Gazete Vatan Logo

Af örgütü uyardı! Felaketin kıyısında

Uluslararası Af Örgütü, Myanmar hükümetinin bölgeye insani yardımı engelleyerek, on binlerce kişinin hayatını tehlikeye attığı uyarısında bulundu.

Af örgütü uyardı! Felaketin kıyısında

Örgütün Kriz Müdahale Programı Yöneticisi Tirana Hassan, Arakan’ın, insani felaketin kıyısında olduğuna dikkati çekerek, “Hiçbir şey umutsuz durumdaki insanlara hayati önem taşıyan yardımların ulaştırılmasının engellenmesini meşrulaştıramaz. Myanmar hükümeti, insani yardım kuruluşlarının bölgeye erişimini engelleyerek, on binlerce kişinin hayatını riske atıyor ve insan hayatını katı bir şekilde görmezden geliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Kamplar tıka basa

Myanmar ordusunun Arakanlılara karşı başlattığı operasyondan kaçanlar sınırda bekliyor. Ordu ise, sivillere saldıran militanlarla savaştığını savunuyor. Bölgedeki gelişmelerin bağımsız kaynaklarca doğrulanması çok zor, çünkü bölgeye giriş Myanmar yönetimi tarafından kısıtlanıyor. Ancak polis noktalarına düzenlenen saldırılardan bu yana Arakan Müslümanı siviller, kuzeye, Bangladeş’e doğru akın etmeye başladı. Birleşmiş Milletler son mültecilerin tam olarak ne zaman ulaştığının net olmadığını, ancak gıda ve barınma ihtiyacı duyan mültecilerin sayısında büyük artış olduğunu belirtti. Bölgedeki iki BM kampının tamamen dolu olduğunu söyleyen BM Sözcüsü, insanların dışarıda ya da yol kenarlarında yaptıkları barınaklarda uyumak zorunda kaldığını bildirdi. BM Durum Raporu’na göre sınıra ulaşan çoğu kişi, altı gün boyunca 50-60 kilometre yürüyor ve gıda ve suya büyük ihtiyaç duyuyorlar.

Haberin Devamı

Derhal son verin

Bölgede yaşananlara yönelik tepkiler de artıyor. BM’nin raporunun ardından, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi “Güvenlik makamları bölgedeki sivillere yönelik her tür şiddete derhal son vermeli ve insani yardım ve kısa ve uzun vadeli kalkınma için yardım yapılmalı” dedi. Retno önceki gün Myanmar’ın fiili lideri Ang San Suu Kyi ile Bangladeş’in başkenti Dakka’da görüşmüştü. Pakistan ve Malezya da şiddet olaylarına karşı açıklamalarda bulunurken, Maldivler Myanmar’la ticareti durdurdu.

Açlıktan ölüyorlar!

Uluslararası Af Örgütü’ne konuşan ve adı açıklanmayan bir insani yardım çalışanı, Bangladeş’e kaçan Arakanlı Müslümanların, Myanmarlı güvenlik güçlerinin Arakan’dan kaçmaya çalışanları öldürdüğü ve köylerin tamamını yaktığı bilgisini paylaştığını söyledi. Görevli, “Müslümanlar, evlerinde açlıktan ölüyor. Marketler kapalı ve insanlar köylerinden yasa dışı yollardan kaçmak zorunda. Yetkililer, gıda ve suyu silah olarak kullanarak insanlara gözdağı veriyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Suu Kyi’ye öfke büyüyor

Çeçenistan ve Keşmir’in Pakistan yönetimindeki kesiminde protestolar düzenlenirken, Kırgızistan da Asya Kupası’na katılma mücadelesi maçını erteledi. Üst düzey bir BM insan hakları yetkilisi de Kyi’nin devreye girmesi gerektiğini söyledi. Demokrasi yanlısı görüşleri nedeniyle yıllarca ev hapsinde kalan Nobel Barış Ödülü sahibi Suu Kyi, hâlâ şiddet olaylarıyla ilgili herhangi bir yorum yapmadı.