Gazete Vatan Logo

Açılım nağmeleri

Başbakan Erdoğan sanatçılarla bir araya geldi, demokratik açılımı şarkılarla anlattı

Dolmabahçe’de popçudan arabeskçiye ve sanat müziği icracısına kadar 62 sanatçıya kahvaltı veren Erdoğan, konuşmasını şarkılarından dizelerle süsledi.

ORHAN GENCEBAY: Hor görme garibi, kim bilir ne derdi vardır

MAHSUN KIRMIZIGÜL: Hepimiz kardeşiz, bu öfke ne diye?

UĞUR IŞILAK: Hadi Anadolu, yol kardeşlik yolu

SERTAP ERENER: Hadi yüreğim ha gayret

MÜSLÜM GÜRSES: Sev bütün insanları, unut gitsin geçmişte olanları

(MFÖ): Nasıl da mecburmuşuz sabretmeye, sevmeye...

ARİF SAĞ: İkilik kinini içimden atıp, özde ben bir olmaya geldim


Dün Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi, sıra dışı bir kahvaltıya sahne oldu. Poptan arabeske, sanat müziğinden halk müziğine geniş bir yelpazeden seçilen Türkiye’nin ünlü 62 sanatçısı Başbakan Erdoğan’la bir araya geldi.

En ‘melodik’ konuşma

Organizasyonu aylar öncesinden başlatılan ve davetli listesi küçük çaplı tartışmalara yol açan kahvaltının ana konusu ’açılım’dı. Başbakan Erdoğan sanatçılara hitap ettiği uzun konuşmasında demokratik açılımı güftelerle destekledi, halk ozanlarından ve pop şarkılarından dizelerle süsledi. İşte Başbakan’ın müzikal konuşmasından çarpıcı satırlar....

‘Böyle güzide bir topluluk’

“Böyle güzide bir toplulukla bir araya gelmekten çok büyük bir heyecan ve memnuniyet duyduğumu özellikle ifade etmek istiyorum. Bu ülkenin, bu milletin bu toprakların sesi nefesi olmuş, neşemizi ve kederimizi gönül lisanıyla tercüme ederek kitlelere ulaştırmış, böylesine seçkin topluluğa, sanata dair alımlı ve teorik cümlelerle hitap etmeyi açıkçası gereksiz görüyorum.”

‘Sanatçı duyarlılığı şart’

“Merhum Necip Fazıl, ’Arı bal yapar, ama balı izah edemez’ demiştir. Siz değerli sanat insanlarının ülkemizin ve milletimizin her türlü sorununun, sıkıntısının yüreğinizin derinliklerinde hissettiğinize şüphem yok. Bu ülkenin bütün türküleri, şarkıları, bu toprakların her şeyini, fakat her şeyini yansıtacak kadar güç ve bilgelik taşıdığına bütün kalbimle inanıyorum. İşte onun için buna sanatçı duyarlılığı diyoruz. Onun için sanatçılarımızın bir adım öne çıkmasını istiyoruz.”

‘Elinizi taşın altına koyun’

“İşte onun için sanatçılarımız, engin yürekleriyle ülkemizin meselelerine el atsınlar. Ellerini taşın altına koysunlar. Zira sizin türkü ve şarkılarınız, sağır duvarları aşacak güce sahiptir. Sizin ezgileriniz, kalplere, gönüllere ulaşabilecek yeteneğe sahiptir... Sizin dudaklarınızdan ve kalplerinizden çıkan o sıcacık ezgiler, taşlaşmış yüreklere, duygusuz bedenlere, susuz kalmış çöllere nüfuz edebilecek kudrete sahiptir.”

‘Havada bulut yok...’

“Havada bulut yok, bu ne dumandır’denildiğinde Diyarbakırlının gönül teli nasıl titriyorsa, Edirnelinin, Uşaklının, İstanbullunun, Ankaralının, Yozgatlının ve Trabzonlunun da aynı derecede titriyor. Yemen Türküsü, bizim hüznümüzü dile getirdiği kadar acıların bizi nasıl yoğurup birbirimize kardeş eylediğini de en güzel şekilde ifade ediyor. Aynı şekilde Sarı Gelin’in sözleri ve tek başına ezgisi, Azerice de Ermenice de Türkçe de olsa geniş bir coğrafyayı duygulandırmaya yetiyor.”

Ertaş ve Perver örneği

“Bazı insanlar birbirine karşı sağır kesilmiş olabilir. Kitleler, birbirlerine ön yargılarla yüklenmiş olabilir, etnik kökenler, değerler, inançlar arasına yapay bariyerler inşa edilmiş olabilir. ama ben inanıyorum ki ne kurşun sesleri ne de politik nutuklar, sizin ezgilerinizi bastırmaya ve onlara sınır çizmeye yetecektir. Tarih boyunca da yetmemiştir. Ben birbirlerini tanımasalar, belki hiç karşılaşmamış olsalar da Neşet Ertaş’ın Şivan Perver’i, Şivan Perver’in de Neşet Ertaş’ı çok iyi anladığına inanıyorum. Çünkü her ikisi de yürekleriyle, gönülleriyle konuşuyor.”

Üstat ‘Hatasız kul olmaz’ diyor

“Bu ülkede yediden yetmişe herkes Orhan Gencebay’ın unutulmaz şarkılarıyla büyüdü. Biz de büyüdük. Onun belleğimize nakşolunan şu dizeleri aslında meseleyi izah etmeye yetmiyor mu? ’Bu toprakların sinesinde insan denilen bir canım/Hem düşünür hem severim/Budur taştan farklı yanım/Her maddenin zerresini bedenimde taşıyorsam/Ben ne bir taş, ne bir ağaç, insanlığımla insanım’. ’Hor görme’diyor üstat. ’Hatasız kul olmaz’diyor.”

Her telden, her gönülden...

“Mahzun Kırmızıgül ’Hepimiz kardeşiz, bu öfke ne diye?/Yaşamak dururken bu kavga ne diye?’ sorusunu sorarken, Müslüm Gürses ’Sev bütün insanları/Say bütün insanları/Kin gütme unut gitsin geçmişte olanları’ diyor. Mazhar-Fuat-Özkan’dan dinlediğimiz ’Nasıl da paylaşıyor insan, nasıl da birmiş meğer hasretler, nasıl da mecburmuşuz sabretmeye, sevmeye ve öğrenmeye’ dizeleri kulaklarımızdan silinmezken, Sertab Erener’in söylediği ’Hadi yüreğim ha gayret’ dizeleri umutları artırıyor. Uğur Işılak’ın ’Hadi Anadolu/Yol kardeşlik yolu/Şahlansın ne varsa Edirne’den Kars’a’ derken, Arif Sağ’ın sazıyla dile getirdiği şu dizeler adeta bu toprakların özünü de yansıtıyor: ’İkilik kinini içinden atıp/Özde ben bir olmaya geldim/Taht kuralı ariflerin gönlüne/Sözde ben bir insan olmaya geldim/Serimi meydana koymaya geldim’.”

‘İnsanlar kategorize edilir mi?’

“Bu kadar güzel şarkıları, türküleri, bu kadar yürekli sanatçıları bulunan bir ülkede insanın insana farklı bir gözle bakabilmesi mümkün mü? İnsanları sınıflara ayırmak, kategorize etmek, rengiyle, diliyle, inancıyla, etnik kökeniyle farklılaştırmak bizim kültür medeniyetimize sığar mı? Doğuştan kazanılmış en insani hakları kısmak, kısıtlamak, yok saymak, şarkılarını yasaklamak, türkülerini sansürlemek, sanatçıları eserlerinden, düşüncelerinden dolayı mahkum etmek, demokrasi ve insan haklarıyla örtüşür mü? Sevginin, hoşgörünün, karşılıklı anlayışın, diyaloğun, birbirine saygının hakim olduğu bir dünyayı hep birlikte imar etmek mümkün. Hükümet olarak yegane çabamız budur.”

‘Abdi İpekçi’de dev buluşma’

“Abdi İpekçi Spor Salonu’nda yapılacak büyük bir toplantıyla bu sesi çok daha farklı bir hale getireceğiz.”

‘Alişan Romanları iyi bilir’

Başbakan Roman açılımın anlatırken, Cennet mahallesi dizisinde rol alan Alişan’ı işaret etti ve şöyle dedi: “Alişan devamlı aralarında. Biliyor, tanıyor vesaire de ama işi bitirmiyor. İş, onların haklarını kendilerine vermek.”

Klasik Türk müziği CD’leri verdi

Seda Sayan, İbrahim Tatlıses ve Safiye Soyman’ın da katıldığı toplantının sonunda sanatçılara Başbakanlık tarafından hazırlatılan enstrümantal klasik Türk müziği CD’lerinden oluşan bir albüm hediye edildi.

Konuşması güven vericiydi

Toplantıda Başbakan Erdoğan’la bir süre sohbet eden Kayahan, “Sayın Başbakan’ın konuşmaları son derece güven vericiydi. Ayrışmayı hiç kimsenin istediğini zannetmiyorum” dedi.

KATILANLAR NE DEDİ?

BÜLENT ERSOY:

‘Ben söylediğimde vatan haini dediler!’


“Aylar önce bir televizyonda programında jüri üyesiyken 70 küsur milyonun önünde tüm yürekliliğimle ‘Ölüm yerine çözüm’ demiştim. O zaman ne acıdır ki vatanını milletini aşırı derecede sevmekten başka hiçbir beklentisi olmayan beni adeta vatan haini ilan ettiler. İdam kararımı verdiler. Onun için benim aylar önce ifade etmiş olduğum bu sözler milat sayılmalı.”

EMEL MÜFTÜOĞLU

Hepimiz zekasına hayran kaldık


BAŞBAKAN bu toplantıyla sanatçı kesiminin büyük hayranlığını kazandı. Açılım hakkında bilgisi olmayanlar da öğrendi. Başbakan biz sanatçıları aydınlattı. Herkesle bire bir ilgilendi ve zekasına hayran bıraktı. Bizden destek istedi. Biz bundan sonra bu sorunu daha halka indirgeyip aracılık yapacağız.

NİLÜFER

Birinci dereceden bilgi almış oldum


Başbakanımızın Kürt açılımıyla ilgili ne söyleyeceğini çok merak ediyordum. Birinci dereceden bilgilenmek için Dolmabahçe’ye gittim ve yeterince bilgilendim.

ROJİN:

Başbakan’a çocuklarla ilgili bir dosya verdim

Çocuklarla ilgili getirdiğim dosyayı Başbakan Erdoğan’a sundum. Genelde çok olumluydu. Genellikle arkadaşlarımız da Başbakan’ın daha cesur adımlar atmasını istedi. Filistinli çocuklar için ağıt yakıp taş atan çocuklar için sesimizi çıkarmamamız acı.

NOTLAR... NOTLAR...

Kahvaltı 4.5 saat sürdü

Başbakan Erdoğan’ın daveti üzerine Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde bir araya gelen ses sanatçıları ve bestekarlar, ’demokratik açılım’konusunda Erdoğan’la görüş alışverişinde bulundu. Saat 10.00’da başlayan görüşme saat 14.30 sıralarında sona erdi.

Hüseyin Çelik organize etti

Organizasyonu Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in yaptığı kahvaltıya 62 sanatçı katıldı. Toplantıda Çelik’in yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Günay ile İçişleri Bakanı Atalay da vardı.

Kürdistan TV de izledi

ERDOĞAN’IN konuşması sadece TRT ve Anadolu Ajansı muhabirleri tarafından izlendi. Organizasyonu Erbil’den 15 yıldır yayın yapan Kürdistan TV de takip etti.

Işılak CHP’ye şarkı vermişti

Başbakan’ın alıntı yaptığı Uğur Işılak’ın ‘Haydi Anadolu‘ adlı şarkısını 2002 seçimleri öncesinde AK Parti kampanya için istemiş, ancak Işılak CHP’ye vermeyi tercih etmişti. Işılak, ‘Benim tavrım CHP’liler tarafından Cem Karaca’nın rövanşı olarak görüldü.‘ demişdi. Karaca da, MHP liderine şiir hediye etmişti.

Haberin Devamı