Gazete Vatan Logo

Acil inişin sırrı

Sakarya’ya inen gizemli helikopterdeki BMW Başkan Yardımcısı'nın neden indiği ortaya çıktı

Hyundai ve Peugeot’nun dev otomotiv yatırımlarını kaçıran Türkiye’nin başına bu kez talih kuşu kondu. 60.5 milyar euro cirolu dünyanın bir numaralı lüks otomobil üreticisi Alman BMW, yatırım radarına Türkiye’yi de aldı. Alman otomotiv devi, Türkiye’de yüzde 100’ün üzerinde büyüyen ve ekonomik krizlerden etkilenmeyen lüks oto pazarını dikkate alarak, yatırım için “yeşil ışık” yaktı.

BMW’nin genel kurul toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Norbert Reithofer, montaj tesisi kurmak üzere aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkeleri değerlendirdiklerini açıkladı. Reithofer, Brezilya’da bir montaj tesisi kurulması olasılığını incelediklerini, bunun yanı sıra Türkiye, Rusya, Hindistan veya Kore’de de bir fabrika kurulmasını değerlendirdiklerini duyurdu. Reithofer, BMW’nin Türkiye’nin de dahil edildiği BRIC-T adı verilen bölgede kayda değer büyüme yaşandığını sözlerine ekledi.

Elektrikli araç olabilir

Dünyanın en prestijli markalarından BMW’nin yatırım sinyali, Türkiye gündemine bomba gibi düştü. VATAN’ın sorularını yanıtlayan BMW Grubu markaları BMW, MINI, Rolls Royce ile Land Rover ve Aston Martin’in Türkiye Distribütörlüğü’nü yapan Borusan Otomotiv’in İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, montaj fabrikasıyla ilgili gelişmenin çok önemli olduğunu belirterek, “Hemen Almanya merkezle irtibata geçip, yatırımın Türkiye’ye gelmesi için çalışacağız. BMW gibi bir devin Türkiye’de üretim yapması büyük bir olay. Eğer yatırım gelirse, Türk otomotiv sektörü basamak atlar” dedi.

Biryıldız, BMW Grubu’nun Başkanı Dr. Norbert Reithofer’in açıklamalarından heyecan duyduklarını kaydederek, şunları söyledi: “BMW’nin Türkiye’de hangi modeli üretebileceğini henüz bilmiyoruz. Ancak iç pazarda minimum 40 bin adet satacak bir ürün olmalı. Örneğin BMW 3 Serisi’nin pazarı 22 bin, BMW 5 Serisi’nin pazarı 10 bin adet. İkisinden yüzde 50 pay alsak, 15 bin adet eder. Bu da yatırım için yetersiz. Bu yüzden yepyeni model olabilir. Daha küçük ve halkın daha kolay ulaşabileceği bir ürün gibi. Elektrikli araç da olabilir.”

Eşref Biryıldız, BMW’nin Türkiye’yle ilgilendiğini ilk Şubat ayındaki sürpriz ziyaretle öğrendiklerini belirterek, “23 Şubat’ta Kocaeli’ndeki yerel gazetelerden BMW Başkan Yardımcısı’nın gizlice Türkiye’ye geldiğini tesadüfen öğrenmiştik. Yöneticileri taşıyan helitopter olumsuz hava koşulları nedeniyle karayoluna inmek zorunda kalmıştı. O dönemde fazla bir yorum yapamamıştık ancak şimdi taşlar yerine oturuyor. Belli ki inceleme yapmak için bizden bile habersiz gelmişler” diye konuştu.

Başkan yolladı

BMW’nin Üretimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Frank-Peter Arndt ve beraberindeki heyeti taşıyan sivil helikopter, elverişsiz hava şartları nedeniyle Sakarya’da karayoluna inmek zorunda kalmıştı. Toyota fabrikası ve Adapazarı’nda incelemelerde bulunmak üzere gelen BMW Başkan Yardımcısı’nı taşıyan Sikorsky tipi 6 kişilik helikopter Geyve Boğazı’nı geçerken elverişsiz hava şartları nedeniyle yoluna devam edememişti.

Yoğun sis nedeniyle helikopter, D-100 Karayolu Doğançay Köyü’nde karayolunun hemen yanında bulunan kavşak içine inmişti. BMW yöneticileri de karayoluyla yollarına devam etmişti. Karayolunun hemen kenarına helikopter indiğini gören köylüler ise helikoptere büyük ilgi göstererek, pilotlara çay ikram etmişti.

Borusan Oto 50 distribütör içinde 1 numara

Borusan Otomotiv, geçen yıl 12 bin 34 adet BMW satarak rekor kırdı. Borusan, BMW’nin dünya genelindeki 50 distribütörü içinde en fazla satış gerçekleştiren şirket oldu. Şirket, performansını bu yıl daha da yükseltti. İlk 4 ayda BMW satışları yüzde 154 oranında artarak, 3 bin 923 adede ulaştı.

60.5 milyar euro cirolu dev

- Alman lüks otomobil üreticisi BMW Grubu’nun tüm dünyada 95 bin 453 çalışanı bulunuyor.

- BMW, MINI ve Rolls Royce’u bünyesinde bulunduran BMW Grubu 2010 yılında gelirlerini yüzde 19.3 artırarak 60.5 milyar euroya çıkardı.

- Alman otomotiv devinin vergi öncesi net kârı 4.8 milyar euro.

- Şirket geçen yıl toplam satışlarını yüzde 13.6 artırarak 1 milyon 461 bin adetle tarihindeki en iyi ikinci performansını sergiledi.

- Sadece BMW satışları 2010’da 1 milyon 224 bin adet olarak gerçekleşti. Grup, yeni 5 Serisi’nden 238 bin 454 adet, 7 Serisi’nden 65 bin 814 adet, X5 modelinden 102 bin adet, MINI’den 234 bin 175 adet ve Rolls Royce’tan 2 bin 711 adet sattı.

- BMW Grubu, 2011’de 1.5 milyon adet araç satarak, şirket tarihinin rekorunu kırmayı hedefliyor.

Haberin Devamı