Gazete Vatan Logo

Adem Huduti'nin oyununu polis bozdu

15 Temmuz’la ilgili müşteki olarak ifade veren Malatya Valisi Toprak, 2. Ordu’da bulunan darbeci ekibin dışarıdan geldiğini belirtti. Toprak, cuntacı Adem Huduti’ye kışladan sivillere ateş edildiğini, devam ederlerse katliam olacağını söylediğini de açıkladı.

Adem Huduti'nin oyununu polis bozdu

Malatya’da 15 Temmuz’da yaşananlarla ilgili müşteki olarak ifade veren Malatya Valisi Mustafa Toprak ve Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal’ın ifadesine Karar ulaştı. 2. Ordu’daki darbe girişiminin engellenmesi için başlatılan operasyonun dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ve yine dönemin 2. Ordu eski Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun tarafından engellendiğini söyleyen Vali Toprak, 2. Ordu’dan dışarıya ateş açılması nedeniyle halkın galeyana geldiğini ve bir katliamın yaşanabileceği konusunda dönemin 2. Ordu Komutanı Huduti’yi uyardığını belirtti. Toprak, Huduti’nin ise, ‘Vali Bey biraz daha müsaade edin, ben bu işi çözmeye çalışıyorum’ diyerek kendisini oyalamaya ve operasyonu daha ileri götürülmesini engellendiğini ifade etti. Toprak şöyle devam etti: “Haduti, daha sonra beni 2-3 kez arayarak ‘Kendisinin içerideki kalkışmacı subayların başı temasta olduğunu ve onları ikna etmeye çalıştığını söyledi.”

‘7 UÇAK ÜSSE İNMEK İSTEDİ’

“Karargahta teslim olmak isteyen askerlerin olduğunu öğrenince Cumhuriyet Başsavcımızın talimatıyla gözaltı işleminin yapılmasını söyledik” diyen Vali Toprak, “İlerleyen saatlerde 2. Ordu Komutanı beni arayarak,‘Burada bir ölü olmak üzere 11 darbeci askeri cezaevine naklediyoruz ve burası güvenli’ dedi. Bu 11 kişinin kimler olduğunu sorduğumda, ilk defa karargahta olduğunu öğrendiğim ve daha sonra orada olduklarını hiçbir şekilde bize ifade edilmeyen iki tuğgeneralin olduğunu söyledi” dedi. Huduti’nin darbe girişimi içerisinde olduğunu söyleyen Toprak, kalkışmayı duyduktan sonra kentte hava araçlarının inmesini yasaklamalarını da vurguladı.

Vali Toprak, darbecilerin 4 F-4 uçağını da pistleri kapatarak engellediklerini söyledi. İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal ise, darbe gecesi 2.Ordu eski Komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin ‘bizde yok’ dediği sıkıyönetim listesini kendilerinde bulduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Karar