Gazete Vatan Logo

Acil müdahale şart 450 bine iniyoruz

ODD Başkanı Bilaloğlu, satışların bu yıl yüzde 38 düşüşle 600 bin adede gerileyeceğini 2019 yılı öngörülerinin 450 bin adet olduğunu belirterek, “Acil önlem gerekiyor” dedi

Acil müdahale şart 450 bine iniyoruz

Türkiye’de otomotiv pazarı yükselen döviz kuru, faiz oranlarındaki artış ve tüketici güveninin gerilemesiyle 9 ayda yüzde 26 oranında daralırken, önümüzdeki dönem için tehlike çanları çalmaya başladı. Çok değil 2016’da 1 milyon adetlik satışın üzerine çıkan pazarın bu yıl 600 bin adetler seviyesine gerilemesi bekleniyor. 2019 yılı için tahminler düşüşün süreceğini gösteriyor. İç pazardaki küçülme üretim, ihracat ve istihdama doğrudan yansıması öngörülüyor.

47 markayı temsil eden Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu, “Yılın ilk 3 ayı pozitif başlayan ekonominin ve büyümenin bir sonucu olarak sektörde yüzde 2.17 artış gerçekleşti. Ancak döviz kurunda ve faizde meydana gelen volatilite sonucu ikinci çeyrekte yüzde 20’lik, üçüncü çeyrekte yüzde 51’lik daralma gerçekleşti. Yeni Ekonomi Programı’nda da belirtildiği üzere 2019 yılı ekonominin dengeleneceği bir geçiş yılı olacak. Otomotiv sektörü de Türkiye’nin lokomotif sektörü olarak aynı şekilde etkilenecek” dedi.

Haberin Devamı

Konut sektörü örneği

Bilaloğlu, 2018’de binek otomobil ve hafif ticari araç satışlarının yüzde 38.8 daralarak 980 bin adetten 600 bin adede inmesini tahmin ettiklerini söyledi ve “Acil müdahaleye ihtiyaç var. Rakamlar ortada” çağrısında bulundu. Otomotiv derneklerinin bu zorlu süreçte ortak platform oluşturarak Ankara’ya sorunlarını, taleplerini götürdüklerinin altını çizen ODD Başkanı, şunları kaydetti:

“Taleplerimizden hurda araç teşviği ve ÖTV matrah limitlerinin artırılması hayata geçti. Ticari araçta kiralamanın önünün açılması sektör için önemli. Ayrıca amortismanın hızlandırılmasını talep ediyoruz. Şu an bakanlıklarla görüşülüyor.”

Konut sektörüne sağlanan teşviklerin hatırlatılması üzerine de Bilaloğlu, “Keşke aynı destekler otomotive de sağlansa. Ancak hükümetin öncelikleri farklı olabilir” diye konuştu. Ali Bilaloğlu, 2019’da toplam pazarın son 5 yıllık ortalamanın altına inerek 450-500 bin adetler seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.