Gazete Vatan Logo

Açılım Madımak’tan başlar!

Sivas Katliamı'nın 20. yılında on binlerce kişi Madımak Oteli'ne yürüdü

Açılım Madımak’tan başlar!

Hükümete “Alevi açılımının başlangıç noktası Madımak Oteli’nin müze olmasıdır” mesajı verildi.

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te aydın ve sanatçıların kaldığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesiyle hayatını kaybedenler dün gözyaşları içinde anıldı. Otele ilk ziyareti Vali Zübeyir Kemelek ve Belediye Başkanı Doğan Ürgüp yaptı. Kemelek, “Böyle bir acı Sivas bir daha görmesin” dedi.

Açılım Madımak’tan başlar

‘Failler çıkarılamadı’

Daha sonra 114 sivil toplum kuruluşu temsilcileri otele geldi. Ortak açıklamayı okuyan Belediye Başkanı Ürgüp, “Olay karanlık bir takım odakların planlı provokasyonlarıyla meydana gelmiştir. Bu olayla ilgili yaşanan yargı süreci olayın gerçek faillerini ortaya çıkarmamıştır” dedi.


Gezi sloganları

Büyük anma ise Ethembey Parkı önünde başladı. Türkiye’nin çeşitli illeri ve yurt dışından kente gelenlerden oluşan gruplar park önünde toplandıktan sonra, Bilim ve Kültür Merkezi’nin bulunduğu otel sokağına kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında Gezi olayları ile ilgili de hükümete tepki gösterilirken, Ankara’da ölen Ethem Sarısülük için de sloganlar atıldı.



İki isme tepki

Otel önüne gelen gruplar polis barikatı nedeni bina önüne kadar giremedi. Otelin önüne sadece olayda yaşamını yitirenlerin aileleri ile milletvekilleri alındı. Bazı aileler bina içerisine girerek, ölenlerin isimlerinin yazılı olduğu pano önünde gözyaşı döktü. Diğer ailelerin “Bina müze oluncaya kadar içeriye girmeyeceğiz” uyarısı üzerine tüm aileler dışarı çıktı.





Binanın kamulaştırılmasından sonra oluşturulan anı bölümünde ölen 37 kişi içerisinde 2 gösterici Ahmet Alan ve Hakan Türkgil’in isimleri de yer alıyor. Alfabetik sıralama nedeniyle Ahmet Alan’ın ismi de ilk sırada bulunuyor.

‘Açılım müzeyle başlar’

Anmada konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, Madımak Oteli’nin utanç müzesi olması gerektiğini söyledi. Bülbül, “Madımak müze olmadan Alevi açılımı olmaz. Alevi açılımının başlangıç noktası Madımak’ın müze olmasıdır” dedi.



KILIÇDAROĞLU : ‘İnsanlık suçunun bedelini ödediler’

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Sivas’ın yıldönümünde şu mesajı yayınladı: “Kuşkusuz yanarak ağır bir bedel ödediler ama Cumhuriyeti aydınlattılar, geleceğimizi aydınlattılar, insanlık suçunun bedelini ödediler. Onların failleri, asıl failler hiçbir zaman yakalanamadı. Gölge edildi, sırtları sıvazlandı. Onları savunanların, yani asıl faillerin avukatlığını yapanların tamamı AKP saflarında görev yapıyor. İnsanlık suçu niye vardır. İnsan olduğumuz için vardır. Bir insanı diri diri yakmak hangi kitapta, hangi inançta vardır?”





Haberin Devamı