Gazete Vatan Logo

Açık havada sigara yasak!

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, “Uyuşturucu özelliği söz konusu olan tüm ürünleri kimyasal olarak yasak kapsamına alıyoruz” dedi. Bakan, açık alanlarda sigara yasağı uygulayacaklarını söyledi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, uyuşturucuyla mücadelede kişinin danışma hizmeti almasına imkan sağlayan ancak kimliğin bilinmeyeceği özel bir telefon hattı kurulacağını bildirdi. Türkiye’nin uyuşturucu kullanımında henüz çok riskli bir durumda olmadığını vurgulayan Müezzinoğlu, ancak denetleme ve koordinasyonun önemine işaret etti.

Kullanım yaşı 9

Müezzinoğlu, “Kişi, uyuşturucuyu mahallesinde, okulun köşesinde yakın çevresinde bulamamalı. Bakkaldan çikolata alındığı gibi çok kolay ulaşılabilir olmaması gerektiğinden, buralardaki ulaşım kanallarını olabildiğince sıfırlayabilmek için bu konuya çok ağırlık verdik” dedi.

Bakan Müezzinoğlu, 15-24 yaş arası uyuşturucu maddeyi en az bir kere deneme oranının AB ortalamasının yüzde 29,7, Türkiye’de ise yüzde 2,7 olduğunu bildirerek, “Biz bunu bir avantaj olarak görüyoruz” dedi. Uyuşturucu kullanım yaşının 7-8’e indiği yönünde ifadeler kullanıldığını belirten Müezzinoğlu, “O anlamda bizim kayıtlarımızda rakam yok. 9 yaş bizim o anlamında çok az rakamlar var. Ama genelde 14’ten itibaren bir artış veya bir merhabalaşma başlar” diye konuştu. Bonzai kullanımına ilişkin bir soru üzerine Müezzinoğlu, “Bu bir kimyasal. 300’den fazla çeşidi var. Türkiye’de 130 çeşidini biz yasaklamışız. Ama öyle bir şey ki kimyasalın bir çeşidini çıkarıyor, diğer bir çeşidini koyuyor ve yasa kapsamı dışında kalıyor. Şimdi bu grubu tamamen yasak içine alıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Sağlıkçıya yıpranma

Müezzinoğlu, sağlıkçılara yıpranma hakkı verilmesiyle ilgili, “Mecliste olağanüstü gündem sorunu yaşamazsak, muhalefetin de buna itiraz edeceğini sanmıyorum, Meclis açılır açılmaz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızla çalışarak düzenlemesini getireceğiz. 5 yıla 1 yıl olarak düşünüyoruz” dedi.

Parklarda yasak geliyor

Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Açık alanlardaki restoran, kafelerde sigara içilen alan, sigara içilmeyen alan olacak. Üçte bir gibi bir alan sigara içilebilen olarak ayıracağız. Bunu yüzde 25’e kadar indirmek gibi bir bakışımız da var” dedi. Müezzinoğlu, çocuk parklarında sigara içilemeyeceğini, AVM, hastane gibi yerlerde de giriş kapılarından belirli bir mesafe uzakta sigara içme alanları oluşturulacağını bildirdi.

Haberin Devamı