Gazete Vatan Logo

Adamotu nedir? Adamotu kökü nasıl Ispanağı zehirledi?

Zehirli ıspanak olayı gündeme bomba gibi düştü. Ispanağın zehirlemesi olarak ise neden adamotu görüldü. Peki Adamotu nedir? Adamotu kökü nasıl ıspanağı zehirledi? İşte detaylar…

Adamotu nedir? Adamotu kökü nasıl Ispanağı zehirledi?

Esenyurt'ta başlayan ve sayısı giderek artan Ispanak zehirlenmesi bugün ülke gündemine oturdu. Konu üzerine Sağlık Bakanlığı bir açıklama yaptı ve zehirleyenin ıspanak değil içine karışan zehirli otlar olduğu ifade edildi. Peki ıspanağa karışarak, birçok kişinin zehirlenmesine sebep olan Adamotu nedir?

ADAMOTU NEDİR?

Adam otu, patlıcangiller familyasından Mandragora cinsini oluşturan sarı ya da mavimsi-mor renkli çiçekler açan bitki türlerinin ortak adı. Rozet yapraklı ve kazık köklü çok yıllık otsu bir bitki türleridir. Kökleri insana benzediği için, bu isim verilmiştir.

Gizemli bir bitki olarak hemen hemen her kültürde yer edinmeyi başaran Adamotu’nun tılsımlı olduğu da başka bir rivayettir. Şifalı yönleri olduğu kadar, belli bir dozu aşınca ölümcül olabilen bir bitkidir.

ADAMOTU ZEHİRLİ Mİ, ISPANAĞI NASIL ZEHİRLENDİ?

Kökleri yüzde 0,3 oranında hiyosiyaminlerle skopolamin alkaloidlerini taşır. Bundan dolayı zehirli bir bitkidir. Zehirlenme ise, deri üzerinde kızarma, ağızda kuruluk, huzursuzluk ve baş dönmesi, halüsinasyon olarak ortaya çıkar. Ağrı kesici, yatıştırıcı, cinsel gücü arttırıcı etkileri vardır. Halen tedavide çeşitli preparatların terkibinde kullanılmaktadır. Rastgele kullanıldığında zararlı olur. Hatta ölüme kadar bile götürebilir.

Haberin Devamı

Bilimsel adı: Mandragora

Takson Basamağı: Cins

Üst sınıf: Solanoideae