Gazete Vatan Logo

Açık büyüdü ama vergi sevindirdi

Bütçe Nisan’da 3 milyar lira açık verirken, vergi gelirlerindeki yüzde 14.3’lük artış Maliye’nin yüzünü güldürdü. Bakan Naci Ağbal, “Vergi türlerindeki artışlar üretim, tüketim ve ekonomik aktivitelerde canlanmayı işaret ediyor. Canlılık sürecek” dedi

Açık büyüdü ama vergi sevindirdi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçenin Nisan’da 3 milyar lira, Ocak-Nisan döneminde 17.9 milyar lira açık verdiğini belirterek, “Ancak, ertelenen sosyal güvenlik primlerinin geçici etkisi dikkate alındığında ilk dört ayda bütçe açığı 11.9 milyar lira seviyesinde” diye konuştu. Bütçe geçen yıl Ocak-Nisan döneminde 5.4 milyar lira fazla vermişti.

İlk 4 ayda toplam bütçe harcamalarının 215.7 milyar lira, faiz hariç giderlerin 193.6 milyar lira olarak gerçekleştiğini ifade eden Ağbal, ekonomik büyümeyi destekleyici kararların ve teşvik unsurlarının etkisiyle bütçe açığının yılın ilk 4 ayında geçen yıla göre daha yüksek olduğunu belirtti.

Hedeflerin üzerinde

Ağbal, ekonomide ortaya çıkan canlanma ve geçici uygulamaların sonra ermesi ile bütçe açığındaki artış trendinin daha ılımlı bir seviyeyeye doğru gelişme göstereceğine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Nisan’da vergi gelirleri yüzde 14.3 artış gösterdi. Bu oran, vergi gelirlerinde 2017 yılının tamamı için öngördüğümüz yüzde 11.4’lük artış oranının üzerinde. Vergi türleri itibarıyla artış oranlarına bakıldığında, bu artışlar üretim, tüketim ve ekonomik aktivitelerde canlanmayı işaret ediyor. Önümüzdeki aylarda ekonomik canlanmada devam edecek olumlu gelişmelerle birlikte, vergi gelirlerindeki artış trendi sürecek. 2017 yılı bütçesinde bir taraftan ekonomik büyümeyi destekleyen politikalar sürdürülürken, diğer taraftan bütçe açığının sürdürülebilir seviyelerde kalması noktasında gerekli kararlılık devam edecek.”

Haberin Devamı

Teşvikler canlandırdı

Hükümet geçen yıl yaz aylarında gerçekleşen darbe girişimi ardından ekonomik aktivitede yaşanan yavaşlamanın başta istihdam piyasası olmak üzere etkilerini sınırlamak için bütçe açığını bilinçli artırma kararı almıştı. İnşaat, beyaz eşya ve mobilya sektörlerine yönelik uygulanan vergi indirimlerinin yanı sıra istihdama ve üretime yönelik de bu yıl bir çok teşvik verildi.

Bütçe açığının 2016 yılını milli gelire oranla yüzde 1.1 açıkla tamamlanması ardından bu yıl ekonomiyi ve istihdamı canlandırıcı tedbirlerle açığın yüzde 1.9’a yükselmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Naci Ağbal önceki açıklamalarında alınan tedbirlerin 2017 yılı bütçe açığı/GSYH üzerindeki etkisini yüzde 0.74 hesapladıklarını ancak gerçekleşmenin artan büyümenin desteğiyle makro göstergelere yansımasının daha düşük olacağını da belirtmişti.

Orta Vadeli Programa (OVP) göre 2017 bütçesinde 46.9 milyar TL açık ve 10.6 milyar lira faiz dışı fazla öngörülüyor.

Giderler % 23 arttı

2016’nın ilk 4 ayında 176 milyar 16 milyon lira olan bütçe giderleri, bu yılın aynı döneminde yüzde 22.5 artarak 215 milyar 657 milyon lirayı buldu. Aynı dönemde faiz hariç bütçe giderleri de yüzde 23.4 arttı ve 193 milyar 607 milyon lira olarak hesaplandı. Ocak-Nisan döneminde faiz giderleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.1 artarak 22 milyar 50 milyon liraya yükseldi. Bütçe gelirleri, 4 ayda yüzde 9 artarak 197 milyar 777 milyon lira olarak gerçekleşti. Bu dönemde vergi gelirleri yüzde 12.6 artarak 158 milyar 699 milyon lira oldu. Kurumlar vergisi yüzde 22.2, ithalde alınan KDV yüzde 18.9, banka ve sigorta muameleleri vergisi yüzde 16.6, ÖTV yüzde 13.1, damga vergisi yüzde 9.9, gelir vergisi yüzde 8.3 dahilde alınan katma değer vergisi yüzde 7, harçlar yüzde 5.5 ve diğer vergiler tahsilatı yüzde 11.4 arttı.

Haberin Devamı