Gazete Vatan Logo

ABD’yle bu kez Kıbrıs gerilimi

Kıbrıs’ta Rum yönetiminin İtalyan ENİ şirketine doğalgaz ve petrol sondajı yaptırmasının engellenmesinin ardından devreye petrol devi ExxonMobil girdi. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın eski yöneticisi olduğu petrol devinin gemilerine 6.Filo eşlik ediyor

ABD’yle  bu kez Kıbrıs gerilimi

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge’deki (MEB) doğalgaz ve petrol sondajındaki ısrarı ABD ile Türkiye arasında yeni bir gerilim ihtimalini ortaya çıkardı. Türkiye’nin savaş gemileri göndererek İtalyan ENİ şirketini vazgeçirmesinin ardından, bu kez ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın eski CEO’su olduğu ExxonMobil şirketi devreye girdi. Sputnik’te yer alan haberde, petrol devini ABD Deniz Kuvvetleri’nin ünlü 6. Filo’sunun korumakla görevlendirildiği de belirtiliyor.

Rockefeller’ın gemileri

ABD yönetimleriyle her zaman sıkı ilişkileriyle tanınan ExxonMobil, Rockefellerların fonlarıyla kurulmuş bir Amerikan petrol devi. Daha önce Yunanistan’ın Kathimerini gazetesi, ExxonMobil ile Katar devletine ait Katar Petrol’un konsorsiyumuna ait araştırma gemilerinin 5 Mart pazartesi günü 10 numaralı parselde çalışmalara başlayacağını duyurmuştu. Habere göre, söz konusu araştırma gemileri, İsrail’in Hayfa limanı açıklarından harekete geçen Cook Adaları bandıralı Med Surveyor ile Yunanistan’ın Ege’deki sularından harekete geçen Panama bandıralı Ocean Investigator. Bu gemilerinin saha araştırmalarının ardından sondaj çalışmalarına sonbaharda geçilmesinin planlandığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Atış talimi yapmışlar

ABD Deniz Kuvvetleri’nden 4 geminin (USS Iwo Jima, USS New York, USNS William McLean, USS Oak Hill) 28 Şubat çarşamba günü Cebelitarik Boğazı’ndan Akdeniz’e girdiği ve 3 Mart’ta Doğu Akdeniz’de 6. Filo’nun operasyon alanına konuşlandığına dair görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. Amerikan deniz kuvvetlerinin bu gemilerdeki deniz piyadelerinin 24 Şubat’ta gece görme teçhizatları takarak gerçek mühimmatla atış talimi yaptıklarına dair görüntüleri 4 Mart’ta sosyal medyada yayımlaması da manidar bulundu.

Gemilerde 2500 Amerikan deniz piyadesi olduğu sanılıyor. USS Iwo Jima amfibik saldırı gemisinde saldırı helikopterleri, keşif uçakları, karadan havaya füzeler de bulunuyor.

Suriye bahanesi
Iwo Jima amfibik grubu, ABD’nin Doğu Akdeniz’de kalıcı olarak bulunan biri kumada gemisi, 4’ü destroyer olan 5 savaş gemisine ilaveten geldi.
Geçen hafta Turkish Forum sitesinde Kuzey Kıbrıs’ın eski lideri Derviş Eroğlu’nun siyasi danışmanı da olan Prof. Dr. Ata Atun, ABD’nin gönderdiği 4 savaş gemisinin hedeflerinin ENİ’ye ait Saipem 12000’in giremediği 3. parseli ile ExxonMobil’in 10. parseli arasındaki bölge olduğunu yazmıştı. Atun “Göstermelik amaç, Suriye’ye olası müdahale. Gerçek amaç, pazartesi günü 10. Parselde arama işlemlerine başlayacak olan Ocean Investigator ve Med Surveyor adlı gemilere muhafızlık etmek ve olası bir Türk müdahalesine mani olmak. ABD hükümeti, Suriye’deki durumun kendi kontrolünden çıkması nedeniyle 6. Filo’sunu Akdeniz’e göndermek kararını aldı. İşin ilginç yanına ve büyük tesadüfe göre, 10. parselde başlayacak arama ve sondaj işlemleri tam da 6. Filo’nun Doğu Akdeniz’e geleceği tarihle çakışıyor” demişti.

Haberin Devamı