Gazete Vatan Logo

Adalet Bakanı Bozdağ: Hesaplarınıza yargıyı alet etmeyin

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bölge İdare Mahkemesi'nde düzenlenen kütüphane, 15 temmuz Şehitler duvarı ve anaokulu açılış törene katıldı.

Adalet Bakanı Bozdağ: Hesaplarınıza yargıyı alet etmeyin

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, burada bir konuşma yaparak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başlattığı Adalet Yürüyüşü" ile ilgili şunları kaydetti:

Türk yargısı her türlü takdiri hak etmektedir. Ama hakareti, eleştiriyi, tehdidi asla hak etmemektedir. Bunun altını özellikle çizmek isterim. Milyonlarca karar vereceksiniz, sadece bir karar üzerinden kalkıp milyonlarca kararı haksız, hukuksuz, adaletsiz ilan edeceksiniz, bu kararı veren binlerce hakim ve savcıyı töhmet altında bırakacaksınız. Buna kimsenin hakkı yoktur. Kimsenin haddi yargıyı yerin dibine geçirme hakkı vermez, kimsenin haddi de değildir, bunu da özellikle ifade etmek istiyorum. Yargıya bu haksız ve hukuksuz eleştirileri yapanlara bir kez daha diyorum ki; kendi siyasetinizin odağına, kendi siyasal politikalarınızın merkezine lütfen adalet gibi yüce bir değeri, lütfen yargıyı koymayın. Bunları siyasallaştırmayın. Siyaset yapıyorsan bunun yeri belli, gelirsin meclise gidersin meydanlara, salonlara Orada bunu yaparsın. Hangi eleştiriyi yapıyorsan onu da yaparsın. Ama yargı gibi herkesin gözü gibi koruması gereken bir kurumu, müesseseyi, orada görev yapan insanları töhmet altına alan, onlara hakaret eden tehdit içeren cümlelerle yargıyı değerlendiremezsiniz" dedi.

Haberin Devamı

"Kendi içinde mekanizmaları var"

Bekir Bozdağ, Böyle adalet aranmaz, adalet nerede aranır? Adalet İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nde aranır, Yargıtay'da, Danıştay'da, Anaya Mahkemesi'nde aranır. İstemediğiniz, beğenmediğiniz bir karar çıkarsa bunun nasıl düzeltileceği, itiraz edileceği ve buna karşı ne tür kanun yollarına başvurulacağı yazıyor kitaplarda. Sokaklarda yazmıyor bu. Dünyanın hiçbir demokratik hukuk devletinde yargı kararlarının İstanbul-Ankara E-5 Karayolu'nda denetlendiğine dair bir kural yoktur. Sokakların yargıyı denetlediğine dair bir kural yoktur. Yargıyı denetleyen kendi içindeki mekanizmalar var" şeklinde konuştu.

"Görüyoruz orada neler olduğunu"

Bakan Bozdağ, Maalesef Türkiye'de bir yanlış anlayış da çıktı. Beğendiğiniz bir karar varsa, sizin istediğiniz gibi hakim karar vermişse, sonuç böyleyse 'Türkiye'de hakim, adalet var. Bütün hakimler böyle olmalı, bütün savcılar böyle olmalı' diye örnek gösteriliyor. Eğer beğenmediğiniz, istemediğiniz, hoşunuza gitmeyen bir karar varsa yargı siyasallaşmış deniyor. Başka bir takım haksız ifadelerle, iftiralarla itham ediliyor, tahkir ve tehdit ediliyor. Böyle bir şey olabilir mi? Çok net söylüyorum; Türkiye'nin yargısı AB ülkelerinin yargısından da, ABD'nin yargısından da daha adaletle hükmeden, daha doğru kararlar veren bir yargıdır. Ben bunu söylediğim zaman bazı çevreler ayağa kalkıyor, başka başka şeyler söylüyor. Ben bunu siyaseten söylemiyorum, ben bunu inanarak söylüyorum. Görüyoruz oralarda neler olduğunu" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bozdağ, Batı kompleksi içerisinde, başka ülkelere hayranlık içerisinde yazan, çizenlere göre bu mümkün değil. Onlar başka pencereden bakıyor. Kendi milletinin evlatlarının daha iyisini yapacağına inanmayan zavallılar var. Biz bu zavallıları kendimize pusula kabul edersek o zaman hep hata ederiz. Milletimize, milletimizin yargısına biz güvenmeliyiz, inanmalıyız" dedi.

Haberin Devamı

Bozdağ, Türk yargısını lekeletmek için uğraşanlar, tahkir edenler, tehdit edenler adaleti, yargıyı ayaklarının altına alarak yüksek bir noktaya taşıyamazlar. Vicdan terazisinin, adalet terazisinin ayarını da yürümekle kimse bozamaz, bozamayacaktır da" diye konuştu.

"En büyük zararı vermektedir"

Bakan Bozdağ, Hesaplaşmanız varsa, siyasal hesaplaşmanı varsa, gidin o hesabınızı, siyasetin öngördüğü usullerde görün. Parti içinde sıkıntınız varsa, kongre tartışmalarını gölgelemek istiyorsanız, onu gidin partinizin içinde çözün. Başka başka hesaplarınız varsa gidin o hesaplar kiminle ilgiliyse orada görün, orada çözün. Ama buna Türkiye'nin yargısını alet etmeyin. Buna yüce bir değer olan adaleti lütfen ama lütfen alet etmeyin. Kendi parti içi hesaplarına veya Türkiye'nin siyasal dengeleri bakımından bir hesaba adaleti kurban edenler, adalete de, yargıya da milletin hukuka olan inancına da en büyük zararı vermektedir" dedi.

Haberin Devamı

"Güzel şeylerle örnek olmalıdır"

Bakan Bozdağ, Terör örgütleri bir yandan, FETÖ saldırıyor, PKK saldırıyor, DHKP-C DEAŞ saldırıyor. Çünkü onların üyeleri yargıda hesap veriyorlar. Öte yandan da siyasal duruşlarına göre siyasi partiler de bunu yaptığı zaman herkes bir yandan yargıya vurduğunda yargıyı savunan birisi çıktığında adalet bakanına saldırıyor. Ben geçen bir açıklama yaptım. Sayın Kılıçdaroğlu'nun tahkir ve tehdit içeren sözlerine karşı açıklama yaptım. Beni eleştiriyor. Ben de dedim ki 'Benim söylediğim laflarla, Sayın Kılıçdaroğlu'nun YSK Başkanı ve üyeleri, karar veren hakim ve savcılar hakkındaki söylediği lafları yan yana koyun yüzünüz kızarmadan Kılıçdaroğlu'nun dediklerini okuyabiliyorsanız aşk olsun size. Ben ne yapmışım. Ben Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun Başkanıyım aynı zamanda Adalet Bakanı'nıyım, siyasetçi kimliğim var. Yargıya saldırıldığı zaman, hakimler ve savcılar saldırıldığı zaman onlar cevap veremiyorlar. Onlara saldıranlara hak ettiği cevabı vermek benim vazifem. Yargıya hakaret edenler suç işliyorlar. Yargı görevi yapanları hukuk dışı yol ve yöntemlerle etkilemeye teşebbüs suçtur. Bunu ben demiyorum, bunu Türk Ceza Kanunu diyor. Kanunda olanı ben hatırlatıyorum. Ana muhalefet veya diğer partiler liderler suç işlememelidir, topluma böyle kötü örnek olmamalıdır. İyi şeylerde, güzel şeylerde örnek olmalıdır" diye konuştu.

Bozdağ, Yargıyla ilgili konuşma yapan herkese diyorum ki temiz bir dille yargıyı eleştirin. Tahkir, tehdit içeren bir üslubu yargıya karşı lütfen kullanmayın. Ve bu haksızlıkta daha fazla ısrar etmeyin. Yapan olursa bizden cevabını alacaktır" dedi.