Gazete Vatan Logo

Adana’da üç parti de iddialı

Adana’da Ak Parti de, CHP de MHP de 12 Haziran seçimleri için “Birinci biziz” iddiasında. Başbakan Erdoğan en yakınındaki isimlerden Ömer Çelik’i birinci sıraya koyarak Adana’ya verdiği önemi gösteriyor

Demografik yapısıyla mini bir Türkiye tablosu çizen Adana’da 2007 seçimlerinde 14 milletvekilliğini 6-4-4 şeklinde paylaşan AK Parti, CHP ve MHP’nin adayları 12 Haziran seçimleri için “1. parti biziz” iddiasında. 12 Eylül referandumunun “Hayırcı” illerinden Adana’da sürpriz ise BDP destekli bağımsız aday, HADEP eski Genel Başkanı Murat Bozlak’tan bekleniyor. 2007 seçimlerinde bin oyla milletvekilliğini CHP’ye kaptıran BDP tabanı, bu kez Bozlak’ın Adana’dan bağımsız milletvekili olarak parlamentoya gireceğine kesin gözüyle bakıyor.
“İddiasız” olan DP tabanından CHP ve MHP’ye oy kayması bekleniyor. Bozlak’ın durumuna göre AK Parti’nin vekil sayısının 5 ya da 6, MHP’nin 3 ya da 4 olarak değişebileceği, CHP’nin mevcut 4 olan vekil sayısını koruyacağı ifade ediliyor. Ancak “siyasette 24 saat bile uzun bir süredir” sözüne atıfta bulunarak tüm partiler temkini de elden bırakmıyor.

Ömer Çelik dışındaki isimlerin “düşük profili” AK Parti, ülkücü tabanda etkili Genel Başkan Yardımcısı Recai Yıldırım’ın kaset olayı nedeniyle adaylıktan çekilmesi MHP, silbaştan değiştirilip, Arap kökenli geniş bir kesimi temsil edecek bir isme yer verilmemesi de CHP listesinin handikapları olarak ifade ediliyor.

‘Türkiye ortalamasını yakalarız’

AK Parti listesinde ilk 5 Ömer Çelik, Necati Çetinkaya, Necdet Ünüvar, Fatoş Gürkan ve Ali Küçükaydın olmak üzere mevcut milletvekillerinden oluşuyor. 6. sırada Adıyaman doğumlu olmasına karşın Adana gençlik teşkilatlarından yetişmiş partinin hukukçularından Mehmet Şükrü Erdinç, 7. sırada ise Çukurova kurucu ilçe başkanı Fatma Güldemet Sarı bulunuyor.

Başbakan Erdoğan’a en yakın birkaç isimden biri olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ile şehir merkezindeki ofisinde birkaç dakikalığına soluklanırken sohbet ettik. Seçim büroları ve araçlarına yönelik terör saldırıları nedeniyle propaganda sürecini gergin bir ortamda sürdüren Çelik, her yere çevresinde etten duvar ören korumalarıyla gidiyor. Çelik bu durumu “Diğer adaylara meyve kokteyli bize molotof kokteyli” esprisiyle özetliyor. Çelik, “Tablo ne olur?” sorusuna şu yanıtı veriyor: “Adana’da kendi rekorumuzu egale edeceğimizi düşünüyoruz. AKP’nin Adana’daki oyu genelde Türkiye ortalamasının 10 puan altında olur. Bu kez Türkiye ortalamasını yakalayan bir performans göstereceğimizi düşünüyorum.”

Anayasa değişikliği, reformlar, dış politika gibi siyasi meselelerinin gündemin ön sırasında yer almasının bu seçimlerin farkını oluşturduğunu belirten Çelik, “Vatandaş bunları satın alıyor artık” diyor. Çelik’in Adana’ya ilişkin analizlerini de şöyle sıralıyor: “Burada her kesim güçlü. Adana Türkiye’nin laboratuvarı gibi. Göç alıyor. BDP varlık göstermeye çalışıyor. Anamuhalefet listesine baktığımızda neredeyse tamamı değişti. Siyasi bir liste değil. Bu nedenle CHP tabanının benimsediğini sanmıyorum. Daha çok merkezden Adana için kurgulanmış bir masaüstü listesi. MHP listesi malum (kaset) olaylar nedeniyle sıkıntılı. Listelerinin ülkücü tabanla kavgalı bir hali var. Milliyetçi olmaktan çok ulusalcı nitelik gösteriyor. Bu da ülkücü tabanla onları sorunlu hale getiriyor.”

CHP unuttuğu kırsalı hatırladı

DSP ile ittifak yaptığı 2007 seçimlerinde Adana’da 3. parti olan CHP, DTP kökenli bağımsız milletvekili adayı Nazmi Gür’den de sadece bin oy farkla 4. milletvekilliğini almıştı. DSP kökenli Mustafa Vural’ın istifa ederek partisine dönmesinin ardından 3 milletvekili kalan CHP, Adana seçmeninin karşısına 12 Haziran seçimlerinde yepyeni isimlerle çıktı. Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu’nun 1. sırada yer aldığı listede, Adana Sanayi Odası eski Başkanı, eski büyükşehir belediye başkan adayı Ümit Özgümüş 2., gazeteci Turgay Develi 3., müteahhit Ali Demirçalı 4. avukat Canan Billor ise 5. sırada yer alıyor. Caminin karşısındaki seçim bürosunda görüştüğümüz Ümit Özgümüş, ASO Başkanlığı sırasında Başbakan Erdoğan ile yaşadığı tartışma nedeniyle “Başbakan’a kafa tutabilen isim” olarak tanınıyor. Özgümüş, “Uzun yıllar Adana’nın kırsalına uğranmamış. CHP’lileri tanımıyor, siyasetini, projelerini bilmiyorlar” diyerek sözlerine özeleştiriyle başlıyor, bu kez kırsala yönelik çalışmalara ağırlık verdiklerini anlatıyor. Çalışmalarının sonucunda CHP’nin özellikle Adana kırsalından destek alarak oy patlaması yapacağın savunan Özgümüş, “350 seçmeni olan bir köye gittik. Geçen seçimlerde sadece tek oy almışız. Kahvedeki çaycının babası oy vermiş. Bize oy veren tek kişiyle tanışıp, teşekkür ettik. 20-25 gündür köylerdeyim. Gece saat 23.00’e kadar dolaşıp yeni CHP’yi anlatıyoruz. Pamuk ekim alanları daralmışken, karpuzu para etmezken çiftçi bize umut olarak bakıyor. Kırsalda oy artışı değil ciddi bir oy patlaması bekliyoruz” diyor. CHP’nin Kürt meselesine bakış açısının ve ülkeye barışı getireceği inancının başta BDP tabanı olmak üzere Türkiye genelinde yaygın olduğunu ifade eden Özgümüş, AK Parti ve MHP’nin giremediği pek çok Kürt mahallesinde rahatlıkla girip, toplantı yapabildiklerini anlatıyor. Bağımsız Bozlak’ın seçilme şansı bulunduğunu kaydeden Özgümüş, CHP’nin iddiasını ise “6 milletvekilliğimiz kesin. Ama 7 de sürpriz olmaz” sözleriyle dile getiriyor.

MHP: Adil koşullarda yarışmıyoruz

MHP, Başbuğları Alparslan Türkeş’in 1969, 1973 ve ölümünden önceki 1995 seçimlerinde aday olduğu Adana’da, Genel Başkan Yardımcısı Recai Yıldırım’ın kaset olayı sonrası aday listesi yenilemek zorunda kalsa da iddiasını koruyor. Yıldırım adaylıktan çekilince, halen milletvekili olan Muharrem Varlı liste başına yükseldi. Eski milletvekili Ali Halaman’ın 2., bürokrat kökenli Seyfettin Yılmaz 3., kentin tanınmış işadamlarından Cahit Öztok 4. sırada bulunuyor. Kızılay Caddesi’nde esnaf ziyareti sırasında konuştuğumuz Öztok, çalışmalara başladığından bu yana 8 kilo verdiğini anlatıyor. Propaganda sürecinde tüm partilerin eşit koşullarda yarışamamasından yakınıyor, şu örneği veriyor: “Ömer Çelik’in propaganda araçları kavşaklarda trafiği ihlal edecek şekilde bekletilirken, bizim seçim büromuzun önünde yarım metrelik bir afiş ihlaline hemen müdahale ediliyor.”

YARIN: Antalya, Eskişehir, Erzurum

Haberin Devamı