Gazete Vatan Logo

Af yasası son durum: Ceza indirimi Meclis’e ne zaman gelir?

Genel af yasası ceza indirimi ne zaman çıkacak? Binlerce mahkûm ve mahkûm yakını tarafından ilgiyle takip ediliyor. Yargı Reformu Paketi’nin ilkinden geçmeyen af yasası, gözleri ikinci yargı paketine çevirdi. Genel af yasası ceza indimi son dakika gelişmeleri günlerdir yakından takip edilen konulardan biri. Peki, ceza indirimi ne zaman TBMM gündemine girecek? Af yasası çıkarsa kimleri kapsayacak?

Af yasası son durum: Ceza indirimi Meclis’e ne zaman gelir?

Son dakika af yasası haberleri ve gelişmeleri merakla takip ediliyor. Gündemdeki yerini koruyan af yasası hakkında merak edilenler de gittikçe artıyor. 1. Yargı paketi kabul edildi, af bekleyen binlerce insan ise gözlerini 2. Yargı paketine çevirdi. Peki, Ceza indirimi Genel Af Yasası son durum nedir?

GENEL AF YASASI CEZA İNDİRİMİ İKİNCİ YARGI PAKETİNDE OLACAK MI?

Adalet Bakanlığı kaynakları Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde İnfaz Kanunu ile ilgili bir değişiklik yer almadığına dikkat çekiyor.

AKP ile MHP’nin görüşmeye başladığı infaz kanunu değişikliği ve şartlı ceza indirimi teklifi de “2. Yargı paketi” olarak değil, tek başına ayrı bir çalışma olarak da değerlendiriliyor.

Ceza infaz süresinin bazı suçlarda üçte ikiden yarı yarıya düşürülmesi, kalan cezanın 1/5’inin denetimli serbestlik kapsamına alınması gibi değişiklik önerileri yer alan çalışmanın MHP’nin bazı suçlarda 5 yıl şartlı ceza indirimi öngören teklifinin ne kadarını içereceği ise bilinmiyor. Görüşmelerde MHP teklifinin arkasında durduğunu açıklamış, son söz AK Parti’ye bırakılmıştı. Ancak bu konuda diğer partilerle de mutabakat aranması bekleniyor. Edinilen bilgiye göre cinsel istismar suçlarına af yönünde bir düzenleme de infaz kanunu değişikliği içinde yer alabilir.

Haberin Devamı

AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

İlk yargı paketi 39 maddeyle geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ceza indiriminin birinci yargı paketinde yer almaması gözleri 30 maddeden oluşan ikinci yargı paketine çevirdi. TBMM Başkanlığı’na sunulacak ikinci yargı paketinin Kasım ayı içerisinde Meclis’e geleceği ön görülüyor.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, af teklifinin ikinci infaz paketiyle birlikte ekim ayının sonunda aralık ayının başında Meclis'e geleceğini ifade etmişti, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ikinci pakete ilişkin takvimin belli olup olmadığının sorulması üzerine, tarihin Meclisin gündemi ve yoğunluğuna bağlı olarak netleşeceğini söyledi.

KALIN: HAPİS CEZASINA MAHKÛM OLAN HERKESİN BELLİ ORANDA CEZAEVİNDE KALACAK

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik MYK toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu konuda hassasiyet var. Çalışmaların sonuçlanmasını beklemek lazım. Burada kanun teklifi 1 yıldır belli tartışmalarla gündemde. Biz bir defaya mahsus ceza indirimi yerine bir sistem değişikliği istiyoruz. Bir yandan cezasızlık algısı diye bir durum söz konusu olmamalıdır. Aynı zamanda da cezaevlerinde ciddi kalabalıklaşma sorunu vardır. Belli bir denge içerisinde çözecek bir yaklaşımı ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. 18 ay hapis cezası alan kişinin birtakım indirimlerle 1 yıllık denetimli serbestlik öngörüldüğünde bu kişi hiç cezaevine girmeden bu cezadan kurtulabiliyor. Bu toplumsal vicdanı zedeleyen yaklaşım. Cezasızlık algısıyla sistem değişikliği dengeleyecek bir yaklaşım üretmeye çalışıyoruz. Suç işleyen sonuçta hapis cezasına mahkûm olan herkesin belli oranda cezaevinde kalacak bir düzenleme düşünüyoruz.

Haberin Devamı

AF YASASI KİMLERİ KAPSIYOR?

Türk Ceza Yasasının 'halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit', 'kanunlara uymamaya tahrik', 'suç işlemeye tahrik', 'suçu ve suçluyu övme', 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama', 'devletin egemenlik alametlerini aşağılama', 'silahlı örgüt', 'halkı askerlikten soğutma' suçları ile Terörle Mücadele Yasası’nın 7. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan suçlarda verilen cezalar temyize götürülebilecek. Af yasası teklifinin kimleri kapsayacak sorusuna ayrıca, şu şekilde de cevap vermek mümkündür.

Haberin Devamı

Hükümlü ve tutuklu olanların kesinleşmiş hükümlerinde, cezaların toplamında bir defaya mahsus olmak üzere bir defalık 5 yıl indirim planlanıyor. Bu da cezasının yüzde 66’sını yatan adli suçlulara ilişkin cezalarda oranı 50’liye düşürecek. 10 yıl hapis cezası alan kişi ise, af teklifinin yasallaşmasıyla birlikte 6 yıl 6 ay yerine 5 yıl cezaevinde yatacak. Cezasının yüzde 50’sini çeken hükümlülerin, şartlı salıverme maddelerinden yararlanarak dışarı çıkabilmesi mümkün olacak.