Gazete Vatan Logo

Acılarına hürmet için eğlence yapılmayacak

Başbakan Menderes’in infaz kararının alındığı Yassıada, kongre merkezi oluyor. ‘Demokrasi ve Özgürlük Adaları’ projesinin temel atma törenine katılan Başbakan Davutoğlu, tarihi dokuya zarar verilmeyeceğini ve adadaki otellerin eğlence maksatlı kullanılmayacağını söyledi

Acılarına hürmet için eğlence yapılmayacak

Bizans İmparatorluğu döneminde sürgün adası olarak, Cumhuriyet döneminde de Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılan Yassıada, yakın tarihe kara bir lekeyle geçti. 27 Mayıs 1960 darbesi döneminde idam edilen eski başbakanlardan Adnan Menderes, eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın da aralarında bulunduğu 592 siyasetçi ve bürokrat, bu adada yargılandı. Şimdi Yassıada ve hemen bitişiğindeki Sivriada, kongre merkezi oluyor. ‘Demokrasi ve Özgürlük Adaları’ adındaki projenin ilk temel atma töreni dün Yassıada’da yapıldı.

‘Darbe izlerini silelim’

Törende konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, tüm siyasi partilere 12 Eylül darbe Anayasası’nın izlerini ortadan kaldırma çağrısı yaptı ve 12 Eylül darbesinin izlerini tümüyle silmeden Adnan Menderes’in hakkını vermiş olamayacaklarını söyledi: “Türkiye bir daha hiçbir şekilde böyle bir darbe görmeyecektir. Hiç kimsenin şüphesi olmasın, 27 Mayıs bir daha tekerrür etmeyecek, izin vermeyeceğiz. Bugün bir savcının bizi bununla tehdit etmesi daha karşılığı olmayan bir husustur.”

Haberin Devamı

‘Alkışlamayalım’

Konuşmasına başlarken katılımcılardan alkışlamamaları ricasında bulunan Başbakan, “Onların ruhlarına tanzim ve hürmet için alkışlamayalım” dedi. Adada tarihi yapıların korunacağını, yeşil alanların arttırılacağını ve kesilen ağaç olursa yerine dikileceğini söyleyen Davutoğlu, “Kesinlikle eğlence merkezi olmayacak. Şu mekanda yaşanan acılara hürmet esastır. Hiçbir şekilde oteller eğlence maksatlı kullanılmayacak” diye konuştu.

‘Meclis adada toplansın’

Davutoğlu, adayla ilgili TBMM’ye de bir öneri getirdi: “Muhalefet partilerine şimdiden çağrı yapıyorum. Yapı tamamlandığında TBMM sembolik olarak Yassıada’da toplansın. Bir daha TBMM’ye kimsenin kilit vuramayacağını göstermek için her 27 Mayıs’ta burada özel bir celse yapalım.”

3 idam kararı bu salonda alındı

27 Mayıs darbesinin ardından Yassıada’da 14 Ekim 1960’ta başlayan yargılama, 15 Eylül 1961’de sona erdi. Yüksek Adalet Divanı, 15 sanığı idam cezasına çarptırdı. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın idam kararları oy birliğiyle alındı. Celal Bayar hakkındaki karar, yaş haddi nedeniyle müebbet hapis cezasına çevrildi. Zorlu ve Polatkan, 16 Eylül, Adnan Menderes ise 17 Eylül 1961’de idam edildi. 11 Nisan 1990’da kabul edilen bir kanunla itibarları iade edildi.

Haberin Devamı

Vatandaşın başbakan pozları

Başbakan ve protokol üyeleri sahneden ayrılınca ortalık töreni izlemek için adaya gelen vatandaşlara kaldı. Tören için teknelerle adaya getirilen vatandaşlar sahneye koştu. Biraz önce Davutoğlu’nun bastığı butonları basıp hatıra fotoğrafı çektirmek için birbirleriyle yarıştılar. Başbakanın konuştuğu kürsüye çıkıp poz verenler de vardı. Bu ilginç görüntüler Yassıada hatırası olarak kameralara yansıdı.

200 milyon euro’luk yatırım

İsmi, Resmi Gazete’nin 14 Aralık 2013 tarihli sayısında yayımlanan kararla “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” olarak değiştirilen Yassıada’ya 200 milyon euro’luk yatırım yapılacak. Müze ve 4 yıldızlı otelin de olacağı adaya, Adnan Menderes’in hatırasını yaşatmak için uluslararası kongre merkezi de inşa edilecek, yat limanı ve helikopter pisti de olacak. İnşaat 1 yılda bitecek. Yassıada’ya proje yatırımı yapılırken Sivriada ise sadece turizm yatırımına açılacak.

Haberin Devamı