Gazete Vatan Logo

Açık renk güneş gözlüğü kullanmayın!

Özel Dünyam Hastanesi Göz Doktoru Op. Dr. Halil Bayer, yaz aylarında kullanılan açık renkli güneş gözlüklerinin zararlı ışınları direk göze yansıttığını belirterek kesinlikle önermediklerini söyledi.

Özel Dünyam Hastanesi Göz Doktoru Op. Dr. Halil Bayer, yaz aylarında meydana gelebilecek göz hastalıkları hakkında bilgiler verdi.

Yaz aylarında en sık görülen göz hastalıklarının alerjik hastalıklar olduğunu belirten Bayer, tedavi edilmediği zaman kalıcı göz hastalıklarına yol açabileceğini kaydetti. Bayer, “Yaz aylarında polikliniklerde en sık gördüğümüz alerjik göz hastalıklarıdır. Bunların önemi nedir? Değişik gruplarda sınıflandırılabilir. En hafiften en ağırına kadar, gözde hafif kızarıklıklarla, kaşıntılarla başlayıp olup daha ilerleyen dönemlerde gözün kornea tabakasını tutan, gözde leke bırakan rahatsızlıklara kadar tedavi edilmediğinde gidebilen grup rahatsızlıkları içerir. Alerjik konjonktivitler her yaşta görülebilir. Ama en sık gördüğümüz grup çocuklarda daha çok karşılaştığımız tedavisi mutlak gereken rahatsızlık grubundan bahsetmek istiyorum. Çocuk yaşlarda karşılaştığımız bu hastalıklarda genelde bir genetik yatkınlık söz konusu. Yani alerjik olan çocuklarda daha sık görmekteyiz. Özellikle bahar mevsimi başladığında polenlere ve güneş ışığına bağlı olarak gözlerde kızarıklık, kaşıntı, sulanma, yanma şeklinde bulgularla bize gelmekte. Eğer hastalık bu aşamada yakalanılıp da gerekli tedavi yapılmadığında göz çevresinde halka şeklinde lekeler bırakabilmekte, hatta göz kapağı tutulumu olan hastalarda göz kapağı düşüklüğü ortaya çıkabilmektedir”

Haberin Devamı

Açık renkli, mavi, yeşil renkli gözlere sahip olanların şöyle bir dezavantajı var. Güneşin bütün zararlı ışınlarını gözün arka tarafına kolaylık geçmesini sağlıyor, filtre vazifesi görmüyor. Zararlı ışınlar da gözün retina tabakasında, sarı nokta dediğimiz bölgede hasar oluşturmakta. Bu da kalıcı görme bozukluklarına sebep olabilmektedir. Yaz ayları herkesin beklediği güzel aylar ama her mevsimin güzellikleri ve dezavantajları var sağlık açısından. Mutlaka gerekli tedbirleri almamız gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

OP. DR. HALİL BAYER: “AÇIK RENKLİ GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KESİNLİKLE ÖNERMİYORUZ”

Yaz aylarında vatandaşlar tarafından kullanılan güneş gözlüklerinde, mavi, yeşil gibi açık renkteki güneş gözlüklerinin kullanılmasını önermediklerini belirten Bayer, koruyucu etkisinin aksine daha zararlı olabildiklerini kaydetti. Op. Dr. Halil Bayer, “Gözlük seçimi önemli. Önemli birkaç nokta var. Gözlüğün mutlaka ultraviyole koruması olması gerekiyor. Bu güneşin zararlı ışınlarını büyük oranla önlemekte. Şöyle bir yanlış algı da oluşabiliyor. Bazı güneş gözlüklerinin rengi mavi ve yeşil renkli. Kesinlikle önermiyoruz. Güneş gözlüklerinin rengi siyan ve koyu kahverenginde olması gerekiyor. Göz renginde bahsettiğim gibi eğer güneş gözlüğü rengi mavi ya da yeşil olursa zararlı ışınların göze geçmesini korumak yerine daha zararlı. Mutlaka kahverengi veya siyah renkli olacak ve ultraviyole koruması olacak güneş gözlüklerinin” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı