Gazete Vatan Logo

Af yasası ceza indirimi son dakika gelişmeleri: Erdoğan, ''İkinci yargı paketini tamamladık Meclis'e sunacağız"

Af yasası olarak bilinen ceza infaz düzenlemesi hakkında peş peşe son dakika haberleri geldi. Uzun zamandır ülke gündemini meşgul eden af yasası mahkûm ve yakınları tarafından ilgiyle takip ediliyordu. Birinci Yargı Paketi’nden umduğunu bulamayan mahkumlar gözlerini ikinci yargı paketine çevirmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan infaz düzenlemesini de içeren 2. Yargı Paketi’nin birkaç hafta içinde TBMM gündemine getirileceğini açıkladı. İşte af yasası son gelişmeler ve yapılan açıklamalar…

Af yasası ceza indirimi son dakika gelişmeleri: Erdoğan, ''İkinci yargı paketini tamamladık Meclis'e sunacağız"

Af yasası ceza indirimi son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. Af yasası çıkacak mı, çıkmayacak mı? Af yasası ne zaman çıkacak? Af yasası ikinci yargı paketi kapsamında mı çıkacak? soruları merakla yanıt bekliyor. Mahkûm ve mahkûm yakınları tarafından yakından takip edilen af yasası ile ilgili yeni açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘’İnfaz düzenlemesini de içeren ikinci yargı paketinin hazırlıklarını tamamladık’’ dedi. Peki, ikinci yargı paketi ne zaman çıkacak? Af yasası kimleri kapsayacak?

GÖZLER AK PARTİ MECLİS GRUP YÖNETİMİ’NDE!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın infaz düzenlemesini de içeren 2. Yargı Paketi’nin birkaç hafta içinde TBMM gündemine getirileceğini açıklamasının ardından gözlerin çevrildiği AK Parti Meclis grup yönetimi, önümüzdeki günlerde muhalefetin kapısını çalmaya hazırlanıyor.

17 maddelik taslak metinde infaz düzenlemesi kapsamına alınmayacak suçlar kalem kalem yazıldı. Kapsam dışı tutulan suçlar şöyle sıralandı: "Terör suçları, örgütlü terör suçları, kasten adam öldürme, cinsel istismar, kadına ve çocuğa şiddet, soykırım suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, insan üzerinde deney suçu, organ ve doku ticareti, reşit olmayana cinsel istismar, çocukların cinsel istismarı suçu, devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik fiiller, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs, TCK'nın 76'ncı maddesinde düzenlenen (Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence, eziyet veya köleleştirme, kişi hürriyetinden yoksun kılma, bilimsel deneylere tabi kılma, zorla hamile bırakma, zorla fuhşa sevk etme) suçların tamamı her türlü eziyet, işkence, Atatürk aleyhine işlenen suçlar ve Orman Kanunu'na aykırı suçlar."

Haberin Devamı

Taslak metinde sayılan bu suçlar dışındaki suçlar infaz düzenlemesi kapsamına alınacak. İnfaz düzenlemesi, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki dosyaları kapsamayacak. Soruşturma ve kovuşturma aşamasında tutuklu yargılananların tutukluluk hali devam edecek.

Haberin Devamı

MHP TEKLİFİNİ GERİ ÇEKMİŞTİ!

MHP kamuoyunda 'af yasası' olarak bilinen kanun teklifini, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Adalet Bakanı’na "altı suça asla indirim yapılmayacak" talimatının ardından geri çekince, af yasasının çıkmayacağı düşünülmüştü.

Bahçeli bu gelişmeyi "Cumhur İttifakı çatısı altında tezat ve tersliklerin yaşanmaması, konunun istismar edilmemesi maksadıyla 24 Eylül 2018 tarihli kanun teklifimizi bugünden itibaren beklemeye aldığımızı önemle ifade etmek isterim." Sözleriyle açıkladı. Bahçeli'nin "AK Parti ikinci yargı paketini TBMM’den geçirecek siyasal çoğunluğa sahiptir." cümlesi ise kafalarda, "MHP paketten desteğini çekti mi?" sorusuna neden oldu.

Bahçeli açıklamasında, partisinin 24 Eylül 2018 tarihinde TBMM’ye sunduğu “Bazı Suçlarla İlgili Ceza Sürelerinden Şartlı İndirim İle Tutuklu ve Hükümlülerin Salıverilmesine Dair Kanun Teklifi”ne yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

İşte Bahçeli’nin o açıklaması:

Bahse konu kanun teklifi Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız ve İstanbul Milletvekilimiz Sayın Feti Yıldız tarafından hazırlanmış ve kamuoyuyla paylaşılmıştır.

Bu kapsamda hükümlü olanların tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam ceza süresinden beş yıl indirilmesi hedeflenmiş, kanuni düzenlemenin hangi suç kategorilerini baz ve esas aldığı detaylı şekilde belirlenmiştir.

‘’HUKUKİ GEREKÇELER GAYET AÇIK, NET VE ŞEFFAFTIR’’

Üstelik hükümlülerin birden fazla cezası olması halinde beş yıllık indirimin her bir ceza için ayrı ayrı uygulanmayacağı, meri infaz hükümlerine göre çekilmesi gereken toplam cezadan bir defaya mahsus olmak üzere yapılacağı amaçlanmıştır. Mezkûr kanun teklifimizin ayrı ayrı madde gerekçeleri ve temelini teşkil eden hukuki gerekçeler gayet açık, net ve şeffaftır.

Haberin Devamı

Toplam yedi maddelik kanun teklifimizin bir yılı aşan süredir pek çok tartışmaya konu olduğu da herkesin malumudur. Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü halde bulunan insanlarımızın ve ailelerinin büyük desteğini alan ve beklentileri tırmandıran kanun teklifimizle ilgili bugüne kadar sonuç alınamadığı da meydandadır.

Meselenin hassasiyetine binaen her kesim ve her siyasi görüşten değerlendirmeler yapılarak söz konusu kanun teklifimiz gündemdeki sıcaklığını bugüne kadar muhafaza etmiştir. Yargı Reform Strateji Belgesi çerçevesinde ikinci yargı paketi hazırlıkları sürerken tartışmaların ve yorumların seyrinde de canlılık gözümüzden kaçmamıştır. Bu durum son derece doğal ve normaldir.

ERDOĞAN: "İKİNCİ YARGI PAKETİSİ TAMAMLADIK MECLİS'E SUNACAĞIZ"

Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek, suçluların cezalarını çektiği, ceza adaleti sisteminin amacına uygun, ölçülü ve adaletli bir infaz rejimi üzerinde çalışıyoruz. Aynı şekilde, önemli bir çalışma olan insan hakları eylem planını da birkaç ay içerisinde tamamlamayı planlıyoruz.

İnfaz düzenlemesini de içeren ikinci yargı paketinin hazırlıklarını tamamladık, birkaç hafta içinde Meclis gündemine getiriyoruz. Bir başka önemli reform da, vatandaşlarımızın devletle olan hukuki ihtilaflarının yargıya gitmeden, arabuluculuk benzeri bir idari sulh sistemiyle çözümünü içeren düzenlemedir. Bununla vatandaşlarımızın idareyle, ya da kamu kurumlarının kendi aralarındaki uyuşmazlıkların zahmetsiz ve hızlı bir şekilde çözülmesini amaçlıyoruz. Bu konudaki hazırlıkları 2019’da tamamladık, inşallah yakında konu Meclis gündemine gelecektir.

ERDOĞAN'IN TALİMAT VERDİĞİ 6 'SUÇ'

Sayın Cumhurbaşkanı'nın 2 Aralık 2019 tarihinde AK Parti Merkez Yönetim Kurulu'nda Adalet Bakanı'na altı suça asla indirim yapılmaması hususunda talimat verdiği de bugünkü gazetelerde yer bulmuştur. Bunlar arasında; terör, mükerrer suçlar, cinsel istismar, uyuşturucu, kasten adam öldürme ve organize suç başlıkları öne çıkmıştır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikinci yargı paketi ile ilgili kendisine yapılan sunumun ardından, paket içinde yer alması beklenen cezaevinde bulunan mahkumlara yönelik ceza indirimi konusunda Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e 6 suç türünde indirim yapılmaması talimatını vermişti. Erdoğan'ın, asla indirim yapılmamasını istediği suçları ise terör, mükerrer suçlar, cinsel istismar, uyuşturucu, kasten adam öldürme ve organize suçlar olarak sıralandı.