Gazete Vatan Logo

Açık göğüs özgürlük simgesiymiş

Fransa’da Başbakan Valls’un burkini yasağını, ülkenin simgelerinden Marianne’in ‘açık göğsüyle’ savunmaya çalışması yeni bir tartışma başlattı

Açık göğüs özgürlük simgesiymiş

Fransa’da haftalardır süren ‘tesettür mayo’ yasağına yönelik tartışma, Başbakan Manuel Valls’un yasağı savunma için verdiği ‘sıradışı’ örnekle yeni bir boyut kazandı. Valls’un, önceki gün katıldığı mitingdeki konuşmasında, Danıştay tarafından iptal edilen ‘burkini’ yasağını, cumhuriyetin simgelerinden birisi olan ‘Marianne’ın üstsüz olduğunu söyleyerek savunmaya çalışması siyasetçi ve tarihçilerin tepkisine neden oldu. Valls, “Marianne’ın göğsü açık, çünkü o insanları besliyor. Başörtüsü takmıyor çünkü özgür. İşte bu Cumhuriyet’tir” dedi.

Fransız Devrimi uzmanı tarihçi Mathilde Larrere, Valls’ın Marianne’ı feminist bir sembol olarak kullanmasının ‘geri zekalıca’ olduğunu söyledi. Larrere, Marianne’ın bir ‘alegori’ olduğunu, göğsünün açık olmasının cinsiyetiyle hiçbir ilgisinin bulunmadığını, bunun sadece ‘sanatsal bir kod’ olduğunu belirtti. Marianne’ın 19. Yüzyıl’da iki farklı şekilde tasvir edildiğini belirten Larrere, bunlardan birinde Marianne’ın tamamen giyinmiş; diğerinde ise göğsü açıkşekilde olduğunu belirtti. Radikal devrimcilerin üstsüz Marianne’ı, muhafazakâr devrimcilerinse diğer Marianne görüntüsünü sahiplendiğini belirten Larrere, ancak hiçbir devrimcinin o dönemde kadınlara toplumsal haklar ve özgürlükler vermeyi düşünmediğini söyledi.

Haberin Devamı

Yeşiller Partisi’den siyasetçi Cecile Duflot da, Valls’ın sözlerinin komik olduğunu, çünkü Marianne’ın başında bir Frigya başlığı bulunduğunu söyledi.

Burkini plajlara geri döndü

Fransa’da Danıştay’ın geçtiğimiz hafta ‘tesettür mayo’ yasağını askıya almasının ardından ‘burkini’ giyen Müslüman kökenli vatandaşlar plajlara geri döndü. Geçtiğimiz gün, yasağın başladığı Nice kentindeki plajlarda bazı başörtülü ve burkinili kadınlar güneşlenirken görüntülendi.

‘Devrimin simgesi’

1830 yılında ilk olarak ressam Eugene Delacroix tarafından tuvalde tasvir edilen ve ardından Fransa’nın pek çok şehrine heykeli yerleştirilen göğsü açık Marianne, Fransız Devrimi’ni temsil eden ulusal bir simge olarak kabul ediliyor.

Müslüman vakfına Hristiyan başkan

Haberin Devamı

Fransa’da Müslüman toplumuyla devlet arasındaki ilişkilerin iyileştirimesi için kurulan ‘İslam Vakfı’nın başına Hristiyan kökenli siyasetçi Jean-Pierre Chevénement’in getirilmesi tepkilere yol açtı. Müslüman aktivist Yaser Louati, eski içişleri bakanlarından olan Chevénement’in vakfın başına atanmasını, siyahi vatandaşları hedef alan sözleriyle tanınan eski ABD Başkanı Ronald Reagan’ın Afrika-Amerika ilişkilerinden sorumlu kişi olarak atanmasına benzetti. İslam uzmanı Galip Benşeyh ise, Chevénement gibi Müslüman toplumunda kredibilitesi bulunmayan bir kişinin vakfın başına atanmasının uzun vadede hata olacağını söyledi.