Gazete Vatan Logo

Af yasası ceza indirimi son dakika haberleri! Af Yasası çıkacak mı, çıkmayacak mı?

Af yasası son durum nedir? Af yasası ne zaman çıkacak? Soruları mahkûm ve mahkûm yakınları tarafından sık sık soruluyor. Af yasası ile ilgi son haber ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. Peki, Af yasası çıkacak mı, çıkmayacak mı?

Af yasası ceza indirimi son dakika haberleri! Af Yasası çıkacak mı, çıkmayacak mı?

1. Yargı Paketi’nin Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra, gözler af yasasının yer alacağı düşünülen 2. Yargı Paketi’ne çevrildi. Af yasası ceza indirimi son dakika haberi İbrahim Kalın’ndan geldi. Cumhurbaşkanı sözcüsü af yasası ile ilgili kısa bir açıklamada bulundu. Peki af yasası 2. Yargı paketinde yer alacak mı, almayacak mı?

AF YASASI TBMM ÇATISI ALTINDA DEĞERLENDİREBİLİRLER

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptığı açıklamada, ‘’Af konusu gündeme gelmedi. Adalet Bakanımızın bugün yaptığı sunumda yoktu. TBMM çatısı altında değerlendirebilirler. Bugün vatandaşın daha etkin ve kısa sürede yargıda netice almasını sağlayacak düzenlemeler gündemdeydi’’ dedi.

AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Af yasasının İkinci Yargı Paketi’nde meclise gelmesi bekleniyor. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ikinci pakete ilişkin takvimin belli olup olmadığı sorusuna, tarihin meclisin gündemi ve yoğunluğuna bağlı olarak netleşeceğini söylemişti. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise, af teklifinin ikinci infaz paketiyle birlikte ekim ayının sonunda aralık ayının başında Meclis’e geleceğini ifade etmişti.

Haberin Devamı

AF YASASI KİMLERİ KAPSIYOR?

Birinci yargı paketinde 5. Madde İsnaf mahkemelerinde kesinleşen 5 sene altındaki cezalarda, Yargıtay’da temyiz yolunun açılacağı maddesiydi. Bu madde, Türk Ceza Yasasının 'halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit', 'kanunlara uymamaya tahrik', 'suç işlemeye tahrik', 'suçu ve suçluyu övme', 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama', 'devletin egemenlik alametlerini aşağılama', 'silahlı örgüt', 'halkı askerlikten soğutma' suçları ile Terörle Mücadele Yasası’nın 7. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan suçlarda verilen cezalar temyize götürülebilecek.

Af yasası son dakika gelişmelerine göre, af yasası teklifinde, hükümlü ve tutuklu olanların kesinleşmiş hükümlerinde, cezaların toplamında bir defaya mahsus olmak üzere bir defalık 5 yıl indirim yapılması planlanıyor. Böylece cezasının yüzde 66’sını yatan adli suçlulara ilişkin cezalarda oran 50’liye düşecek. 10 yıl hapis cezası alan kişi, af teklifinin yasallaşmasıyla birlikte 6 yıl 6 ay yerine 5 yıl cezaevinde kalacak. Yani cezasının yüzde 50’sini çeken hükümlüler şartlı salıverme maddelerinden yararlanarak dışarı çıkabilecek.

Haberin Devamı