Gazete Vatan Logo

ABD'yi Türk casus yanıltmış!

İşte o rapor

Kıbrıs Barış Harekatında, Türk askerinin adaya çıkarma yapması durumunda Magosa sahillerini kullanacağı tahmininde, tüm dünya yanıldı ve asker Girne’ye çıktı. Casusluktan tutuklanan ve 1983’de ölen Albay Turan Çağlar’ın da ABD’ye ‘’Kıbrıs’a çıkarma Magosa’dan yapılacak’’ bilgisini verdiği belirlendi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, casusluktan yakalanan MİT mensubu Sabahattin Savaşman ile Turan Çağlar’ın, Ergenekon sanıklarından Doğu Perinçek ile irtibatı olup olmadığı konusunda MİT’ten ilgili bilgi istemişti. MİT’in mahkemeye gönderdiği raporda Çağlar’ın ABD hesabına casusluk yaptığı belirtildi.

Rapora göre, ABD konsolosluk görevlileri Çağlar’dan ‘’Türkiye’nin Kıbrıs’a çıkarma yapma ihtimali’’ konusunda bilgi istedi. Çağlar da, Türkiye’nin Kıbrıs’a çıkarma yapacağını, 28. ve 39. Tümen ile Hava İndirme Komando Tugayının görev alacağını bildirdi. Çıkarmanın Magosa’dan olacağını aktardı. Ancak 20 Temmuz 1974 günü çıkarma harekatı Girne’ye yapıldı.

RUMLAR DA MAGOSA’DA ÖNLEM ALDI

Kıbrıs’ta 15 Temmuz 1974 günü EOKA’cı Nikos Sampson darbesi üzerine Türkiye adadaki soydaşlarının can güvenliği için harekata karar verdi. Türklerin müdahaleyi göze alamayacağını zanneden Rumlar, olası bir duruma karşı da Magosa’da önlem aldı. Tüm dünya da çıkarma olursa Magosa’dan yapılacağını tahmin etti.

Ancak Türk askeri, Magosa’ya değil, Girne ve Lefkoşa’ya indirme ve çıkarma yaptı. Paraşütçüler 20 Temmuz 1974 sabahı Lefkoşa’daki Hamitköy - Gönyeli ve Pınarbaşı bölgelerine indi. Deniz piyadeleri de Girne’deki Karaoğlanoğlu (Pentemil) plajına çıktı. İki gün içinde Girne ve Lefkoşa tamamen Türk birliklerinin kontrolüne geçti. Harekat sonrası Yunanistan'daki cunta ve Kıbrıs’daki Nikos Sampson darbe hükümeti görevi bıraktı. (Gazeteport)

Haberin Devamı