Gazete Vatan Logo

Adana’da sanayi tasfiye oluyor

Türkiye’nin en eski sanayi bölgelerinden biri olan Adana’da sanayi odasına kayıtlı 42 fabrika kapandı


Küresel krizin etkilerini en yoğun yaşayan illerden biri olan Adana’da sanayi tasfiye olma tehlikesiyle karşı karşıya... Türkiye’nin en eski sanayi bölgelerinden biri olan Adana’da sanayi odasına kayıtlı 42 fabrika kapandı. Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde elektrik tüketimi yüzde 20, doğalgaz tüketimi yüzde 37 geriledi. Türkiye genelinde yüzde 65 olan kapasite kullanımı Adana’da yüzde 44.6 civarında. TÜİK rakamlarına göre Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 12.3 iken Adana’da bu oran yüzde 15.8’i buldu.

42 fabrika kapandı


Adana Sanayi Odası Başkan Vekili Sadi Sürenkök, “Adana krizi diğer illerden daha ağır yaşıyor. Kayıtdışıyla işsizlik rakamı yüzde 20’yi buldu. Odamıza kayıtlı 42 firma kapandı. Bunun 16’sı organize sanayi bölgesinde. Son 1.5 yılda Mensa, Tekel ve Güney Sanayi’nin kapanması yüzünden 5 bine yakın insan işsiz kaldı. Fabrikasını kapatmayan da alacaklılar ve bankalar başına üşüşmesin diye çalışıyormuş gibi görünüyor. Maalesef Adana’da sanayi tasfiye oluyor” diye konuştu.

2007’den beri Adana’da kriz olduğunu, küresel krizin ise bunu tetiklediğini kaydeden Sürenkök, “Teğet geçti gibi kuru laflarla krizi atlatamazsınız. İstediğiniz kadar dolar artsın, faizler düşsün ihracatı artıracak, siparişi verecek alıcı kalmadı ki... Krizin sonu 2009’da da görünmüyor. Asıl bundan sonra krizin etkilerini net şekilde hissedeceğiz. Bir an önce ciddi önlem alınması şart. Kuru sözle bu iş yürümüyor” dedi.

Seçimden sonra fatura ağırlaşacak

SADİ Sürenkök, Adana’da krizin en ağır darbeyi tekstil, inşaat ve otomotiv sektöründeki şirketlere vurduğunu söyledi. Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 280 fabrikanın 16’sının kapandığını kaydeden Sürenkök, “Üstelik kapanma süreci giderek hızlanıyor. Çok değil kısa bir süre öncesine kadar uçuk hava parası verildiği halde yer bulunamazken şimdi kiracı bulunamıyor. Herkes bu yıl ayakta durabilirse kâr olacağını düşünüyor. Bir korkumuz da seçimden sonra krizin faturasının daha da ağırlaşacak olması” diye konuştu.

Elektrik ve doğalgaz tüketimindeki düşüş krizin ‘vahim’ boyutunu gösteriyor

Adana’da sanayi odasına bağlı 1.935 firma var. Bunun 280’e yakını Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteriyor.

Bir zamanlar Adana’da Sasa, Bossa, Temsa, Güney Sanayi, Tekel gibi şirketlerin başını çektiği fabrikalarda 35-40 bin kişi istihdam ediliyordu. Bugün ilin en büyük sorunu işsizlik.

Adana Hacı Sabancı OSB’nin enerji tüketimindeki azalış da krizin derinliğini ortaya çıkarıyor. 2001’de yüzde 3.4 artış gösteren enerji tüketimi 2006 yılına kadar artışını hızla sürdürdü ve bu oran yüzde 21.5’e yükselerek en üst noktayı gördü. 2007 yılında yüzde 11.5 olarak gerçekleşen enerji tüketimi, Ekim-Kasım-Aralık 2008’de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.5 düştü.

Yıl sonu toplam tüketiminde 2007 yılına göre yüzde 6.8 azalma görüldü. Ocak’taki düşüş ise yüzde 20. Aynı şekilde doğalgaz tüketimi de yüzde 37 geriledi.

Haberin Devamı