Gazete Vatan Logo

Adaylığına kim destek verecek?

Cumhurbaşkanlığı seçimi tekrar gündeme oturdu. Gül'ün açıklamaları Ankara'da nasıl karşılandı?

Başbakan Erdoğan, dün, İstanbul İl Seçim Kurulu’ndan mazbatasını aldı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Meclis açıldıktan sonra siyasi partilerin genel başkanlarını ziyaret edeceğini belirterek, uzlaşmaya dayalı tavır sürdüreceklerini söyledi.

Bir gazetecinin CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek’in, Gül’ün adaylığına destek vermeyeceklerini hatırlatması üzerine, şöyle konuştu: “Özyürek’in yapmış olduğu açıklamaya benzer bir açıklama yapmadım. Ben şunu söyledim: ’Gül’ün iradesine saygım’ var dedim. İradeyi görmek isterim çünkü bir mağduriyet söz konusu ve meydanların dili ortadır. Demokrasi bir çoğunluk rejimidir. Ama tüm bunlar yanında medya mensubu arkadaşlarımız ’uzlaşma noktasında ne düşünüyorsunuz’ dediklerinde ’uzlaşmaya her zaman açığız’ dedik. Ama uzlaşma hiçbir zaman azınlığın çoğunluğa tahakkümü değil dedik. Millet ne kadar yetki verirse o kadar konuşursunuz o kadar temsil gücünüz var demektir. Burada da hak ölçüsü içerisinde parti içerisine Anayasa’da nitelikleri uygun olan kimse burada aday olabilir. Karşı çıkamazsınız.”

Kapıları kapatmanın yanlış olduğunu belirten Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçiminin bir kriz doğurmayacağını, bunu düşünmek istemediğini ve doğru bulmadığını söyledi.



CHP’de Gül’e destek yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) öncesinde Abdullah Gül’ü açıklamalarıyla ilgili, “Bizim tavrımız değişmez” dedi.

Gül’ün basın toplantısını ekranlardan izleyen Özyürek, VATAN’a şunları söyledi: “Gül, aday olduğunu bir anlamda açıklıyor. Anlaşılan o ki, partilere gidecek, istişare makamını kullanacak, bizim bu konudaki temel itirazımız belli. Milli Görüş geleneğinden gelen birinin Anayasal kurumlarla uyum yaşayamayacağını düşünüyoruz. Abdullah Gül, laikliği, Atatürk ilkelerini yeterince sindirememiş bir kişidir. Biz Abdullah Gül’e destek olmayız. Çeşitkli nedenlerimiz var. Bunları daha önce de söyledik. Seçimler geçti diye Gül’ün niteliği de ortadan kalkmaz. Halk yüzde 20 oy da bize verdi. Yani Abdullah Gül zihniyetinde birinin Çankaya’ya çıkmaması gerektiğini ifade etti. Aslında CHP’nin bu konudaki kararının çok da önemi yok. Gül bu kadar güvenli konuştuğuna göre, başka milletvekilleri ve gruplarla görüşmüş ve onların desteğini almış görünüyor. ’Meydanları kimse görmezden gelemez’diyerek, AKP’ye de mesaj veriyor; ’Parti içerisine beni kesemezsiniz’demek istiyor. Bizim dışımızda 367 sayısına ulaşırlarsa o zaman genel kurula katılarak ret oyu verebiliriz.”

Özyürek, Gül’ün aday olması durumunda Genelkurmay Başkanlığı’ndan 27 Nisan bildirgesine benzer bir tepki bekleyip beklemediklerinin sorulması üzerine, “Onu bilemem. Böyle bir şey olur mu, Türkiye demokratik bir ülke. Demokratik bir şekilde seçimlerin sonuçlanması gerekiyor. Meclis’ten bizim dışımızdaki desteklerle, Sayın Gül Cumhurbaşkanı seçilirse biz buna saygı duyarız. Bu tavrımızı koruyoruz” dedi.


Gül, Köşk’e uygun bir aday

Adalet eski Bakanı Cemil Çiçek, CNN Türk televizyonunda seçim sonuçlarından sonra ortaya çıkan tabloyu ve Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adaylığını değerlendirdi. Meclisin ilk iş olarak TBMM Başkanı’nı seçeceğini kaydeden Çiçek, ilk turda seçilmesinin yeni başkanın işini kolaylaştıracağını kaydetti. Çiçek, yüzde 85 temsil oranına sahip yeni bir meclisin görevde olduğunu belirterek, CHP’nin Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığına itiraz nedenlerinin de ortadan kalktığını savundu.

Seçim kampanyalarında Gül’e yönelik büyük bir ilgi olduğunu ifade eden Çiçek, şöyle konuştu: “Dört buçuk yıldır beraber çalışıyoruz. Bir çok yetenekleri olan bir arkadaşımızdır. Aday olacaksa kendi kararıdır. Aday olacaksa ben desteklerim. Faydalı da olur. Uzlaşmacı bir kişiliği var. Son derece yapıcıdır, olaylara öyle bakar. Cumhurbaşkanının nitelikleri açısından uygun bir isimdir.”

DTP’ye yumuşak mesajlar

Cemil Çiçek, Meclis’te grup kurmaya hazırlanan DTP’ye de “yumuşak” mesajlar gönderdi. “Halk, bağımsız milletvekillerine sorun çözsün diye oy verdi” diyen Çiçek, “Biraz da sorunların çözümü açısından kolaylaştırıcı bir üslubu benimsemeliyiz” şeklinde konuştu.


Bağımsızlardan yeşil ışık

Yazıcıoğlu: Kişilere değil, ilkelere bakarım. Peşin hükümle ne kimsenin düşmanıyız, ne de arka bahçesiyiz.

Sivas’tan bağımsız milletvekili seçilen eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, BBP Genel Merkezi önünde törenle karşılandı. Partililerin “Durma ilerle Alperenler seninle” sloganlarıyla karşılanan Yazıcıoğlu, kendisi için hazırlanan kurbanın kesilmesine izin vermedi. Yazıcıoğlu konuşmasında, seçim sonuçlarının demokratik sürecin sonucu ve milletin iradesi olarak görülerek herkesin buna saygı duyması gerektiğini vurgulayarak, AKP’yi seçimlerdeki başarısından dolayı kutladı. Yazıcıoğlu, “Bu seçimlerde işsizlik, yoksulluk, ülke kaynaklarının iyi ya da kötü kullanılması çok etkili olmamıştır. Cumhurbaşkanı seçim süreci, gece yarısı bildirisi ve milletin değerlerinin cumhuriyet karşıtı gibi gösterilmesi, daha fazla etkili olmuştur. Halk bunları kabul etmedi” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı seçim sürecinde tavrının ne olacağı sorusuna da Yazıcıoğlu, BBP’nin en başından bu yana cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiğini belirttiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Ben kişilere bakmam, ilkelere bakarım. Devlet adamlığı vasfı olan, demokratik geleneklere saygılı, milletin değerlerine bağlı ve yakın duran, Türkiye’de kurumlar arası ilişkiyi ve birliği sağlayabilecek tecrübeye sahip bir cumhurbaşkanının bu meclis tarafından çıkarılmasını temenni ediyorum. Vatandaşın da beklentisi bu. Biz peşin hükümle ne hiç kimsenin düşmanıyız, ne de arka bahçesiyiz.” Yazıcıoğlu, bir başka soru üzerine, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye seçim başarılarından dolayı kutlama mesajı gönderdiğini bildirdi. Yazıcıoğlu, kendilerinin de peşinen gerilim oluşturma gibi bir niyeti bulunmadığını söyledi. Yazıcıoğlu, bir başka soru üzerine, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye seçim başarılarından dolayı kutlama mesajı gönderdiğini bildirdi.


Sezer: Oylamaya girip girmeyeceğimize o gün karar vereceğiz

Sezer, 'Bu cumhurbaşkanı seçiminin dayatmayla değil, toplumun çok önemli kesiminin içine sindirebileceği şekilde diyalog ve uzlaşıyla sonuçlandırılması, kalkınma, gelişme ve hızlı büyümenin ilk adımı olacaktır. Bu konuda iktidar partisine büyük görevler düşüyor' dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün bugünkü açıklamasında yeniden cumhurbaşkanı adayı olabileceğini ima ettiğine işaret eden Sezer, 'Ben inanıyorum ki dayatma olmayacak. Hükümet ve aynı zamanda Sayın Gül, görüşünü gözden geçirecektir' diye konuştu.

'Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığı sürerse ve 367 gündeme gelirse buna oylamaya katılıp katılmayacaklarının' sorulması üzerine, mutlaka sağ duyulu davranacaklarını ifade eden Sezer, 'Ama insana sorarlar; bugün olacaksa Gül'ün cumhurbaşkanlığı, dün niye gerçekleştirilmedi diye. Ben Sayın Gül'ün de AKP'nin de bu konuda gerçekten uzlaşıdan ve diyalogdan yana bir tavır içinde olacaklarına güveniyorum' dedi.

'Oylamaya girecek misiniz?' sorusu üzerine Sezer, bunu o gün değerlendireceklerini ifade ederek, Başbakan'ın, 'seçimlerden önce diğer partilere alternatif adaylarla gideceğini' söylediğini anımsattı. Sezer, Başbakan'ın o sözünü yerine getireceğini umduğunu söyledi.

MHP kararını Cumartesi verecek

MHP, “üstü kapalı olarak” cumhurbaşkanlığına yeniden aday olduğunu belirten Abdullah Gül ile ilgili kararını cumartesi günü yapılacak geniş kapsamlı toplantılardan sonra verecek. Cumhurbaşkanlığı adayı konusunda isim vermeyen MHP kurmayları, aday için “üzerinde tartışılmayacak, devletin ve milletin birliğini temsil edecek bir isim” tanımı yaparken, partilerinin baraj altında kalan DP’nin hatasına düşmeyerek, oylamada TBMM’de yer alıp “demokrasiden yana tavır alacağını” belirtiyor.

Haberin Devamı