'daki faaliyetlerini artırdı. 2015'in ilk aylarından bu yana Afganistan'da faaliyet gösteren örgüt, Afganistan'da yeniden teşkilatlanarak toparlanmayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

Afganistan'ın kuzey vilayetlerinde faaliyette bulunan DEAŞ örgütünün Kunduz'da eğitim kampı kurduğu belirtiliyor. DEAŞ'ın önde gelen isimlerinden Molla Baz Muhammed, militan toplamak için geldiği Cüzcan vilayetinde yakalanmıştı.

Resmi olmayan kaynaklara göre, Afganistan'da 2 bin 600 ila 3 bin DEAŞ üyesi bulunuyor.