Gazete Vatan Logo

Af yasası ne durumda, Af yasası ceza indirimi ne zaman çıkacak? Gül ve Çelik'in açıkladı...

Son dakika af haberleri ve ceza indirimi haberleri yoğun bir şekilde araştırılıyor. Mahkumlar ve mahkûm yakınlarının yakından takip ettiği af yasası ile ilgili son dakika haberleri ilgiyle takip edilirken, af yasası ceza indirimi ne zaman çıkacak? Sorusunu en fazla sorulan soruların başında geliyor. Af yasası ceza indimi konusunda önce Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ardından AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik MYK toplantısında acıkama yaptı. İşte af yasası ne durumda?

Af yasası ne durumda, Af yasası ceza indirimi ne zaman çıkacak? Gül ve Çelik'in açıkladı...

1. Yargı Paketi’nin Ekim ayında Meclis’ten geçtikten sonra yasallaşması ardından, 2. Yargı Paketi mahkûm ve yakınları tarafından dört gözle bekleniyor. Af yasası ile ilgili gelişmeler hala devam ediyor. Önce Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti TBMM Grup Toplantısı için geldiği Meclis'te af konusuna değindi, ardından AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik MYK toplantısında gazetecilere konuyla ilgili açıklamalarda bulundur. İşte af yasası ne durumda sorusunun detayları…

Adalet Bakanı: Yeni yargı paketinde ceza indirimi çalışması yok

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti TBMM Grup Toplantısı için geldiği Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yeni yargı paketinde ceza indirimi çalışması olmadığını belirterek, "O konular ayrıca siyaseten tartışılıyor. Yargı paketi kendi içerisinde devam edecek. Hukuk mahkemelerinde 4 milyonun üzerinde dosya var. Bu davaları hızlandıracak ve daha rasyonel hale getirecek birtakım düzenlemeler düşünülüyor. 2. Yargı Paketi’nde daha çok usul hükümlerine ilişkin düzenlemeler olacak’’ dedi.

Haberin Devamı

"Cezaya ilişkin, ileriki paketlerde yargı reformu çerçevesinde gündemde olan konular gelebilir. Ama hukuk yargılamalarıyla ilgili, noterlik, icralara yönelik borçlunun kendi malını satabilmesi gibi birtakım vatandaş lehine olan, yargılamaları hızlandıran düzenlemeler düşünülüyor." açıklamasında bulunan Gül, ‘’Yargı paketi çerçevesinde öyle bir çalışma yok. O konular ayrıca siyaseten tartışılıyor. Yargı paketi kendi içerisinde devam edecek. Meclis kendi gündemine hâkim." İfadelerinde bulundu.

MHP'nin ceza indirimine ilişkin teklifinin bulunduğunun hatırlatılması üzerine ise, Gül, bu konuların siyasi partilerin iradesiyle oluşacağını, kendilerinin bir şey söyleme imkanlarının bulunmadığını söyledi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik MYK toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik ise konuyla ilgili su açıklamalarda bulundu:

Bu konuda hassasiyet var. Çalışmaların sonuçlanmasını beklemek lazım. Burada kanun teklifi 1 yıldır belli tartışmalarla gündemde. Biz bir defaya mahsus ceza indirimi yerine bir sistem değişikliği istiyoruz. Bir yandan cezasızlık algısı diye bir durum sözkonusu olmamalıdır. Aynı zamanda da cezaevlerinde ciddi kalabalıklaşma sorunu vardır. Belli bir denge içerisinde çözecek bir yaklaşımı ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. 18 ay hapis cezası alan kişinin birtakım indirimlerle 1 yıllık denetimli serbestlik öngörüldüğünde bu kişi hiç cezaevine girmeden bu cezadan kurtulabiliyor. Bu toplumsal vicdanı zedeleyen yaklaşım. Cezasızlık algısıyla sistem değişikliği dengeleyecek bir yaklaşım üretmeye çalışıyoruz. Suç işleyen sonuçta hapis cezasına mahkum olan herkesin belli oranda cezaevinde kalacak bir düzenleme düşünüyoruz.

Haberin Devamı

İKİNCİ YARGI PAKETİ NE ZAMAN MECLİS'E GELECEK?

İkinci yargı paketi için henüz bir tarih verilmedi. Geçtiğimiz hafta bir toplantı yapıldı ama, İkinci yargı paketinin ne zaman Meclis'e geleceği netleşmedi.

AF TEKLİFİ NEDİR?

19 Mayıs 2018 tarihine kadarki suçlara ilişkin 5 yıl şartlı indirim öngören kanun teklifi MHP tarafından 24 Eylül'de TBMM Başkanlığına sunmuştu.

Haberin Devamı

MHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Erhan Usta ile MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif, "Bazı Suçlarla İlgili Ceza Sürelerinden Şartlı İndirim ile Tutuklu ve Hükümlülerin Salıverilmesine Dair Kanun Teklifi" adını taşıyor.

8 maddeden oluşan teklifte, FETÖ, PKK ve diğer terör örgütleri ile çocuk istismarı ve kadın cinayetleri mahkûmları ise kapsam dışında tutuldu.