Gazete Vatan Logo

Af yasası 2020 | Af yasası son durum ne oldu? Af yasası ne zaman çıkar?

Af yasası 2020 yılında çıkacak mı? Af yasası son durum ne oldu? Af yasası ne zaman çıkar? Milyonlarca mahkûm ve mahkûm yakını tarafından merak ediliyor. Genel af yasası ve ikinci yargı paketi ile ilgili son dakika gelişmeleri dört gözle takip ediliyor. 1. Yargı paketinin Meclis’ten geçerek Resmî Gazete’de yayımlanmasından sonra gözler 2. Yargı paketine çevrilmişti. Vatandaşlar ikinci yargı paketi 2020 yılında çıkacak mı sorusunu soruyor. İşte Af yasası hakkında merak edilenler…

Af yasası 2020 | Af yasası son durum ne oldu? Af yasası ne zaman çıkar?

2020 yılına geçişle birlikte af yasası ve ikinci yargı paketi hakkındaki araştırmalar da hızlandı. AK Parti MYK toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Adalet Bakanı Abdülhamid Gül’e talimat vermiş ve konu gündeme gelmişti. Peki af yasası son durum nedir? İşte af yasası hakkında merak edilenler…

AF YASASI 2020 YILINDA ÇIKACAK MI?

Af yasası birinci yargı paketinde çıkmayınca gözler, ikinci yargı paketine çevrilmişti. Af yasasının ikinci yargı paketinde çıkması ön görülüyor. İkinci yargı paketinin ise ne zaman çıkacağı henüz bilinmiyor, ocak ayında ikinci yargı paketinin dolayısıyla af yasasının gündeme geleceği tahmin ediliyor.

AF YASASI KAPSAMINA ALINACAK CEZALAR

24 Ekim'de Resmi Gazete‘de yayımlanarak yasalaşan birinci yargı paketinde tutukluluk süresi, ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işler bakımından 6 ayı, ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde ise 1 yılı geçemeyecek.

Türk Ceza Kanunu'nun 2. kitap 4. kısmında yer alan "Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar ve devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk; Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve toplu işlenen suçlar" bakımından bu süre en çok 1 yıl 6 ay olacak, gerekçesi gösterilerek 6 ay daha uzatılabilecek.

Haberin Devamı

Tutukluluk süreleri, fiili işlediği sırada 15 yaşını doldurmamış çocuklar bakımından yarı oranında, 18 yaşını doldurmamış çocuklarda ise 4'te 3 oranında uygulanacak.

Uzlaştırma ve ön ödeme kapsamındaki suçlar hariç, cumhuriyet savcısı, üst sınırı 3 yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı, yeterli şüphenin varlığına rağmen kamu davasının açılmasının 5 yıl süreyle ertelenmesine karar verebilecek.

METİN FEYZİOĞLU DA İNFAZ İNDİRİMİ OLACAĞINI SÖYLEMİŞTİ

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Elâzığ Barosu Başkanlığında düzenlenen seminer öncesi yaptığı açıklamada, vatandaşın bir infaz indirimi beklediğini söyleyerek, "İnfaz indirimi konusu bir kez gündeme geldi mi, artık o olur. Çünkü devletin yetkili makamlarında da bu konu konuşuldu. İhtiyaç var mı? Evet büyük bir ihtiyaç var. Çünkü biz 2005 yılında kanunu değiştirdiğimizde cezaların yatarını çok artırdık maalesef ve cezaların toplanmasına ilişkin usulü de çok değiştirdik. Böylece cezaevine giren neredeyse çıkamaz hale geldi." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı