Gazete Vatan Logo

Açığa 7 milyar dolarlık yama

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 80 milyarlık yatırım projelerine sağlanacak teşvikleri bu ay sonuna kadar Bakanlar Kurulu’nda çıkarmayı planladıklarını söyledi. Zeybekci “Yatırımların tamamı bittiğinde toplam ithalatımızı 6-7 milyar dolar düşürecek” dedi

Açığa 7 milyar dolarlık yama

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ‘Türkiye’nin kendi devlerini yaratması’ olarak tanımladığı ve ithalatı yüksek sektörlere dönük olan proje bazlı teşvik sistemindeki toplam 80 milyar liralık yatırım projelerine ilişkin kararları ay sonuna kadar Bakanlar Kurulu’nda çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Reuters’a konuşan Zeybekci, bu teşvikler kapsamında 20 farklı şirket ile yapılan görüşmelerin son aşamada olduğunu vurguladı. Sağlanacak teşvikleri gelir vergisi, kurumlar vergisinin 10 yıl süreyle tatil edilmesi, sigorta prim, işçi ve işveren stopaj, finansmanda faiz, yatırım yeri ve altyapı desteği olarak sıralayan Bakan Zeybekci, “Bu yılın sonuna doğru yatırımların ilk bölümleri de devreye girmeye başlayacak ve ekonomiye ilk etkilerini de bu yıl göreceğiz. Ancak asıl etkiyi 2019’da çok daha net görmeye başlarız. 80 milyar TL’lik yatırımın tamamı bittiğinde toplamda ithalatımızda yıllık 6-7 milyar dolar katkı bekliyoruz” dedi. Bakan Zeybekci, şöyle devam etti:

“Her proje için Bakanlar Kurulu kararı çıkaracağız. Bir proje için gerçekleştirdik. Yaklaşık 20 ayrı firma ile 20 proje için aynısını yapacağız. Hepsinde son aşamaya geldik. Hedefimiz ay sonuna kadar bunları sonuçlandırıp Bakanlar Kurulu kararını çıkarmak.”

Haberin Devamı

Tek projeyle 10 bin istihdam

Nihat Zeybekci, yatırımların devreye girmesiyle istihdama da katkı sağlanacağına dikkati çekti. Zeybekci, şu bilgileri verdi: “Bu projelerde firmalar nitelikli personel çalıştıracaksa ücretin de dahil olduğu destekler veriyoruz. Sadece sağlık teknolojileri konusunda görüştüğümüz bir yatırımda 4 bin nitelikli personel istihdamı söz konusu. Petrokimyada tek bir projede 5 bin istihdam olacak. Bu yatırımlar ilk istihdamın yanı sıra bunların etrafında bir oluşturulan bir iklimde; hizmet, servis, yedek parça hammadde sağlayanlar... Çok geniş bir alanda etkisi olacak. Tek bir projede 4 bin etrafıyla birlikte 10 bin istihdama gidecek.”