Gazete Vatan Logo

Açık tenlilere güneş uyarısı

ABANT İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Görgü, sarışın ve açık tenli olan kişilerin vücudunda güneşin etkilerinin çok fazla olduğunu söyledi. Görgü, güneş ışınlarının ciltte kanser riskini arttırdığını belirterek, cilt kanserine karşı güneş koruyucusu kullanmalarını veya akşam güneşinde gezmelerini önerdi. Görgü, “Cildin 3 ana kanserine yol açan faktör güneştir. Güneş genel olarak ciddi bir kanser öncesi lejyonlarının olasılığını arttırıyor. Cildinde benleri fazla olan, sarışın ve açık tenli kişilerin vücudunda güneşin etkileri çok fazla. Güneşten korunmaları gerekiyor. Güneş koruyucusu ya da akşam güneşinde dolaşmalarını öneriyoruz” dedi. Güneş altında çalışan kişilerde cilt kanseri görüldüğünü belirten Görgü, “Güneş altında çalışan ve birden bire güneşe maruz kalan kişilerin kansere yakalanma riskleri de farklı. Hiç güneş görmeden bir anda güneşe çıkan kişilerin kansere yakalanma olasılığı daha fazla” diye konuştu.

Obez annelerin bebeklerinde otizm riski

OBEZ annelerin, otistik ya da diğer gelişim sorunları olan bebek sahibi olma riskinin iki kattan daha fazla olduğu belirlendi. California Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya yaşları 2 ile 5 arasında değişen 1000 çocuk katıldı. Çocukların üçte ikisinde otizm ya da diğer gelişim bozuklukları vardı. Normal gelişim gösteren diğer çocuklar ise çalışmaya kontrol grubu olarak katıldı. Araştırmada, aşırı kilolu ya da tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve gebelik diyabeti gibi kiloya bağlı rahatsızlıkları olan kadınların otistik bebek sahibi olma riskinin yaklaşık yüzde 70 olduğu belirlendi.

Bel fıtığında gereksiz ameliyat olmayın

BEZMİALEM Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güler, yoğun stres ve gerginliğin, bel ve boyun fıtığına neden olduğunu söyledi. Bel fıtıkları günümüzde toplumsal bir sorun haline geldiğini, bazı hekimlerin tedaviyle düzelmesi mümkün olan vakalarda bile cerrahi yöntemi seçtiğini belirten Güler, yapılan bilimsel araştırmalarda ’MR’ ile takip edilen hastaların bel fıtıklarının, ameliyatsız tamamen düzeldiğini söyledi. Güler, yapılan klinik çalışmalarda, bel fıtıklarının konservatif tedaviyle (istirahat, ilaç , stresin azaltılması ve fizik tedavi ile) yüzde 90 oranında düzeldiğinin bilindiğini de dile getirdi.

Nakil bekleyenlere umut oldu

BURSA’da baş ağrısı nedeniyle hastaneye gidip beyin tomografisi çektiren Tülay Böyük, ertesi gün muayene olmak için Devlet Hastanesi Kızılay Semt Polikliniği’ne gitti. Beyin kanaması geçirdiği tespit edilen Böyük, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Hemen ameliyat edilen Böyük, yoğun bakım ünitesine alındı. Doktorların tüm çabalarına rağmen bir çocuk annesi Böyük kurtarılamadı. Bursa Adalet Sarayı’nda zabıt katibi olarak çalışan Böyük’ün sağlığında bağışladığı organları, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bulunan uzman ekipler tarafından alındı. Genç kadının böbrekleri, korneaları ve karaciğeri ve Uludağ Üniversitesi’ndeki hastalara nakledilecek.

Haberin Devamı