Gazete Vatan Logo

Adana'da kuş gribi paniği

Adana'nın merkez Yüreğir İlçesi'nde semt pazarında 3 çuval içinde 50 kadar tavuk leşi bulunması, kuş gribi paniğine neden oldu

İnceleme baştılırken, ilçede canlı kanatlı hayvan satışı yasaklandı.

Yavuzlar Mahallesi'nde her hafta çarşamba günü kurulan semt pazarında kontrol yapan Yüreğir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, Balıkesir'den yüklediği 3 bin 500 canlı tavuğu Adana'ya getiren M. Ali Yanar yönetimindeki 47 KN 865 plakalı kamyonun yakınında çuvallar içinde tavuk leşi buldu. Tavukların kuş gribinden telef olabileceği ihtimaline karşı ekipler, bu leşlerden biri ile kamyonda satışı yapılan canlı tavuklardan ikisini alıp incelenmek üzere Tarım İl Müdürlüğü Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Laboratuvarı'na gönderildi.

Tavuk leşleri de bulaşıcı hastalık taşıdıkları endişesiyle ellerine eldiven takan görevlilerce toplanıp, Sofulu Beldesi'ndeki çöplüğe kireçlenerek gömüldü. Bu sırada çevrede toplanan çocukların, çıplak elle tavuk leşlerinin toplanmasına yardım etmesine zabıta görevlilerinin müdahalede bulunmaması, sorumsuzluk olarak nitelendi.

KAMYON ŞOFÖRÜ BIRAKILDI
Kamyon şoförü M. Ali Yanar, tavukları Balıkesir'deki Kula Yağ ve Emek Yem Sanayi ve Ticaret A.Ş.'den 10 Ekim'de yüklediği, sevk yerinin de Afyon ve Adana olduğunu gösteren sevk irsaliyesini ibraz etti. Yanar ayrıca, Balıkesir'den alınan "dezenfeksiyon belgesi' ve "hayvan sevklerine mahsus yurtiçi veterinerlik sağlık raporu'nu da gösterdi.

Pazarda canlı tavuk sattığını, bulunan leşlerle ilgisinin olmadığını söyleyen kamyon şoförü M. Ali Yanar, adres bilgileri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Canlı tavuk satışının engellenmesi üzerine M. Ali Yanar kamyonuyla birlikte bölgeden ayrılırken, kısa süre sonra pazarda tavuk leşleri bulunduğu haberinin yayılması, kuş gribi paniğine neden oldu. Harekete geçen fgüvenlikg üçleri kamyonu ararken, polis telsizinden, "Yavuzlar Mahallesi semt pazarından tavuk yüklü kamyon kaçtı. Ekiplerimizin bu konuda duyarlı olsun ve bulunduğunda yakalanarak merkeze bilgi verilsin" anonsu yapıldı.

ZABITA MÜDÜRÜ NE DİYOR
Zabıta Müdürü Cengiz Yücel yaptığı açıklamada, tavuk leşlerini çöplüğe gömdüklerini belirterek, "Tahlil sonucunu bekliyoruz. Tedbir olarak da canlı tavuk satışını yasakladık. Kuş gribiyle ilgili bir durum yok ama her ihtimale karşı araştırmak lazım. Tavuklar kamyondaki bir sıkışma sonucu da telef olmuş olabilir" dedi.

Yücel, kamyonun neden serbest bırakıldığı sorusuna önce, "Kuş gribi olup olmadığını bilmiyoruz ki" yanıtını verdi, ardından kamyona el konulduğunu söyledi. Ancak polis yetkilileri kamyonun halen arandığını belirtti.

Haberin Devamı