Gazete Vatan Logo

Acil servisler ‘sanayi’nin pabucunu dama attı

Hızlı ve kolay araç servisleri, zamanla yarışların kurtarıcısı haline geldi

Özellikle kadınların tercih ettiği ayaküstü servisler, tüm Türkiye’ye yayılmaya başladı. Oto-Fix, Oto Pratik, ACL Servis, Premio, AD Garage ve Speedy’nin arasında büyük rekabet yaşanıyor. Bu yarışa şimdi Tofaş da Oto Çabuk’la katılacak

Geçen yıl devreye giren blok muafiyeti, Türkiye’de yepyeni bir sektör yarattı. Her türlü markaya ’hızlı ve kolay oto servis konsepti, ’Vakit nakittir’ diyenlerin yeni gözdesi haline geldi. Anında servis ve bakım hizmeti verenler, kısa süre içinde oto sanayi sitelerine olan ilgiyi azaltırken, ana markaların servislerine de rakip oldu.

Modern görüntüsü, hizmet kalitesi ve kalifiye elemanlarıyla tüketicilerin gözdesi haline gelen hızlı servislere giren müşteri sayısı ayda 600’lere çıktı. Servise gelenlerin yüzde 60 gibi büyük çoğunluğunu ise sanayiye gitmekten çekinen kadın müşteriler oluşturdu.

Türkiye’de motor ve kaporta dışında hizmet veren 6 hızlı servis markası var: Oto-Fix Ekpres, Oto Pratik, ACL Servis, Premio, AD Garage ve Speedy. Piyasadaki büyük potansiyeli gören Tofaş da Oto Çabuk ile bu alana girmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Ayaküstü servis olarak da adlandırılan bu servisler, küçük tamir ve kısa süreli bakımları hem daha hızlı hem de daha düşük fiyatla gerçekleştiriyor. Marka ayrımı yapılmayan servislerde lastik balans, rot ayarı, jant düzeltme, fren, amortisör, motor yağı ve filtre değişim yapılıyor. Hızlı servislerin bir başka özelliği de aracın önce check-up’tan geçirilmesi ve gereken bakım ücretinin ne kadar olduğunu müşteriye belirtildikten sonra işleme geçilmesi...

Türkiye’ye yayıldılar

* Halihazırda 40 noktaya ulaşan Goodyear’ın Premio noktalarında başta lastik olmak üzere jant, akü, motor yağı gibi parçalar satılıyor ve kaporta ve motor dışında hizmet veriliyor. Premio’lara lokasyona göre ayda 600 araç girişi yapılıyor. Goodyear, Premio ile bu yıl 65 noktaya hizmet götürmeyi planlıyor.

* Ford Otosan’un kurduğu ACL Servis, Ford, Peugeot, Volkswagen, Renault, Opel ve Fiat olmak üzere toplam 6 markaya hizmet veriyor. ACL Servis’te 33 noktada ücretsiz check-up yapılıyor.

* Brisa’nın markası Oto Pratik, Türkiye’de 8 noktada hizmet veriyor. Brisa Genel Müdürü Serdar Demirdağ, oto servis işinin çok daha fazla büyüyeceğini belirterek, “Hızlı ve kolay oto servisi konsepti büyüyecek. Amacımız lastikçi kavramını değiştirmek” diyor.

* Anında servis hizmetini Türkiye’ye ilk getiren Speedy, 21 noktada bulunuyor. Şirket, son olarak Antalya’da şube açacak.

OTO-FİX EKPRES’TE CHECK-UP ÜCRETSİZ

Doğuş Grubu’na ait Oto-Fix Ekpres’te araç sahipleri 1.5 saatin altındaki tüm servis hizmetlerini alabiliyor. Ayrıca kullanılacak parçalar araç sahiplerine göre seçiliyor. Yani ister orjinal ister eşdeğer parça kullanılıyor. Oto-Fix Ekspres’te 31 Mart’a kadar check-up ücretsiz.

Piyasadaki oyuncular

Brisa: Oto Pratik

Doğuş: Oto-Fix Ekspres

Ford Otosan: ACL Servis

Delta Grubu: Speedy

Goodyear: Premio

Ekol Otomotiv: AD Garage

Haberin Devamı