Gazete Vatan Logo

Adli yıl karşılıklı mesajlarla açıldı

Yeni adli yılın açılış töreninde Yargıtay Başkanı Ali Alkan, yürütmeye yargının yıpratılmaması uyarısında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise mesajında yargı içindeki örgütlere karşısında herkesin dikkatli ve cesur olmasını istedi.

Yargıtay Adli Yıl Açılış Töreni, Ankara’daki JW Marriott Otel’de yapıldı. Bu yıl 71’incisi yapılan törene daha önce açıklandığı gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanlar katılmadı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Selahattin Demirtaş törende hazır bulundu. Geçen yıl Danıştay töreninde Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun uzun konuşması nedeniyle kriz yaşanmıştı. Dünkü törende konuşma sürelerine kısıtlama geldi. Yargıtay Başkanı Ali Alkan 33 dakika 10 saniye, Feyzioğlu 20 dakika 2 saniye konuştu. Alkan, konuşmasında ‘yürütme’ye yönelik mesajlar verdi ve “Yargıyı isteğe göre dizayn etmek için yargı kurumları üzerinde baskı oluşturulmak istenmesi, yargının kendi içerisinde yapacağı seçimlere ilişkin müdahale girişimleri endişeyle karşılanmaktadır” dedi. Alkan şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Yargıya operasyon

“Yürütmenin bir kısım temsilcileri, soruşturma makamlarınca verilmiş talimat olmadan yargıya polis operasyonu yapılabileceğini açıklayabilmektedir. Anayasayla yargıya tanınan seçim hakkının kullanılmasıyla oluşacak temsile, yeni bir yasa değişikliği ile müdahale düşüncesi kabul edilemez. Hakimlerin siyasallaşması, siyasete konu yapılması, ayrımcılığa tabi tutulması hukuk devletinde kabul edilemez. Yargıyı yıpratmak kimseye yarar sağlamaz. Yargı mensupları polemiğe zorlanmamalıdır.

İfade özgürlüğü vurgusu

Bazılarına göre ifade özgürlüğü, hoşlarına gidecek sözlerin söylenmesinden ibaret olsa da bu özgürlük en fazla da yadırganan ifadeler yönünden güvencenin sağlanmasıdır. İfade özgürlüğünün sınırı uluslararası bir mutabakata bağlı olarak tayin edilir.”