Gazete Vatan Logo

Af haberleri: Af yasası bir defaya yönelik mi verilecek? Yeni af yasası kimleri kapsamayacak?

Af haberleri son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. Binlerce mahkûm ve yakınları merak meclisten gelecek haberi bekliyor. Birinci yargı paketinde yer almayan af yasasının ikinci yargı paketinde geçmesi öngörülüyor. Son olarak AK Parti sözcüsü Ömer Çelik, af yasası ile ilgili açıklamalar da bulunarak, yasa ile ilgili ipucu verdi. Peki, Af yasası bir defaya yönelik mi verilecek, Af yasası kimleri kapsayacak, kimleri kapsamayacak?

Af haberleri: Af yasası bir defaya yönelik mi verilecek? Yeni af yasası kimleri kapsamayacak?

Af yasası Türkiye’nin gündeminden düşmüyor. MHP tarafından gündeme getirilen af yasası son dakika haberleri mahkûm ve mahkûm yakınları tarafından ilgiyle takip ediliyor. AK Parti sözcüsü Ömer Çelik, sistemli bir değişiklikten yanayız dedi. Peki, Af yasası bir defaya yönelik mi verilecek? Af yasası kimleri kapsamayacak? Konuyla ilgili AK Parti Aydın Milletvekili ve AK Parti MKYK Üyesi Metin Yavuz af yasası ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Af yasası bir defaya yönelik mi verilecek?

Cezaevlerinde bulunan hükümlülerin ve yakınlarının beklediği af yasası ile ilgili de bilgi veren Yavuz, kanun teklifi üzerinde görüşmelerin devam ettiğini belirterek, parti olarak bu yasada ceza indiriminden ziyade bir sistem değişikliğine gidilmesinin daha uygun olacağı görüşünün olduğunu ve Af yasası ile ilgili çalışmaların hala devam ettiğini söyledi.

Yavuz, bir defaya mahsus ceza indirimi yerine bir sistem değişikliğinin olmasının daha doğru olacağını düşünüyoruz. Örneğin, 18 ay hapis cezası alan kişinin birtakım indirimlerle 1 yıllık denetimli serbestlik öngörüldüğünde bu kişi hiç cezaevine girmeden bu cezadan kurtulabiliyor. Bu toplumsal vicdanı gerçekten zedeleyen bir durum. Suç işleyen, hapis cezasına mahkûm olan herkesin belli oranda cezaevinde kalması yönünde bir düzenleme düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ömer Çelik: Sistem değişikliğinden yanayız!

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında parti genel merkezinde, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulunan ve gündeme ilişkin soruları yanıtlayan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik af yasasına da değindi.

Çelik, MHP'nin geçen yıl hazırladığı af yasası teklifinin yeniden gündeme gelmesi ve bu teklifin ikinci yargı paketinde yer alıp almayacağıyla ilgili soruya, "Bu konuda çok büyük bir hassasiyet var. Çalışmaların sonuçlanmasını beklemek lazım. Çünkü vatandaşlarımız da bu konuyu çok soruyor. Esas olan şu, tabii ki karşılıklı çalışılıyor, tabii ki AK Parti kendi çalışmasında henüz son noktayı koymadı. Bir defaya mahsus ceza indirimi yerine bir sistem değişikliğinden yanayız." Diyerek açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

Haberin Devamı

"Bir defaya mahsus ceza indirimi verelim' demenin başka birtakım semptomları olduğunu geçmişteki birtakım örneklerden gördük. Bunun yerine sistem değişikliği en mantıklı, makul yoldur. Mevcut durumda bir yandan cezasızlık algısı gibi bir durum söz konusu olmamalıdır. Yani birileri suç işliyor ama herhangi cezayla karşı karşıya kalmıyor, cezasızlık durumu toplumsal vicdanı olumsuz yönde etkileyecektir, adalete de uygun değildir. Aynı zamanda da cezaevlerinde de ciddi kalabalıklaşma sorunu var. Dolayısıyla cezasızlık algısının ortaya çıkmamasıyla bu kalabalıklaşma sorununu belli bir denge içerisinde çözen bir yaklaşım ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.’’

''Son noktayı koymadık''

AK Parti'nin bir kereliğine af indirimi değil de ceza sistemindeki sistem değişikliği konusunu dengeleyecek bir yaklaşım üretmeye çalıştığını dile getirerek toplumdaki cezasızlık algısının önlenmesi için suç işleyen ve hapis cezasına mahkûm olan herkesin belli bir oranda cezaevinde kalmasını sağlayacak bir düzenleme üzerinde çalışıldığını ifade eden Çelik, "Arkadaşlarımız tarafından, geceleyin infaz, hafta sonu infaz ya da konutta infaz gibi usuller de değerlendiriliyor. Konutta infazda kadın ve yaşlılar lehine düzenlemeler yapılması için çalışmalar yapılıyor. Tabii kamuoyunun son derece hassas olduğu konu uyuşturucu, cinsel suçlar, terör ve terör örgütlü suçlarla tekrar tekrar suç işleyenlerin durumunun özellikle tartışılması gerektiğini değerlendiriyoruz. Bunlar üzerinde arkadaşlarımız 'bu dengeyi nasıl sağlarız?' diye bir çalışma yapıyor, son noktasını koymadık." diye konuştu.

Haberin Devamı